bir istanbul beyefendisi olan kedim tosun paşa'nın burun kıvırdığı ve küçüklüğünden beri asla ağzına sürmediğidir. diğer kedilerim kıtlıktan çıkmış gibi yemektedir. ayrıca kedinin beslenmesinde tek başına yeterli olmayandır. eğer günde bir öğün kedi maması (kuru mama) veriliyorsa, bir öğün de yaş mama verilmeli veya evdeki imkanlarla mama hazırlanmalıdır.
gözünüz korkmasın, çok zor değil.
* bir yumurta haşlayıp verebilirsiniz.
* bezelye verebilirsiniz.
* varsa tavuk ciğeri verebilirsiniz (ki aslında bu mamadan daha ekonomik. kuru mamanın kilosu 7 liradan başlıyor. ciğerin kilosu 5,5 tl ile 8 tl arasında değişiyor. bir kilo ciğeri de yarısını haşlayıp 2-3 gün. diğer yarısını da sonraki 3 gün kedinize öğün öğün verebilirsiniz. kuru mama'da 1 hafta yetiyor. ciğer de...)
* yine aynı şekilde diğer tavuk ürünleri de hem aşırı pahalı değil, hem kuru mamadan daha sağlıklı. haşlayıp vermeyi unutmayın.
* marketlerde satılan büfe tipi salamlar (yine tavuk ürünü) (bunları da tavada çevirip verebilirsiniz. çiğ olarak sakın vermeyin. siz de çiğ yemeyin bunu zaten! *)
* ciğer,patates ve havuç haşlayıp bunları harmanlayıp bir mama yapabilirsiniz. ama porsiyonluk olsun. saklaması uzun sürmez onun.
* patates haşlaması da verebilirsiniz. aynı şekilde havuç. ama kediniz şişmanlar.
* haşlanmış balık ürünleri de idealdir.
not: bütün bunların hepsi haşlanmış, tuzsuz olmalı. kuru mamaya ek olarak verilebilirler. kuru mama yoksa yada hiç vermek istemiyorsanız da bunları verebilirsiniz. hiç birinden fazla fazla vermeyin. bir öğün kafi, iki öğün ideal, üç öğün abartı olur.
haa bunlar haricindekileri yer mi?
yer... bunlar besin değeri düşük kuru mamaya takviye olarak yapabileceğiniz bazı alternatifler.
bunları yer mi?
eğer yemez ise; kuru mamayı bi öğün atlayın, acıkınca yer. yine de yemezse, kuru mamaya karıştırın. hala yemiyorsa kuru mama verin. yanına bir kaba koyun. en sonunda mutlaka yiyecektir.
ilk kedimi 1983te aldım. El kadar yavruydu. Sözlükteki çoğu yazardan yaşlı yani. O zamanlar nutella bile yoktu, ayfonumuzdan eplikeyşın bile indiremiyoduk. Düşün. Nerde kedi maması. Biz ne yersek onu yiyordu bu kedi. Sonuçta 9 yıl yaşadı. Arkasında bir sürü gözüyaşlı sarman ve kendi gibi onlarca simsiyah evlat bırakarak.
ikinci kedimi 1998de aldım. Çoğu sözlükçünün taso oynadığı yıllar. Cep telefonları 5110 ve 688 ekseninde gelişmekte. Aria diye bir operatör var o zamanlar. Ama gene kedi maması diye bişey yok hayatımızda. Gel gelelim biz bu kediyi de kendi yediklerimizle besledik öğrenci halimizle. Hala yaşıyor o şerefsiz de. Hala zarif ve güzel bir hanım. Üstelik çok oyuncu ilerleyen yaşına rağmen.
Bu kedi maması bana büyük bir tuzak geliyor. Kedileri bağımlı, hastalıklı ve mutsuz yapıp sahiplerinin cebine kanal açmak için. Genelde gözüdönmüş veterinerler tavsiye eder bunu. Tıpkı ilaç üzerinden yüzde alan doktorlar gibi.
tıpkı golf, iphone gibi nesnelere olan fanboyluğumuz gibi 'aaa, şekerim/qanqa, kedi normal beslenmeaaz, mama vermen gereeaak' derler ukala ukala. Toplasan bunu diyenin yaşından fazla kedi beslemişliğimiz var. 'Yav he he' deyip geçiyorum ama o kediye acıyorum. Hem de çok.
Kendinden az beyni olan birinin eline düşmüş garibim.
Kedim iki yaşına girdi ve şimdiye kadar ufak tefek tavuk, balık dışında neredeyse kuru mama dışında hiçbir şey vermedim (macun sayılmaz). Son zamanlarda gaflete düştüm bütün gün ağlamasına sırnaşmasına dayanamadım ve ıslak mama verdim. O günden beri her gün ıslak mama yemek istiyor. Kafayı yiyeceğim. Her ayağa kalktığımda beni mama kabına götürüyor sürekli yere yatıp mama kabına bakıyor dolu olmasına rağmen. Böyle olmaz deyip vermedim baya ıslak mama ama bu sefer biz yemek yerken ağlayarak gözümüzün içine bakıyor. Kafayı yiyeceğim artık çok mu zararlı bu ıslak mamalar ya? Lütfen olmasın...
Kedimin yiyecek hassasiyeti var o yüzden kuru mama için özel bir çeşit kullanıyorum. Anladığım kadarıyla bu diyet mama olduğu için pek sevmiyor ya da karnı doymuyor. 6-7 aydır bir türlü kabullenemedi.
profesyonel olanlarının tercih edilmesi gereken kedi yiyeceğidir. whiskas veya marketlerde satılan herhangi bir mama kedilere asla yedirilmemelidir. o kadar kalitesizler ki, kedilerde 2 yaşından itibaren çok ciddi böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açmaktadır bu mamalar. tavsiye edilen; hill's, proplan ve royal canin'dir.
bilinmedik markaların kullanılmaması gereken. kediler daha çok sevsin, önüne başka mama konduğunda yemesin diye içlerine fazla fazla tuz basıyorlar. kedide biraz yaşlandı mı böbreklerden gidiyor. dikkat edin çok acılı ölüm şekillerine rastlanmıştır.
ilk kedimizi 3 günlükken bulduk. ilk başta bebek mamasıyla besledik, içine yumurta kırıyordum bazen.
inek sütü kedi sütünün protein değerine sahip olmadığı için fazla yarar sağlamıyor. veterinere götürdük çakmak kadar kediyi, toz kedi sütü verdi. ekşi yoğurt gibi kokuyordu kendileri. belki bize öyle gelmiştir ama kedi sütünden sonra kedimiz kendini temizlemeye falan başladı, arada 1 günlük fark vardı. kedi olduğunu sütten sonra anladı herhalde. sonrasında veteriner tavsiyesiyle proplan'a başladık.
yavru, yetişkin, kısır olarak 3 seçeneği var ve pahalı bir mama. ilk kedi bahçeye çıkıp gezip tozuyor, bir keresinde bacağı bir yere takıldı herhalde iltihaplandı yarası. market maması yiyor olsa ölürdü sanıyorum. aynı şekilde doğumu çok zor geçti yine ölüyordu ama hızlı toparladı. beslenme her canlıda önemli. diğer kediler geldiklerinde bütçeyi çok zorladı proplan. petshop maması denedik; ilk kedimiz yemedi diğerleri bayıldı.
şimdi evde 3-4 çeşit mama var. evde pişen yiyeceklerden düzenli olarak vermiyoruz. et türü pişenlere 2 kedi saldırıyor sadece, diğerlerinin umrunda değil. açgözlülük yaptıkları bariz, tok evin aç kedileri yani.
mamaya önem verin. bizim yediğimizi yesin baktığımıza şükretsin gibi bir seçenek olamaz. Kendi mamanızı hazırlamanız başka hayvana patlıcan yemeği yedirmek başka sonuçta.