alınıp sokak kedilerine dağıtılması gereken yiyecek.
bugün kampanya varmış her şey yarı fiyatına. aldım bir kaç paket dağıttım sokaktaki kedilere. herkes kurban keser ben mama dağıtırım. böyle de ters bir herifim işte. *
Gün içerisinde bir kaç kez tazelemeniz gereken mama.
Bir kere yedikten sonra tekrar mamanın başına geldiğinde bir mama kabına bir de size bakıp kalıyorlar.
Mantıkları bu http://galeri.uludagsozlu...kedi-mamas%C4%B1-1113245/
Bu yüzden mamayı 1 yemek kaşığı, 1 çay bardağı ölçüsünde verip gün içerisinde taze taze eklemeniz gerekiyor.
Hem mama taze kalıyor, hem kap fazla kirlenmiyor, hem de kedi için atraksiyon oluyor bu.
Mamanın yanında : Süt, yoğurt, yumurta sarısı vermeyi unutmayın.
en kaliteli mamalar bile çok kötü şartlarda yapılıyor, bu bir gerçektir ayrıca insan vücudu için pek sağlıklı bir şey değil, kediler aslında canlı yem bulamadıkları için onu çok seviyormuş gibi gözükürler.
bir istanbul beyefendisi olan kedim tosun paşa'nın burun kıvırdığı ve küçüklüğünden beri asla ağzına sürmediğidir. diğer kedilerim kıtlıktan çıkmış gibi yemektedir. ayrıca kedinin beslenmesinde tek başına yeterli olmayandır. eğer günde bir öğün kedi maması (kuru mama) veriliyorsa, bir öğün de yaş mama verilmeli veya evdeki imkanlarla mama hazırlanmalıdır.
gözünüz korkmasın, çok zor değil.
* bir yumurta haşlayıp verebilirsiniz.
* bezelye verebilirsiniz.
* varsa tavuk ciğeri verebilirsiniz (ki aslında bu mamadan daha ekonomik. kuru mamanın kilosu 7 liradan başlıyor. ciğerin kilosu 5,5 tl ile 8 tl arasında değişiyor. bir kilo ciğeri de yarısını haşlayıp 2-3 gün. diğer yarısını da sonraki 3 gün kedinize öğün öğün verebilirsiniz. kuru mama'da 1 hafta yetiyor. ciğer de...)
* yine aynı şekilde diğer tavuk ürünleri de hem aşırı pahalı değil, hem kuru mamadan daha sağlıklı. haşlayıp vermeyi unutmayın.
* marketlerde satılan büfe tipi salamlar (yine tavuk ürünü) (bunları da tavada çevirip verebilirsiniz. çiğ olarak sakın vermeyin. siz de çiğ yemeyin bunu zaten! *)
* ciğer,patates ve havuç haşlayıp bunları harmanlayıp bir mama yapabilirsiniz. ama porsiyonluk olsun. saklaması uzun sürmez onun.
* patates haşlaması da verebilirsiniz. aynı şekilde havuç. ama kediniz şişmanlar.
* haşlanmış balık ürünleri de idealdir.
not: bütün bunların hepsi haşlanmış, tuzsuz olmalı. kuru mamaya ek olarak verilebilirler. kuru mama yoksa yada hiç vermek istemiyorsanız da bunları verebilirsiniz. hiç birinden fazla fazla vermeyin. bir öğün kafi, iki öğün ideal, üç öğün abartı olur.
haa bunlar haricindekileri yer mi?
yer... bunlar besin değeri düşük kuru mamaya takviye olarak yapabileceğiniz bazı alternatifler.
bunları yer mi?
eğer yemez ise; kuru mamayı bi öğün atlayın, acıkınca yer. yine de yemezse, kuru mamaya karıştırın. hala yemiyorsa kuru mama verin. yanına bir kaba koyun. en sonunda mutlaka yiyecektir.
Kedim iki yaşına girdi ve şimdiye kadar ufak tefek tavuk, balık dışında neredeyse kuru mama dışında hiçbir şey vermedim (macun sayılmaz). Son zamanlarda gaflete düştüm bütün gün ağlamasına sırnaşmasına dayanamadım ve ıslak mama verdim. O günden beri her gün ıslak mama yemek istiyor. Kafayı yiyeceğim. Her ayağa kalktığımda beni mama kabına götürüyor sürekli yere yatıp mama kabına bakıyor dolu olmasına rağmen. Böyle olmaz deyip vermedim baya ıslak mama ama bu sefer biz yemek yerken ağlayarak gözümüzün içine bakıyor. Kafayı yiyeceğim artık çok mu zararlı bu ıslak mamalar ya? Lütfen olmasın...
Kedimin yiyecek hassasiyeti var o yüzden kuru mama için özel bir çeşit kullanıyorum. Anladığım kadarıyla bu diyet mama olduğu için pek sevmiyor ya da karnı doymuyor. 6-7 aydır bir türlü kabullenemedi.
ilk kedimizi 3 günlükken bulduk. ilk başta bebek mamasıyla besledik, içine yumurta kırıyordum bazen.
inek sütü kedi sütünün protein değerine sahip olmadığı için fazla yarar sağlamıyor. veterinere götürdük çakmak kadar kediyi, toz kedi sütü verdi. ekşi yoğurt gibi kokuyordu kendileri. belki bize öyle gelmiştir ama kedi sütünden sonra kedimiz kendini temizlemeye falan başladı, arada 1 günlük fark vardı. kedi olduğunu sütten sonra anladı herhalde. sonrasında veteriner tavsiyesiyle proplan'a başladık.
yavru, yetişkin, kısır olarak 3 seçeneği var ve pahalı bir mama. ilk kedi bahçeye çıkıp gezip tozuyor, bir keresinde bacağı bir yere takıldı herhalde iltihaplandı yarası. market maması yiyor olsa ölürdü sanıyorum. aynı şekilde doğumu çok zor geçti yine ölüyordu ama hızlı toparladı. beslenme her canlıda önemli. diğer kediler geldiklerinde bütçeyi çok zorladı proplan. petshop maması denedik; ilk kedimiz yemedi diğerleri bayıldı.
şimdi evde 3-4 çeşit mama var. evde pişen yiyeceklerden düzenli olarak vermiyoruz. et türü pişenlere 2 kedi saldırıyor sadece, diğerlerinin umrunda değil. açgözlülük yaptıkları bariz, tok evin aç kedileri yani.
mamaya önem verin. bizim yediğimizi yesin baktığımıza şükretsin gibi bir seçenek olamaz. Kendi mamanızı hazırlamanız başka hayvana patlıcan yemeği yedirmek başka sonuçta.
üstnot: bende bir hayvanseverim, kedim var, sokak köpeklerine elimden geldiği kadar mama, süt alırım. o sebeple yazacağım seyden dolayı hemen lince başlamayın.
bu ülkede insana, kadına, çocuğa, değer verilmiyor kaldı ki hayvan gıdaları insanların dikkatini çeksin. gıda fiyatları almış başını gidiyorken kedi mamasının fiyatını kimse sallamıyor, sallamaz.
hayvancılık ülkesinde etin kilosu 50 tl. 1 kilo et ile ne kadar yemek yapılır? her aile her ay 1 kilo et alabiliyor mu? yağın, salçanın, pirincin, nohutun fiyatından kimin haberi var? hani tarım ülkesiydik? hani kendi kendisine yeten bilmem kaç ülkeden biriydik?