hayal, abla gerçek dediğin nedir ?
-yok
var mı gerçek? birisini, çok severken ah o kişiyi senden,
ölüm alacak, ölüm
sadece kemik kırıntılarını sevmek zorunda kalacak
ya da soğuk bedenini
gerçek olan nedir ki?
boş küme...
sıfırdan başlayan aşk
gene sıfıra döner
sıfırdan başlayan hayat
gene sıfıra döner
kelebek etkisi yoktur
hayatın...
yer: ankara
yıl: mesela
orhan o gün işe gitmek üzere her zamanki gibi evden saat 7.00 da çıkmıştı. tam apartman kapısından çıkacaktı ki apartman kapısından içeri giren kelebeğe gözü takıldı. 2 saniyelik bir bakıştan sonra yoluna devam etti. otobüs durağına geldiği anda otobüs hareket ediyordu. koştu ama otobüs durmadı. otobüsü 2 saniye ile kaçırmıştı. işe yetişmek için taksi tutmaya karar verdi. gelen ilk taksiye el işareti yaptı. taksici yanaştı ve durdu. nereye gideceğini sordu. orhan adresi söyledi. taksici oraya gidemem arabayı teslim edeceğim dedi. orhan taksiciye ısrar etti. taksici gidemeyeceğinde ısrar etti. o sırada sol şeritte bakım çalışması olduğundan ulaşım tek şeritten sağlanmaktaydı ve o şeridi orhan ile tartışan taksici kapatıyordu. arkadaki araçlar kornaya basıyordu. taksici sinirlendi "ne korna çalıyorsunuz "diye çıkıştı. arkadaki araçtan bir adam çıktı ve taksicinin üstüne elinde levye ile yürüdü. taksici korkuya kapılıp aracına binip, gazı topukladı. o heyecanla az ilerideki minibüse arkadan çarptı. minibüs kontrolünü kaybedip karşı şeride geçti ve tüp kamyonuna çarptı. tüp kamyonu alev aldı. alev alan kamyondaki tüplerden bazıları patlayarak havaya uçtu. uçan tüplerden birkaç tanesi ilerideki benzinliğe düştü. benzinlik bir anda alev topuna döndü.
tüm bunlara bir kelebek sebep olmuştu. o kelebek orada olmasaydı bunların hiç biri yaşanmayacaktı ve orhan monoton işine yine otobüs ile gidecekti.
izlediğim en güzel filmlerden bir tanesıydı. gercekten inanılmaz basarılı bı kurgusu var. Ashton kutcher ın oyunculugu iyiydi.
hayatımın bırcok anında boyle etkılerın boy gosterdıgını gozlemlıyorum . acaba bunu yapmasaydım yada daha degısık bı sekılde yapsaydım n'olurdu . Enterasan bı olay ya gercekten cok ıyı .
geçmişte yaşayan bir tek filozofun düşüncesini yok etsek ya da bir tek savaş yapılmamış olsa, o olayı takip eden bütün insanlık tarihi değişirdi, bilim buna "kelebek etkisi" diyor; japonya'da bir kelebeğin kanat çırpınışının amerika'da fırtınaya sebep olması. insanlığın varoluşundan bu yana yaşanan her şeyin bugünkü durumumuzda bir payı vardır. en önemsiz gibi görünen bir değişiklik, kendinden sonraki tarihte değişikliğe yol açar. yaşanan her şey bugünkü durumumuzun var olması için yaşanması gereken şeylerdir.
(#20188457) sanki aynı burada mr.nobody filmini özetlerken anlattığım gibi. fakat anlatırken bunun bi adı olduğunu gerçekten bilmiyordum. buna kelebek etkisi dendiğinden haberim olmadan sadece kafamı kurcalayan konularla ilgili yorumumu da katarak filmi özetlemiştim kendime göre. The Butterfly Effect'i izledikten sonra araştırınca asıl isminin bu olduğunu gördüm. fakat The Butterfly Effect filmi değildir tam olarak kelebek etkisini hissettiren. The Butterfly Effect filmi zamanda geriye gidebilseydik neyi değiştirebilirdik, değiştirseydik nasıl olurdu üzerine kurulmuştur. fakat tam anlamıyla kelebek etkisini hissetmek isteyenlere mr.nobody'i öneririm.
yukarlardaki bir entry'de silik yazarımızın dediğini hortlatıcak olursak, kendisi durumu gerçekten çok iyi özetlemiş:
şu anda bu yazıyı okudunuz, bundan sonra bazı şeyler, bu yazının yazılmamış olmasında olacaklar gibi olmayacak. benim yazmam ve senin okuman bu etkiyi oluşturur. buna kelebek etkisi ya da entry etkisi diyebiliriz. (kapamaya çalışma, artık çok geç)
not: fazla düşünürseniz, kafayı yeme garantili kurslarımız açılacaktır.
çok küçük bir etkene bağlı şekilde etkilenenin ve etkilenenden etkilenenin ve o etkilenenden etkilenen şekilinde ucunun nereye varıcağı bilinmeyen yani öngörülemez bir şekilde süren etki dir. karmaşık oldu sanki şimdi şöyle diyim bir kutu düşünün o kutununyüksek liğini kütlesini içindeki havayı yani bütün verileri biliyorsunuz farzedelim içine ve seçtiğiniz bir yerden topu attınız top ön görüle bilir bir biçimde hareket edicektir. ancak bunu doğada olduğunu düşünelim veya bunu sosyal hayatta olduğunu düşünelim 1 etkenindeğil 1 den fazla etkenin olduğunu görürüz ve o etken lerin hepsini bilsek bile işin içine başka etkenlerde giricektir. ve matematiksel bi biçimde ön görülemez bir hal alıcaktır yani düzensiz kaos olucaktır ama biz bunu bir grafikte ele aldığımızda şeklin düzensiz bir şekilde düzenli bir hal aldığını görürüz yani kaos ta bile bir düzen vardır.yani düzen ve düzensizlik zıt değil aynı kavramın 2 parçasıdır.
"Kelebeğim"
Hitabınla başladı her şey
Ve sen
Gün gelecek anlayacaksın
Başına gelen her şeyin
Bana reva gördüğün kısacık ömrümdeki
Bir kanat çırpınışımda saklı olduğunu.
insanin beyin kimyasini yani karakterini etkileyin seyin olaylar oldugu ve o olaya dna'sinin verdigi tepkinin oldugunu gosteren film. film ayni zamanda psikoloji alaninin calisma sistemin nelere dayandigini anlatmistir. seni sen yapan gecmisindeki olaylar, yarinini belirleyen bugunku olaylar. dusunceler kisa vadede sadece tutumlari ve tavirlarini belirler. uzun vadede icinden ne geliyorsa yine onu yaparsin.
cok karmasik insan beyni. suna inanin ki daha cok ilkel zamanlardayiz.
sizi bir sinegin sokması, sonra kızıp küfretmeniz, daha sonra küfür ettiğiniz için çevredeki kabadayıların sizi dövmesi, daha sonra sizin aşirettekilerin sizi dövenlerden intiqamınızı alırken hıyarlardan birini öldürmesi... Arada kan davası oluşması, bu kan davasının batı medyasına sızması, böylece ortalığın karışması.
var olduğuna inandığım etki. kesin birisi zamanda geriye gitti, kelebek etkisi yaratacak bir olay yaptı ve ben o olayın bir figüranı olarak saçma sapan bir hayata sürüklendim. içinde bulunduğum durumun özeti bu. *
(bkz: mr nobody) de ilenmis konu cocuga kac kez icinden babani sec yavrum gerci kimi sectigi de anlasilmadi anasini sattigimin filminde zincirleme gibi birsey bir ufak olay bir dizi seyi ardinca getirir.
Bir meteorolog olan Edward Lorenz, 1963 yılında bilgisayarıyla hava durumu tahminleri üzerine çalışmaktaydı. Yine bir çalışmasında Lorenz, hesaplamasında sisteme 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak girdi. Sonraki aşamada Lorenz, 0,506127 sayısını 0,506 olarak girmesinin sisteme etkisinin olmayacağını, çünkü yaptığı değişikliğin çok küçük bir değişiklik olduğunu düşünüyordu. Nitekim bu değişiklik matematiksel olarak öyleydi de… Ancak Lorenz, elde ettiği sonuçlar karşısında hayrete düştü. Yaptığı bu küçük değişiklik sistemin devasa farklılıkta sonuçlar vermesine neden olmuştu. Lorenz bilgisayarının bozulduğunu düşündü ancak tekrar tekrar yaptığı hesaplamalar bunun tersini söylüyordu. Gerçekten de Lorenz’in bilgisayarında bir kelebeğin kanat çırpması kadar önemsiz olan yaptığı bu küçük değişiklik sistemin tamamen farklılaşmasına yol açmıştı. Lorenz keşfettiği bu fenomeni 1963 yılının Mart ayında, Atmosferik Bilimler Dergisi’nde yayınladı ve ilk kez burada ‘’Kelebek Etkisi’’ terimini kullandı. ‘’Kelebek Etkisi’’ böylece halk ve bilim dilinde yerini almış oldu.
Edit: aslında bu olayda bile kelebek etkisini bulabilmek mümkün.
Lorenz hesaplama yaparken sorun olmayacağını düşünüp eksik hesap giriyor.
Daha sonra Bunun farkedilebilir sonuçlar yarattığını farkedip , defalarca deniyor ve yeni bir şey keşfedip bunu dergide yayınlıyor.
Sonra da bilim dünyasınca tutulup ünlü oluyor.
Etme bulma dünyası gibi birşey yani
(bkz: determinizm)