Oysa bundan 2566 yıl önceki insanlar gömdükleri kişi için bölmeli kefen yaptırıyorlardı. Günümüze göre cepli kefen denebilir. Bölmeli olması ceset çürürken bir takım ayrıştırıcıların görevini daha iyi yapmasına ve patlamasına engel olması içindi. *
hatırlarım da; çocuk iken bakkala gittiğim için komşannenin verdiği leblebi şekerlerini saklardım cebimde. az oldukları için hep kıymetli oldular benim için. yapacak hiçbir şey bulamadığım, sıkıldığım zamanlarda tek tek ve özenle önce üstlerindeki şekeri dişlerim ile leblebiden ayırır, sonra kalan leblebiyi ince ince tadını çıkararak yerdim. zaman geçti, para koydum o ceplere, süslü cihazlar, mutlu bir aileye adanmış evin anahtarı, içinde tek dal kalmış bir sigara paketi, hiç olmadı; soğuktan üşüyen eller, daha sayamayacağım beni mutlu eden bir çok şey. şöyle bir bakıyorum çevreme; aslında hepimizde aynı anlamlara sahip o cepler.Göremediğimiz, görüp de, farkına varamadığımız düşününce içimizi acıtan/ısıtan.
ve insan kaybetmeye başlayınca anlıyor o ceplerin kıymetini. çevresindekiler ölürken yanına alamadıkları mutlulukları.
a: bir ay ömrüm kaldı abi ya.milli olmadan gitmek istemiyorum öbür tarafa.
b: seni rusa götüreyim o zaman.
a: abi çok para ister şimdi o.
b: parasını sen vercen olum. nasıl olsa kefenin cebi yok.
islam dinine mensup ölülerin bedenlerine giydirilen beyaz dikişsiz kumaş olan kefenin cebi yoktur ve ölmeden önce hayatta kazanılan hiçbir maddi şeyi yanında götüremez insan.