fırında makarna yapılırken bol miktarda gereklidir. makarma tepsiye yayılır, sonra üzerine bol miktarda kaşar konarak fırına verilir. hafif yanmış olanı makbuldur.
tamam toplumda ahlak dışı davranan ve bunu hayatının merkezine oturtmuş olan, toplumdaki diğer insanlar açısından olumsuz etkiye maruz kalan kızlar olabilir ancak "kaşar" sözcüğü de neyin nesidir? ben bir tanıma gidemiyorum ne yazık ki. adı geçen bir insan! kadın- erkek! kaşar da nedir yahu? hele ki erkeklerin ağzından bu kadar aşağılayıcı bir ifade ile çıkması çok rahatsız edici. küfür konusuna hiç girmiyorum bakın. kaşar nedir? bir tür peynir. adı geçense insan, hem de toplum tarafından etiketlenmiş bir insan! hiçbir insan bunu hak etmez. bu sözcüğü hak etmez. hiçbir küfrü dünyanın en değerli olan varlığı olan bir insana nasıl ki yakıştıramıyorsam, bu sözcüğü de böyle sözlük ortamlarında görmekten nefret ediyorum.
kişinin ne yaptığı, nasıl davrandığı bizi ilgilendirmez; zira her insan kendisinden sorumludur. neden erkekler için bu tarz başlıklar açılmıyor söyleyin o halde? şu an aklıma gelen o kadar çok etiketlenmiş sözcük var ki bu sözcüğün erkekler için karşılığına tekabül eden. namus kavramını hiç açıklamayın o halde. insan haklarını da savunmayın bana. çünkü sol framede bile bu tarz sözcükler bir şekilde yaftalanarak açıklanıyorsa bütün bunların hiçbir değeri kalmamıştır. dünyadaki bütün kirlerden arınalım ne dersiniz? her şeyin hoşgörüyle karşılandığı düşünceleri savunalım hepimiz. karmaşık mı görünüyor sizce uzaktan bakınca?
kadın ve erkek. bu iki cins dünya üzerinde harikalar yaratan en üstün varlıklar. o yüzden kimse çıkıp da bir tarafı suçlayamaz. bir tarafı hükümsüz yargılayamaz. çünkü biri diğerini tamamlar. biri ne kadar suçluysa, günahkarsa diğeri de en az onun kadar suçludur. bunun başka bir açıklaması yoktur.
kaşar bir kız ile ciddi bir ilişki yaşamak oldukça heyecanlı ama aynı zamanda zor bir maceradır. kaşar kızın en güzel yanı fazla kıskanç değildir, aklı bir karış havadadır, saçma sapan gurur tripleri yapmaz. ama aynı zamanda sinir de bozar. mesela bütün arkadaşları erkektir, kızlardan arkadaş olamayacak kadar nefret eder. bir de başkasının tek gecelik ilişki yaşayıp bir kenara attığı bir kız ile ciddi ilişki yaşamak erkeğin gururuna da dokunur. ama insanın bazen delikanlılık damarı tutuyor, ulan herkes itip kakmış, ben bari sevgi göstereyim diyorsun, belki de gerçekten sevdiğin halde bunu haklı göstermek için kendine.
maalesef ayrıldıktan sonra duyuyorsun kötü hikayeleri. senin uyuz olduğun piç bir eleman bununla yatıp yol vermiş sonra. ulan diyorsun, hiç mi akıllandıramadım seni.
bir türk erkeği çeşididir. türkiye'de milyonlarca domuz yavrusu kaşar erkek vardır, kızlara "kaşar" demekte çok başarılıdırlar. aslında kendileri tek hücreli bokumsu ve değersiz yaratıklardır. geberirlerse cesetlerinin üstünde dans etmek farzdır.
fahişeliği meslek olarak değil de hobi olarak yapan ve bunun da farkında olmayan insandır.genelde kadınlara yaftalanır ama erkeğin kaşarı hiç çekilmez.ve bir de daha önce belirttiğim gibi çoğu kaşar kaşar olduğunun farkında değildir.
bir şeyin içine tek başına konulmaması gereken peynir türü. örneğin sırf peynirli bir börek yaparsanız tiksinç olur. yanına ekşimik veya maydanoz benzeri şeyler eklenmelidir.
''Kaşarın kökeni hakkında sağlam bilgi yok, birkaç rakip rivayet var. Bir kere kaşar ile italyanca caciocavallo, bizde özellikle Rumeli'nde kaşkaval diye bilinen peynir aynı şey. ismin kaynağı bu olabilir mi? Zannetmiyorum, çünkü ne olursa olsun hiçbir kelime böyle gelişigüzel deformasyona uğramaz. Kaşkaval nerede kaşar nerede.
ikinci olasılık Artun Ünsal'ın peynirler hakkında yazdığı 'Süt Uyuyunca' kitabında önerilen teori. Çoğu peynirin üretimi için sütün içine bir parça kuzu ya da keçi işkembesi atılırmış ki bu parçanın içindeki enzimler veya bakteriler sütü mayalasın. Et ve sütün herhangi bir karışımını mekruh sayan Rumeli Yahudileri, içine işkembe parçası konulmaksızın bitkisel yollardan (yanılmıyorsam mantarlarla) mayalanan bu Balkan peynirini kaşer saydıkları için bu isim yerleşmiş. ibranice kaşer, Musevi dini kuralları uyarınca 'yenilmesi caiz olan yiyecek' demek.
Bir başka olasılık 'kabuk' anlamına gelen Arapça kökenli kışır kelimesi. Kaşarın klasik Anadolu peynirlerinden en büyük farkı kabuklu olması tabii. oradan bir isim takılmış olabilir.'' *
iki grup halinde bakabiliriz;
1-peynir türü; eski kaşar, yeni kaşar, kars kaşarı vb..
2-hatun türü; Sarışın, esmer, yer yer kumral olmak üzere (özünde sarışını makbuldur) 2 dalda incelenir. bunlarin aralarinda kasarca diye tabir edikleri lugatlari olmasida muhtemeldir.