sorun, chp'de değil onu yönetenlerdedir. chp, türkiye cumhuriyeti'nin, diğer bir deyimle mevcut rejimin kurucu partisidir. daha önceleri olduğu gibi meclis dışında da kalabilir ama bu durum, kamu nezdindeki etki ve itabarının biteceği anlamına kesinlikle gelmez.
cumhuriyet sonrasında gerçekleştirilen kadro hareketi ile bürokrasinin yapısı, chp ekseninde oluşturulmuştur. dolayısı ile başlı başına asker ve yargı organlarının yapılarında köklü değişikliklere gidilmedikçe bu etki ve itabarın yok edilebilmesi mümkün değildir. kaldı ki, doğrudan kamunun bir unsuru olmayıp ancak, onun kurumları kadar etkili esnaf-sanayi odaları, meslek odaları, sendikalar gibi sivil baskı gruplarının da bu duruma seyirci kalmayacakları açıktır.
sonuç olarak,
bu parti; demokrat parti, anap, msp, dsp gibi bir zamanların dev partilerini eskitmiş ve türk siyasi tarihi'nin sayfaları arasına gömmüştür. chp'nin tümüyle ortadan kalkması; bu ülkede bir rejim değişikliği olduğu anlamına gelir ki; almanya'da sosyal demokrat parti'nin, ingiltere'de işçi partisi'nin veya abd'de cumhuriyetçiler'in ortadan kalkması ile eş anlamlıdır.
son başkanı olmayacaktır büyük hezeyanlar ve trajediler yaşayıp parti başkanlığını sarıgüle bırakma ihtimali vardır son başkan sarıgül olacaktır, sonrada mazi