kişi mesela istanbul'dan hapşırınca meksika kıyılarında afat olma durumuna verilen ad. ancak katrina'ya yol açan kasırga rusya'dan hapşırılıyor diye tahmin ediyorum.
Böyle salak bir program görmedim, güya rusyanın niye sanayisi kötü ruslar becereksize kadar gittiler. Hatta ama bizim gecekondu gibi mükemel eserlerimiz var diyor psikopat kadın. Ayrıca salak kadına sormuyorlarmı hadi rusların yine savaş silah sanayisi var, senin ne bokun var.
Amazon ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması abd'nin sonunu getirebilir cümlesi üzerine temellendirilmiştir. Aslında küçük bir olayın büyüyerek kaos oluşturması durumudur.
biraz önce bitirdiğim ve hüngür hüngür ağladığım film. Ulan 4 farklı sonu varmış ben mal gibi kötü sonla biteni izlemişim. sözlükte yazanları okumasam mal gibi devam edecektim böyle.
temel konusu 'öyle olaydı öyle olurdu; şöyle olaydı şöyle olurdu' olan filmler silsilesidir.ilk film eyiydi de diğerleri bozdu be abi.
(bkz: yetkililere sesleniyorum)
1 saniyenin bile hayatında ne kadar büyük etki yaratabileceğini,olayların birbiriyle ilgili olduğunu ve birbirine sebep olduğunu anafikir olarak veren harika film.
Bir meteorolog olan Edward Lorenz, 1963 yılında bilgisayarıyla hava durumu tahminleri üzerine çalışmaktaydı. Yine bir çalışmasında Lorenz, hesaplamasında sisteme 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak girdi. Sonraki aşamada Lorenz, 0,506127 sayısını 0,506 olarak girmesinin sisteme etkisinin olmayacağını, çünkü yaptığı değişikliğin çok küçük bir değişiklik olduğunu düşünüyordu. Nitekim bu değişiklik matematiksel olarak öyleydi de… Ancak Lorenz, elde ettiği sonuçlar karşısında hayrete düştü. Yaptığı bu küçük değişiklik sistemin devasa farklılıkta sonuçlar vermesine neden olmuştu. Lorenz bilgisayarının bozulduğunu düşündü ancak tekrar tekrar yaptığı hesaplamalar bunun tersini söylüyordu. Gerçekten de Lorenz’in bilgisayarında bir kelebeğin kanat çırpması kadar önemsiz olan yaptığı bu küçük değişiklik sistemin tamamen farklılaşmasına yol açmıştı. Lorenz keşfettiği bu fenomeni 1963 yılının Mart ayında, Atmosferik Bilimler Dergisi’nde yayınladı ve ilk kez burada ‘’Kelebek Etkisi’’ terimini kullandı. ‘’Kelebek Etkisi’’ böylece halk ve bilim dilinde yerini almış oldu.
Edit: aslında bu olayda bile kelebek etkisini bulabilmek mümkün.
Lorenz hesaplama yaparken sorun olmayacağını düşünüp eksik hesap giriyor.
Daha sonra Bunun farkedilebilir sonuçlar yarattığını farkedip , defalarca deniyor ve yeni bir şey keşfedip bunu dergide yayınlıyor.
Sonra da bilim dünyasınca tutulup ünlü oluyor.
Etme bulma dünyası gibi birşey yani
(bkz: determinizm)
(bkz: mr nobody) de ilenmis konu cocuga kac kez icinden babani sec yavrum gerci kimi sectigi de anlasilmadi anasini sattigimin filminde zincirleme gibi birsey bir ufak olay bir dizi seyi ardinca getirir.
var olduğuna inandığım etki. kesin birisi zamanda geriye gitti, kelebek etkisi yaratacak bir olay yaptı ve ben o olayın bir figüranı olarak saçma sapan bir hayata sürüklendim. içinde bulunduğum durumun özeti bu. *
sizi bir sinegin sokması, sonra kızıp küfretmeniz, daha sonra küfür ettiğiniz için çevredeki kabadayıların sizi dövmesi, daha sonra sizin aşirettekilerin sizi dövenlerden intiqamınızı alırken hıyarlardan birini öldürmesi... Arada kan davası oluşması, bu kan davasının batı medyasına sızması, böylece ortalığın karışması.
insanin beyin kimyasini yani karakterini etkileyin seyin olaylar oldugu ve o olaya dna'sinin verdigi tepkinin oldugunu gosteren film. film ayni zamanda psikoloji alaninin calisma sistemin nelere dayandigini anlatmistir. seni sen yapan gecmisindeki olaylar, yarinini belirleyen bugunku olaylar. dusunceler kisa vadede sadece tutumlari ve tavirlarini belirler. uzun vadede icinden ne geliyorsa yine onu yaparsin.
cok karmasik insan beyni. suna inanin ki daha cok ilkel zamanlardayiz.
"Kelebeğim"
Hitabınla başladı her şey
Ve sen
Gün gelecek anlayacaksın
Başına gelen her şeyin
Bana reva gördüğün kısacık ömrümdeki
Bir kanat çırpınışımda saklı olduğunu.
çok küçük bir etkene bağlı şekilde etkilenenin ve etkilenenden etkilenenin ve o etkilenenden etkilenen şekilinde ucunun nereye varıcağı bilinmeyen yani öngörülemez bir şekilde süren etki dir. karmaşık oldu sanki şimdi şöyle diyim bir kutu düşünün o kutununyüksek liğini kütlesini içindeki havayı yani bütün verileri biliyorsunuz farzedelim içine ve seçtiğiniz bir yerden topu attınız top ön görüle bilir bir biçimde hareket edicektir. ancak bunu doğada olduğunu düşünelim veya bunu sosyal hayatta olduğunu düşünelim 1 etkenindeğil 1 den fazla etkenin olduğunu görürüz ve o etken lerin hepsini bilsek bile işin içine başka etkenlerde giricektir. ve matematiksel bi biçimde ön görülemez bir hal alıcaktır yani düzensiz kaos olucaktır ama biz bunu bir grafikte ele aldığımızda şeklin düzensiz bir şekilde düzenli bir hal aldığını görürüz yani kaos ta bile bir düzen vardır.yani düzen ve düzensizlik zıt değil aynı kavramın 2 parçasıdır.