ekmekle avlanan, ancak günümüzde ekmeğe gelen zam sonrasında ekmeğin kefal den bile değerli olduğunu düşünürsek, önümüzdeki günlerde kefallerde bir patlama olacağını düşündüğüm balık türü.
Mugil chelo cinsi kefalde ise; Vücut uzun yanlardan basıktır. Üst dudak kalındır ve alt kısmında noktalar vardır. Alt dudak incedir ve çıkıntı mevcut değildir.
Yan yüzgeç kaidesinde bir leke bulunur. Kör bağırsakta eşit uzunlukta, genelde 7 adet çıkıntı bulunur.
Mugil labeo cinsi kefalde ise; vücut yuvarlak, yanlardan hafifçe basık, dudaklar kalındır. Kör bağırsakta eşit olmayan genellikle 6 nadiren 5-7 adet arasında değişen çıkıntı * vardır.
Kafanın alt tarafı diğer türlere göre daha beneklidir. Üst dudağının göz çapının yarısından alın oluşu ve anüs yüzgecinde daha fazla * ışın bulunuşu ile diğer kefallerden ayrılır.
kanalizasyon çıkışlarında beslenmeyi tercih ettiklerinden dolayı, bazı kesimler tarafından yenmeyen balık türü. aslında çok lezzetlidir eti, fakat anlatılan sebepten ötürü, yerleşim yerlerine yakın yerlerden çıkan deniz kefali biraz sakıncalıdır bencede. en güzel kıbrıs oltayla yakalanır. sırtında, sırtında yetişkinlerinde koyu mavi hatta bordoyu andıran bir kuşak bulunur. zıpkınla vurmak oldukça güçtür. birde dere kefali vardır ki o bambaskadır zaten..