Kayın katmak fiilinden gelen kadın kelimesinin eski halidir. Kişi evlenince aileye katıldığı için akrablar da kayınla birlikte türetilmiş isimler kullaılır; kaynana, kayınpeder gibi. Bu kayınço daki ço da Eski Türkçede baba, ağabey, amca, ata anlamına gelen eçi/eçü nün kelimesinden evrilmiştir. Yani burdan hareketle kayınço aileye katılmış birader anlamındadır.
Kaynak: nerdengeliyo .com/kayinco/
Orijinali kayinçe' dir. Balkanlardaki turklerin kullanmaya devam ettikleri kucultme eki olan 'çe' eklendigi seyin minikligine delalettir. Kızçe, yolçe, evçe gibi.. bir sure oncesine kadar bizde sandukca, lugatçe de vardi fakat simdilerde kullanilmamaktalar. Kayin eski turklerde bir şaman adeti uzerine kutsallik ifade eden degerli bir agacti. Evlilikle olusan akrabaliklara da verilen degere atfen kayin kelimesi ön ek olarak tasarruf edildi. Moskovadan aktaracaklarim simdilik bu kadar. Yeni gelismelerde bulusuncaya dek soz ankarada..
Enka Şirketler Grubu vardı. istanbul ' da, inşaat olsun, bilimsel olsun, sportif olsun, sanatsal olsun çok yatırımı vardır.
Bir zamanlar yüzme kursuna gidiyordum enka' da. O ara aklıma takılmıştı, la demıiştim bu " Enka " ne anlama geliyor, nereden bulmuşlar bu ismi filan. Meğersem bu şirket, enişte ve kayınbiraderlerin beraber kurduğu bir şirketmiş. Enişte (En) Kayınço (Ka) baş harflerinin birleşmesiyle oluşmuş.
Şimdi ben bunu neden yazdım. Niçin yazdım. Yazmışsam bir sebebi vardır... Espri tarafı bir yana, kayınçoyu duyunca hep bu şirket aklıma geliyor o yüzden, mazur görün beni. Bizim kayınço tırıvırı olduğundan mıdır, hayalimde ki kayınço olamadığından mıdır, bilemedim.
tanım : erkeğin eşinin erkek kardeşi, kayınçodur. Burada ki " -ço " eki de, çocuk anlamında ki " -ço " dur.
Kayınço o küçük olur. Dolayısıyla "yakala co"daki co burada ço oluyor. Her işi kayınçoya yaptıran enişteye ölsün. Kız verdik, hizmetçi olduk lan resmen.