Kur’an’da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmaz
fakat hz muhammet sav 'in “Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur.” sözü vardır.
diğer yandan kendisi de hendek savaşı esnasında bir ikindi namazını vaktinde kılamamış. akşam namazından sonra kılmıştır.
hayberden dönerken de uyuyakalmış ve sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza etmiştir.
savaş gibi can güvenliği ile ilgili durumlar, unutma ve uyuya kalma dışında mazeretsiz vaktinde kılınmayan namazın kazasının kılınabileceği ile ilgili hiç bir delil yoktur.
kaza namazı asıl itibariyle yoktur. fakat insanlar allah'dan utandıkları için farz olan namaz ibadetini bir sebepten(en geçerli sebep) zamanında yapamadıkları için sonradan ilk müsait vakitte bu vakti kaza etmek suretiyle aradan çıkartırlar.
aslıda kişinin bu davranışı şu demektir;
allah'ım ben şu şu sebeplerden dolayı bu bu vakit namazlarımı kılamadım. şuan da müsaitim(imkanım var) ve geçen bu vakit namazları yine senin rızan için eda ediyorum. naçizane bunu kabul et allah'ım. beni bu ibadetimden alıkoymaya çalışan şeytanı dinlemiyorum, ona uymuyorum sana bahane, mazeret üretmiyorum. ben senin yolundayım, yine senin rızan üzerineyim. seni bırakmadım, sende beni bırakma allah'ım. sadece senin rızanı kazanabilmek için kıldığım(yaptığım) namazları(ibadetleri) eksikleriyle kabul gör. duam budur.
ben böyle düşünüyorum ve bu niyetle uyguluyorum. niyet temiz ve samimi olduğu sürece inşallah allah'da buna olumlu karşılık verecektir.
tuğçe kazaz ın namaza başlaması ve soyadına hürmeten akla gelen namazdır. aslında geçmiş farz namazları tekrar kılarak namaz borçlarımızı ödememize neden olan namazdır.
kaza namazı yoktur. az önce bir arkadaşa gönderdiğim özel mesajı buraya kopyalayayım.
neden yoktur sorusuna bir cevap olur.
neden yoktur değilde neden vardır diye bakmamız gerekiyor.
-kuranda yazmıyor
-sahih hadislerde geçmiyor.
hazreti peygamber bir kere kılmış. oda savaş esnasında ikindi farzını kaçırmışlar ve düşmana bed dua etmiştir bu sebeple "allah onların evlerini ateşle doldursun" diye. çok geniş bi konu aslında yani kaza ayrı şey eda ayrı şey.
2 durumda eda etme hakkınız var. uyuya kalma(tüm şartları zorlayarak tabi, alarm vs vs.. gibi) birde unutma. bunların ikisinde kişinin iradesinde olmayan konular olduğu için bu şekilde vakti geçirilen namazların sonradan ilk fırsatta(uyanıldığında veya hatırlanıldığında) kılınması gerekiyor.
bunun dışında keyfi olarak kılınmayan namazın kazası yoktur. ha keza bi kaç örnekle de izah edeyim .
-su bulunmadığında toprağa teyemmüm ile abdest alıp namaz kılabilirsiniz. kaza olsaydı buna gerek olmazdı sonra kılardık.
-kuranda zaruri şartlarda at üstünde bile kılabilirsiniz denmiş. kaza edebilirdinizde denirdi.
-zaruri şartlarda kısaltma rahatlığı verilmiş. şu seferilik durumu. ama bu konuda biraz derin olduğunda isterseniz izah edebilirim. bir savaş esnasında hazreti peygamber imamlığında, sabah namazının farzını, 1. bölük 1. rekatını kılmış selam vermiş sonra 2. bölüm 2. rekatını kılmışlar selam vermişlerdir. yani namaz kısaltılabilir bile ancak zaruri şartlarda. eğer kaza olsaydı niye birer rekat kılsınlardı ?
-cem etme vardır. zaruri şartlarda(bazı alimlere göre zaruri şart olmadan) öğle ilen ikindi, akşam ilen yatsı birleştirilip kılınabiliyor.
gibi gibi gibi...
örnekler çoğaltılabilir. mezhep imamlarının bu görüşü, ibadet mukayesesi ile konulmuştur. yani "oruçda kaza varsa (ki orucun kaza şartlarıda belirlidir öyle kafanıza göre bozduğunuz oruca 61 tutayımda günahı kalksın diye bişey olamaz) namazada vardır" denilmiştir. sağlıklı bir görüş olmadığını düşünüyorum şimdiye kadar araştırmalarımda bunu gösterdi.
akabinde. en-am 38de "biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık." şöyle bir ifade vardır. kuran müslümanlara verilecek tüm kuralları ana hatlarıyla çizmiştir. yani at üstünde bile namaz kılınacağını söyleyen bir kitap nasıl kaza namazının var olduğunu söylemez ve izah etmez ki ?
Namaz bir haldir. Kazası olmaz. (Acizane kendi yorumum)
Örneğin, 30 yaşında aşık olan biri, dur bakalım boş zamanlarımda aşık olmadığım zamanlar için de bu duyguyu yaşayayım demesi saçmadır. Önemli olan anı yaşamaktır.
vaktinde kılınmayan bir namazın vakti sonrasında(ucu açık) kılınmasıdır.
mucidi kimdir merak etmekteyim.
namaz kılmak her zaman her şekilde iyidir ama "kaza namazı" diye birşeye güvenip vakit namazını terketmek çok tehlikelidir.
savaş esnasında bile namazın "kısaltılabileceği" belirtilirken (nisa,101) kaza namazının mucidi hesap günü ne diyecek acaba ?
hz peygamberin uyanamadigi icin sabah namazini sahabelerle beraber topluca kaza etmek zorunda kaldigi ve omrunde bir defa, o da savastayken ikindi namazini kilamayip gunes battiktan sonra kaza ettigi bilinir.
hadislerde bildirilen; uyku hali ve unutmak disinda namazin kaza edilebilecegi bilgisi gecmemektedir.
bilakis; yolculara seferi namazi, icap ederse cem etmek, hastalar icin bir cok kolaylik saglanmistir, sirf namazi vaktinde kilsinlar diye. alimlerimiz namazin kazasi hakkinda farkli sonuclara varmislar. kimileri kaza namazi diye bir namaz cesidi yoktur derken, kimileri kaza etmenin farz oldugunu soyluyor.
bazi alimlerimizin "kaza namazi yoktur" ifadesi; benim fikrime gore "namaz kazaya birakilmaz" anlamina geliyor. cunku kaza namazi vardir denildiginde, bir kisi sinemaya gittigi icin aksam namazini yatsiyla beraber kaza niyetiyle kilacak. biri diyecek ki; "ben calisiyorum aksam topluca kaza ediyorum".. gb... biz boyle bir milletiz cunku. namazin onemini idrak edemiyoruz. allah vaktinde kilmamiz icin her turlu kolayligi sagladigi halde kazaya birakma hakkini kendimizde bulabiliyoruz...
10, 20 veya 30 senelik kilinmayan namazlar icin ise bir goruse gore; "kisi onceden musluman ise kilmak zorunda" sonucu cikmis. diger bir goruse gore ise; "bol bol tovbe etsin" deniliyor...