örneğin kardeş türküler'in, iki dilli bir şarkıyla ülkemizi eurovision'da temsil etmesinin, birdenbire ne kadar önemli ve doğru olduğunu belki öylece kavrayıveririz.
hayır efendim insan doğasına aykırı bir kere diye karşı çıktığım önermedir.
yahu insan bu kadar mı hırslarından arınmış bir varlıktır. kazanmak gibi bir derdi olmasa ne diye girsin o kadar yarışmaya, niçin enerjisini zamanını harcasın. madem derdi katılmaktı, yarışma süresince ne motive etti peki onu? nasıl oldu da kaybetmek gibi bir mertebeye ulaştı. malum kaybedebilmek için yarışı tamamlamak gerekir. demek ki arkadaşımız kazanmak istemiş, amacı uğruna yapılması gerekenin yapabildiği kadarını yapmış ve yarışın sonunda kaybetmiş.
ancak sonunda dönüp de kazanmak değil katılmak önemlidir diyen adama inanmam arkadaş. öyleyse yarışın başında, katıldığını öğrenir öğrenmez bırakacaksın yarışı bana katılmak yeterliydi diye. kısmet değilmiş bile daha inandırıcı bir cümle kadere inananlar için.
züürt tesellisidir. ama ısrarla saçmalanır. önemli olan yarışmaktı, katılmaktı bıdı bıdı... yahu o halde - hangi yarışamaya katıldınsa - katıldıktan sonra neden heyecanlanıyorsun? neden puan alınca seviniyor, kaybedince üzülüyorsun. eğer ciddi bir yarışmaya katılırsam söyleyeceğim şey:
+ ben yarışmaya yarışma demem, büyük ödülü almayınca.