kastamonu pastırması, ta iskit türklerinin 3500 yıl önce deşti kıpçak diyarlarında at üzerinde binlerce kilometre yol katederken yaptıkları pastırmadır.
kayseri pastırması ise ermenilerin oğuz türklerinden çalıp kendilerininmş gibi tanıttığı ve kayserililerin ermenilerden öğrendikleri pastırmadır.
kastamonu pastırması türkmendir...türk pastırmasıdır...
kastamonu belediye başkanı rahmi galip vidinlioğlu ve kayseri ticaret borsası başkanı recep bağlamış arasında da bir polemiğe neden olmuş, ikili de "kayseri pastırması mı, kastamonu pastırması mı" tartışması üzerinden inceden atışmışlar.
bağlamış, "Kastamonu Belediye Başkanı gibi nezaketsiz bir üslup kullanmayacağım" diyerek, vidinlioğlu na cevap vermiş. ve ciddi ciddi kendisine yakışanı yaparak gayet nazik bir dille durumu izah etmiş.
vidinlioğlu nun konuşmasını izledim örneğin; adam bld başkanı değilde sanki kahvehane müdavimi. öyle saçma konuşuyor, devrik cümleler kuruyor ki insan ister istemez eğitim seviyesini merak ediyor. (doktor ha)
"önce bi defa haddini bilmeye davet edelim. burası gastamonu, burası sancak beyliyi,gastamonu hakkında konuşurken de herkes aptestini alsın öyle konuşsun" bir şunun üslubuna-
Açılın beyler kendimi bir şarküteri kompedanı addederek Kastamonu pastırması diyorum.
Bir kere besicilik şeklinin farklılığından dolayı Kastamonu zaten bir Adım önde. Çünkü Kastamonu’da çoğu yerde halen geleneksel yöntemlerle “yayılarak” besi yapılıyor. Doğal olarak bu da etin tadını doğrudan etkiliyor.
Bir başka husus Kayseri’nin bu konuda fazla endüstriyelleşmesi. Pastırma, sucuk gibi ürünlerin renginin kırmızı kalabilmesi için içlerine çeşitli kimyasallar katılıyor. Kastamonu pastırması kırmızı değil neredeyse siyaha çalan bir renk, yani içinde renk koruyucu kimyasallar yok veya daha az.
Bunun haricinde pastırma pek de hileye açık bir şarküteri ürünü değil, yani en azından sucuk gibi değil. Etin yalnızca antrkot ve kısmen tranç kısmından yapılabilmekte. Aslında en iyisi kendi yapacağınız pastırma. Hele ki şimdi tam mevsimi. O kadar zahmetli birşey değil. Tuza yatırıp kanını süzdüğünüz eti çemenleyip gölgede kurutuyorsunuz. Kendi yaptığınız pastırma kesinlikle en bilindik markadan daha lezzetli olacaktır.
kastamonu ve afyon pastırması yemediğim için şimdilik puan veremiyorum lakin;
kayseride butik pastırma yapan herhangi bir yer yok( çok araştırdım bulamadım kayserinin yerlisi arkadaşlar da bilmiyordu) neyse 3 tane fabrikadan çıkan standar pastırmalar var bu üzücü . belki çok iyiler ama butik üretimin yoksa gelişemezsin (bkz: efes pilsen) tek tip biracılıkla yan gelip yattı yerinde saydı neyse artık butik biralar var ve sektör gelişti.
afyon ve kastamonu için butik üretim yapan tavsiye edilecek marka varsa mesaj kutuma bekliyorum.
Pastırma sevmediğim için ikisini de tercih etmem. yalnız, haberlerde denk gelmiştim, muhabir kayserili pastırma satıcısına bu soruyu sordu cevap; kastamonu ahahah, adamın dili sürçtü tabii ama kastamonu demiş oldu bir kere.
Valla yediğim en lezzetli iki tanesi de türkiyede değildi. Birisi ermanistan-lori’de merkez bir köyde, diğeri makedonyanın bir köyünde. Türkiye’de ev yapımı çok denk geldim ama öyle tat alamadım. Kastamonu ayısıyla, kayseri de erciyes dağıyla övünsün ikisi de bıraksın bu işleri.
kastamonu pastırması uzak ara kazanır. kayseri pastırması tamamen algı. pastırma = kayseri. oysa ki bizim kastamonu pastırması kayseri pastırmasından çok daha lezzetli ve kaliteli.
Kastamonu'da oyum. Kayserililer önce sucuğa salça oldular, Afyon daha iyi çıktı. Şimdi pastırma da da boylarının ölçüsünü alacaklar. Hile hurda ile kaliteli ürün çıkmaz. Şark kurnazı Kayserili tüccarlara kapak olması dileğiyle...