kısırlaştırılmış erkek kedilerin ve sahibinin hayatını kabusa çeviren rahatsızlık. mesanede başlayan kristalleşmenin devamında gelir.
tedavisi oldukça zordur ve sabır ister.
müzminleşmiş vakalarda son çare operasyondur.
kedi cinsine göre farklılık gösterse de genel belirtileri; çok su içme, sık ve kesif kokulu idrara çıkma, sırttaki kambur duruş...
ilerleyen dönemlerde iştahsızlık ve kusma.
idrar yollarında tıkanıklık olan bir kedi, herhangi bir idrar yolu sorunu yaşayan kediyle benzer belirtiler gösterir. sık sık kum kabına giderek kazar fakat idrarını yapamaz ya da çok az miktarda yapar.
sürekli genital bölgesini yalar.
zaman geçtikçe yaşadığı acı dayanılmaz boyutlara ulaştığı için sık sık ve yüksek sesle miyavlar.
bu durumda kedi sahiplerinin sıkça düştüğü bir yanılgı, kedinin kabız olduğunu ya da kızgınlık dönemine girdiğini sanmaktır.
idrar yolu tıkanıklığı acil bir durumdur ve bahsettiğim belirtilerin birini veya birkaçını gösteren kediler hiç vakit kaybedilmeden veteriner hekime götürülmelidir.
idrar yolu tamamıyla tıkandığında böbrekler kandaki toksinleri temizleyemez ve vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesi bozulur.
zamanında müdahale edilerek tıkanıklık ortadan kaldırılmadığı takdirde kaçınılmaz sonuç bilinç kaybı ve ölümdür. zira elektrolit dengesizliği kalp yetmezliğine yol açar ve böbrekler işlevlerini yerine getiremediği için vücutta zehirlenme başlar. tam tıkanmayı izleyen 24-48 saat içinde kedi ölebilir.
idrar yolu hastalığı geçiren kedilerin evde bakımı, hastalığın nedeni, kedinin genel durumu ve tıbbi geçmişine göre belirlenir.
genellikle hastalığa uygun bir beslenme programı tedaviye eşlik eder.
evde bakım için dikkat edilmesi gerekenler;
- önerilen beslenme programına harfiyen uyun. eğer idrarı asitlendirici bir mama kullanıyorsanız, ayrıca asitlendirici maddeler vermekten kaçının.
- kedinin su tüketimini artırıcı önlemler alın. su kabını daima dolu tutun ve temiz su bulundurun.
- kum kabını düzenli olarak temizleyin. eğer evde birden fazla kedi varsa birden fazla kum kabı bulundurun.
- kedinizin içtiği su miktarını ve yaptığı idrar miktarını takip edin. veteriner hekiminiz düzenli idrar tahlilleri yapmayı gerek görebilir; bu durumda bu tahlilleri aksatmadan yaptırın. kullanıyorsanız, ayrıca asitlendirici maddeler vermekten kaçının.
- Kedinin su tüketimini artırıcı önlemler alın. Su kabını daima dolu tutun ve temiz su bulundurun.
- Kum kabını düzenli olarak temizleyin. Eğer evde birden fazla kedi varsa birden fazla kum kabı bulundurun.
- Kedinizin içtiği su miktarını ve yaptığı idrar miktarını takip edin. Veteriner hekiminiz düzenli idrar tahlilleri yapmayı gerek görebilir; bu durumda bu tahlilleri aksatmadan yaptırın.