kehf suresi 86 ayet

    15.
  1. ateistlerin vahabilerle aynı kafada olduğunu kanıtlayan sure ve ayet.

    vahabilerde kuran'a tefsir gerekmez her şey kelime anlamı neyse o anlama gelir der bizim "bilim" aşığı ateistlerimiz de sözde her şeyin altının deşilmesini söylerken ama neden yorum yapıyorsun neden kelimeye başka anlam veriyorsun diye ağlaşır.

    şimdi sen bilim de ama iş şöyle bir derinine inelim diyen olunca o öyle değil de. diğer ülkelerin ateistlerini bilmem de bizimkiler zır cahil. şimdi şu şu da ateist derler onlarda zır cahil kardeşim. sosyolojiyi, tarihi hiçe sayıp yorum yapan her ebleh zır cahildir. karşı olduğun şeyi iyi bileceksin. islam'ı iddiasını bilmeden ama sümerlerde de şu vardı demeyeceksin.
    8 ...
  2. 11.
  3. canımız bitanemiz caner taslaman'ın "arapça'da o öyle değiiilll .s .s", " yhaaa orda öyle demiyo amaaa .s.s.s " diyerek yine bizleri tatmin edemediği ayet. zülkarneyn öyle görmüş ondan öyle diyor da, ulan gerizekalılar kuran'da ne diyor; " güneşin battığı yere gitti ve onu kara bir balçığa batarken buldu " diyor di mi? yani neymiş? oraya gitmiş, ordayken güneşin balçığa battığını görmüş. söz sizde müslümler..
    3 ...
  4. 18.
  5. halen bir takım aynştayn'ların idrak etmekte zorluk çektiği ayet.

    arkadaşım, mesela okuduğun bir romanda hayvanların konuşmaları gibi mümkün olmayan şeyler geçiyorsa sen "aaa hayvanlar konuşamaz ki" mi dersin, yoksa romanı okumaya devam edip ana fikri mi kapmaya çalışırsın?

    eğer kur'anda dünyanın yuvarlak olduğu yazsaydı kimse ciddiye alır mıydı sanıyorsun? galileo'ya neler yapıldığını bilmiyor musun? biraz mantık be arkadaşım.

    dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyenler de islam alimleridir. ama hiçbirisi "lan bu ayete ters düşüyor" dememiştir. çünkü islamla bilimin ters düşmeyeceğini bilirler. islam bilimin içindedir bilim de islamın. bu yüzden islam medeniyetleri bugünün avrupasına kaynaklık etmiştir.

    zulkarneyn adlı kişiyi bir araştır ayrıca. yani bahsettiğimi anlayamamışsın sanıyorum.

    83- sana (ey muhammed,) zu'l-karneyn hakkında sorarlar. de ki: "size, ondan 'öğüt ve hatırlatma olarak' (bazı bilgiler) vereceğim.

    bak ne diyor. sana ondan öğüt ve hatırlatma olarak bazı bilgiler vereceğim.
    yani burada bize bir şeyler anlatmak için zulkarneyn'den bahsediyor. yani böyle birisinin olmasına gerek yok bize bir şeyleri anlatması için. misal olarak da verilmiş olabilir.

    edit: ayrıca bu ayetle ilgili çok güzel bir tefsir bulmuştum zamanında. bulunca tekrar editleyeceğim.

    edit2: arkadaşım ben senin sorduğun sorulara gerek bırakmayacak şeyler söylüyorum. asıl sen benden kaçıyorsun. senin sorduğun soruların benim açıklamamla bir alakası var mı?
    3 ...
  6. 16.
  7. "o tren çoktan kalktı" ayetidir.

    belki facebook'taki karikateist adlı ergen sayfamız bu ayeti insanlara göstererek "bakın islamda güneş çamura batıyormuş zaaaa xD" şeklindeki saçmalıklarını ergenlerin beynine sokabilir.

    ama araştıran bir ergen bunu yemez.

    bakın ben mealci değilim, tefsirci falan da değilim ama şu açıklamayı yapacak bilgiye sahibim.

    birincisi, ayette bahsi geçen zülkarneyn'in gerçek hayatta yaşamış olup olmadığı bilinmiyor. kimdir nedir. in midir cin midir. nerede yaşamıştır, hangi dünyadandır bilinmiyor.
    kısacası bu zulkarneyn'in bize bir "misal" olarak verilmiş olma ihtimali var. yani insanlara bir şeyi öğretebilmek için örnek olarak alınmış ve üzerinden insanlara bir şeyler anlatılmış da olabilir. bu ihtimal göz önünde bulundurulduğu zaman zulkarneyn ile ilgili ayetlerin tamamının okunup, bu ayetlerden gerekli mesajı alıp, gerisine de teferruat olarak bakılması gerekiyor.

    ikincisi, ayette zulkarneyn'in güneşi çamura batarken gördüğü söyleniyor. "güneşin çamura battığı" söylenmiyor yani.

    "güneşin batması" geleneksel bir terimdir. hem türkçede hem arapçada. hatta ingilizce'de, fransızca'da...

    şu anda hiçbirimiz "dünya üzerinde bulunduğumuz konumun güneşin arka tarafında kalışını izledik" demeyiz.
    en pratik yolla "güneşin batışını izledik" deriz. bu genelgeçer bir terimdir. çünkü insanlar güneşe baktığı zaman düz mantıkla güneşin battığını görür. güneşin dünyanın arka tarafında kalmasını görmez.

    bir de 90. ayette geçen "güneşin görülmesi için hiçbir siper kılınmayan yerler" dünyanın dönüşüne göre güneşe hiçbir zaman ters düşmeyen yerlerdir. yani büyük ihtimalle kutuplar. kutuplarda da yaşayan insanlar var malumunuz.
    4 ...
  8. 7.
  9. 26.
  10. Bu ayetlerde “güneşin doğduğu-battığı yerler” gerçek bir doğuş batış mekânı değil, Zülkarneyn’in gözüne göre ve insan olarak akıl erdirdiğine göredir.

    (Pasifik Okyanusu yazın şiddetli hararetten ötürü buharlaşması öyle çoğalırı ki, çamurlu bir su kaynağı şeklini alır. Zülkarneyn bu manzarayı görmüştür). Veya volkanlı, taş ve toprak ve maden sularını karıştırarak fışkıran bir dağın başında yeni açılmış ateşli gözünde, semavatın gözü olan Güneş'in gizlendiğini görmüş.”

    Kur’an’da bir yandan bir insan olarak bakan Zülkarneyn’in bakış açısına göre bir tasvir yapılırken, diğer yandan Kur’an’ın semavi bakışı seslendirilmiştir. Yani, yukarıdan/Kur’an canibinden (hak tealanın azamet-i ulviyetinden) bakıldığı zaman koca Atlas okyanusu çamurlu bir çeşme gibi görülür.

    - Özetle: “Güneşin doğuda doğup, batıda batması.” manasına gelen Kur’an’ın ifadeleri, insanların hissine, görgüsüne, düşüncesine karşı bir mümaşattır / akıllarına göre bir tenezzüldür. Bu sebeple, bunlar “nefsül-emir”deki bir hakikatin değil, insanların zihnini okşamaya yönelik bir mecazın ifadeleridir.

    https://sorularlaislamiye...-ve-dogdugu-yer-neresidir
    1 ...
  11. 14.
  12. her zaman inanmak ya da inanmamak için bir nedenimiz vardır.
    0 ...
  13. 22.
  14. 27.
  15. Kehf suresi, kuran'ın surelerinden birisidir. bu surede, diğer surelerde olduğu gibi birtakım absürtlükler ve tuhaflıklar vardır. kehf 86'da açıkça "güneş'in, balçığa batması" durumu vardır. böyle saçma sapan, tuhaf ve ilkel bir durum olamaz. "güneşin balçığa batması" gibi akla mantığa aykırı bir deli saçmasını 4-5 yaşındaki çocuk bile söylemez ama bu zırvalıklar din olunca yetişkinler, özellikle çocuk beyinli yetişkinler inanıyor. güneş, balçığa değil gökyüzünde batar.
    ilgili ayet: "sonunda güneşin battığı yere ulaşınca onu, kara balçıklı bir suda batıyor gördü. orada bir millete rastladı. "zülkarneyn! onlara azap da edebilirsin, iyi muamelede de bulunabilirsin" dedik." diyanet işleri eski meali
    kaynak: https://kuranmeali.com/
    0 ...
  16. 10.
  17. kuran'ın insan yapısı olduğunu işaret eden, akıldan ve mantıktan uzak, saçma bir ayettir. tabi bunu görmek istemeyenler mecaz, tasvir, aslında öyle demiyor gibi ifadelere başvurabilirler. bu da onların kendi zekasına kalmış bir şey tabi.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük