yok artık. hayvanları öldürmenin canilik olduğu söylenilmiş. vahşi bir dünyada yaşıyoruz arkadaşlar uyanın. bizlerde biyolojik olarak hayvanız. hem etobur hemde otoburuz. tüm canlıların birbirini yediği şu dünyada, medeni insanlar gibi bizlerde hayvanları öldürüp yiyebiliriz. bunda ne sakınca olabilir ki?
konu aslında keyif olarak öldürmekte. Besin zincirimizde olmayan hayvanları keyfi olarak öldürüyorsak orada bir psikopatlık vardır.
ben bir kedi öldürülse tepki gösteririm evet. ama sen yemek için kesiyorsan buna karışamam. dediğin gibi bizde inek, koyun vs kesip yiyoruz. tepki gösterenlerin çoğu zevk için öldürülmesine tepki gösteriyordur. çok görüyoruz sokaklarda kuyruğu kesilmiş gözleri oyulmuş öldürülmüş kedileri.
ayrıca doğada proteyin olarak en den değerli hayvan karıncadır. eğer ormanda aç kalırsanız bol miktarda yiyeceğiniz karınca sizi uzun süre hayatta tutacaktır. hem besin minarel ve besin olarak hemde tokluk olarak.
ilk olarak güzel ve seviyeli bir trol tebrikler. ama kendimi cevap vermekten alı koyamadım. ilk olarak bu tamamen kültür ve sosyal alışkanlıklarla alakalıdır. örnek biz besi hayvanlarını besler, etinden sütünden faydalanır, sonra et olma zamanı geldiğinde yada dini vicibeleri yerine getirmek adına keser ve yeriz.
çin ve japonyada kedi ve köpek yemek gayet doğal gibi gözüksede orada askında orada gıda bulmada zorlanıldığı için proteyin olarak sadece kedi köpek değil çok farklı haşeratlarda yeniyor. ama bunun öncelikli sebebi bizim besi hayvanları onlarda olmaması varsada çok aşırı pahalı olması ve sadece zenginlerin erişe bilmesi. örnek avrupada domuzun en çok rağbet görme sebepleri bakımı çok kolay olması çabuk üremesi ve bakım masrafının çok az olması. Bu yüzdende domuz etinin çok ucuz olmasından kaynaklı olarak insanlar daha pahalı olan büyükbaş ve küçük baş hayvanları yemezler aslında yemek isterle ama yiyemezler.
Bizde nasıl fiyatında dolayı insanlar döne dönem et yerine tavuğu tercih ediyorsa. farklı kültürdeki insanlarda fiziki ve ekonomik, coğrafi koşullara göre beslenme alışkanlıklarıda değişmiştir.
hayvan sever birisiyim ama bu düşünce ne kadar desteklenir bilemem. yani birinin sırf zevkine ya da birine acı çektirmek için kedi köpeğe zarar vermesinden tabi ki tiksinilir. insanlar bu konuda meşhur kedilerin sebepsiz yere kuyruğunu koparmak, köpekleri dövüp, kesip, sağını solunu yakıp, tecavüz etmek mesela insanların yaptığı şeyler ya da alıp bakacağını söyleyip üç gün sonra sokağa bırakılan kediler köpekler de az değildir. bu tür durumlar son derece iğrenç ve yanlış.
lakin asırlardır kedi köpek yiyen ülkelerde var. ha yanlış anlaşılmasın bu kesilecek hayvanların bulundukları koşullar hiç hoş değil ama kesilmelerine birşey demek bize düşmez. sonuçta bizde çook uzun zamandır inek kesen bir ülkeyiz. eğer inadınız tuttu devam edecekseniz bu yolun sonu çiftlik hayvanlarının yediği otların bitkilere kadar ve aşırı doğa dostu olan insanlara kadar gider.
kedi köpek kesip yemek kültürümüzde olmadığı için bunu yaptığın an tepki görmek olası.
fakat çin halkı için bu normaldir (en azından köpek yiyorlar diye biliyorum)
hatta türkiye'de çin'de köpek yenmemesi için abuk sabuk imza kampanyası başlamıştı.
bir hindu gelip bize karışıyor mu? hayır.
karınca konusunda "bir canlı ne kadar küçükse o kadar değersizdir" tezi vardı kimi oraya dayandırıyor ama oda fark etmez.
biri bir kediyi naletliği yüzünden
mesela ses yapıyor zehirleyelim, pir torbası öldürelim, keyfe keder boğalım vb. ise buna karşı durulur elbet. hiç bir canlı böyle bir muameleyi hak etmez. (karıncalar dahi evinizi ortamınızı işgal-zarar etmiyorsa durup dururken üstüne hart hurt basılmaz)
edit: imza kampanyası öldürülüş şekilleri yüzündenmiş. ön yargılı "abuk sabuk" lafımı kendime ibret olsun diye bırakıyorum. ana konuda bir değişiklik yok ama ehehe.
her canlının tek bir ortak amacı vardır, üremek. yaşamak ise çoğalmaya giden yolda bir araçtır. koyun, keçi, at gibi hayvanlar yabani ve evcil olarak ayrılır. kedi, köpek, muhabbet kuşu gibi hayvanlar için de aynısı geçerlidir. buraya kadar tamamız.
insanlar da memeli bir hayvan olarak üremek için yaşamaya programlanmıştır. insanı diğer hayvanlardan ayıran bilinç, bazen içgüdülerimizi yenmeyi başarır. bu durumda ise istisnalar ortaya çıkar; veganlar, intihar edenler, çocuk yapmayı reddedenler vs. bu tür insanları konumuzun dışında tutalım. burayı da aldık.
şimdi, elimizde iki çift koyun var diyelim. bir çifti sağlıklı, süt veriyor, eti güzel. diğer çift hastalıklı, sütü verimli değil, eti de yemeye değmez. biz doğal olarak eti sütü güzel olan çifte bakarız, çiftleşsinler isteriz, yavrularına da bakarız, zamanı gelince de yer keseriz. diğer çifti babamızın hayrına beslemeyiz, salarız doğaya. bu durumda bu çiftimizin hayatları için savaşmaları gerekecek. yani yiyeceğimiz koyunların yaşama şansı daha fazla. kedi köpek için de aynı şeyler geçerli. güçlü ya da güzel olmayan bir köpeği sahiplenmeyiz, fare yakalayaman ya da güzel olmayan kediyi sahiplenmeyiz vs.
gelelim soruya, eğer senin canın koyunu kucağına alıp okşarken kedi buduyla karnını doyurmak istiyorsan kimsenin seni sorgulamaya hakkı yok. fakat bu durumun sana faydasından çok zararı olacağından bu tamamen felsefi bir soru. mantık çerçevesinde ele alınacak bir soru değil yani.
kafam bastığınca açıklamaya çalıştım. mobil olmasam çok daha kapsamlı bir yazı yazabileceğim bir konuydu aslında.