Aldıktan sonra kuma değil tuvalete alıştırın olur mu demeyin kedilerde gayette oluyor ilerde sizi çok büyük bi eziyetten kurtaracaktır kum parasından kurtulmakda cabası.
sokaktan bir yavru kedi almistim, sutten kesilmesine bir hafta kadar vardi zannedersem. annesi birakip gitmisti. sut verdim, kucagimda birkac saat uyudu. ben de uyanmasin diye yerde uyudum. alip bir guzel yikadik, cunku fazlasiyla pis kokuyordu. o gece odamin kapisini kapatmis uyuyordum ki birden kapiyi tirmalamaya, cok rahatsiz edici tiz bir ses cikarmaya basladi.kapiyi actigim gibi yatagima cikti, bir guzel serildi oraya. ben de yanina uzandim, biraz hircin bir havyandi. ya ayaklarimi isirir, tirmalardi ya da cenemi. sabah iki patisini kafama atmis, kafami isiriyordu. haliyle cok sinirlendim, ittim. uyanip kahvaltimi ettikten sonra biraz oturayim dedim koltukta. once kucagima oturdu, sonra da omzuma tirmanip orda uyumaya basladi. her gun ben evin icinde gezerken omzumda papagan gibi gezerdi o da. bu kadar guzel seylerden bahsetmisken, o sikilmis sonu yazmaya hic gerek yok bence. kisacasi aldiginiz kediyi sevin, ona deger verin.
Kedi candır ciğerdir, köpek gibi çiş eğitimi verme derdin yoktur, sokağa çıkmak istemez, canı sıkılınca ver ipi oynasın onunla oynamıyorsa evde yakalamaca oynarsın sana spor ona oyun olur.
sokaktan alın para vermeyin. yemeğine supravit katın, tüyleri uzun olur. önüne çok yiyecek koymayın, kabındakini bitirsin. bir süre sonra hiç bir şeyi beğenmemeye başlıyor.
russian blue yada van kedisi alın. Fakat van kedileri çok saftır boya kutularını falan ortada bırakmayın. birde van kedilerinin kulakları sıkıntılı olabilir.
1. Onu asla terketmeyeceğinizin sözünü önce kendinize vereceksiniz. Yalnız yaşamıyorsanız, evdekı herkesin onu kabul edeceginden emin olun.
2. Mümkünse barınaktan alın. öncelik size kalmış. Yavru, yetişkin, hasta, sakat, sağlıklı tercih sizin. Seçimdeki kriteriniz alabileceğiniz sorumluluk bilinci kadar olsun. Ayrıca baska evcilíniz varsa önce veterinerinize danışın. Ilk evcilinizín kabullenme sorunu varsa sıkıntı yasarsınız.
3. Emek vereceğinizi unutmayın. Yavru olmadıktan sonra birçok kedi sahibini hemen kabullenemeyebilir, bıraz sabır.
4. Tuvalet eğitimi bebekliktenn geliyor kedilerin. Ama Sizinki annesinden erken ayrılmışsa ya da depresyon geçirmisse sorun yaşayabilir. Kumunu maması ve suyunun olduğu yere koyun, sonra degiştirmek zorunda kalacaksanız bunu peyder peye uzaklaştırarak yapın, bır anda yerini degistirmeyin, yoksa şaşırıyorlar.
5. Muhakkak bır tırmalama silindiri alın, ya da yapın ( bır silíndir boruyu tahta bir düzenege sabitleyip etrafına halat geçebilirsiniz). Yoksa mobilyalarınız perte cıkabilir. Dogaları gereği tırnaklarını temizlemek ve tõrpülemek için tırmalamak zorundalar.
6. Kedinize en uygun mamayı bulun. Deneyın ve kedinízin yemekte ve sindirmekte en rahat ettigi mamada sabit kalın. Ozellıkle cıns kedilerde mama cok önemlidir.
7. Aşılarını asla kaçırmayın. Periyodik olarak yaptırın.
8. Oyun oynayın. Kediler her ne kadar kendi kendine yeten bır hayvan türü de olsa o sizin evciliniz. Sizin ılgınıze ihtiyacı var.ama oynamak veya sevílmek istemiyorsa zorlamayın.sıkıntıyı sevmezler.
9. Düzenlı tarayın. Uzun tüylü ise bır sabah bır akşam tarayın. Kısa tuyluler ıcın gunde bır hatta ikí gunde bır uygun.
Sımdılık aklıma gelenler bunlar.
dişi almanızı tavsiye ederim. doğurmalarına engel olmayacaksanız tabi. dişi kediler erkeklere göre daha bir sevecen, daha bir empati yapabiliyorlar.
hele bir de onları yavruları olduğunda izlemek yok mu, doğanın bu eşsiz tablosu karşısında insan çok tuhaf oluyor.
kedi iyidir, ve son olarak sokaktan alın ! cins takıntısı yapmayın.