ağdalı bir isimdir. bir güzellik salonu ismi olabilirliği yüksektir."bir gün herkes kaymakam olacak." şeklinde bir sloganla da süslenirse bu salon iş yapar.
mülki amir olartak nitelendirilen, binbir zahmetli sınavlardan ve de yazılı ve sözlü mülakatlardan da geçtikten sonra devletin bununla yetinmeyip kendisini yurtdışına gönderip dönüşünde kusursuz bir tez yazmasını beklediği kişidir.
kaymakam vali'nin tek muhatabıdır..
diğer mesleklerden bir ilçede bir sürü kişi olabilecekken, kaymakam'dan sadece bir tane vardır..
bütün kaymakamlar aynı makineden çıkmış birer robot misalidirler. konuşmaları,diksiyonları,hayata ve diğer mesleklere bakış açıları hep farklıdır. en basitininden diğer mesleklere sahip insanlar, kahkaha atarak gülebilirken, bir kaymakam karizmatik bir şekilde hafifçe sırıtmalıdır.
sanıldığının aksine kaymakam olmak için kaymakamlık sınavının geçilmesi yeterli değildir.
bu sınavın ardından kaymakam adaylığı sınavı gelir ve bundan da en az ilk sınavdaki gibi derece denilebilecek bir puan almalısınız. bunun anlamı; 2 sınavı çok yüksek puanlarla geçmiş olmanıza rağmen hala kaymakam değilsiniz demektir. dur daha bitmedi..
bu sınavların ardından sözlü mülakata alınırsınız.. karşınızda içişleri bakanlığı personel genel müdürü ve üst düzey bürokratlar bulunur.. anayasadan tutunda akla hayale gelmeyecek derecede sorulara muhatab olursunuz. ama ne olursa olsun onları tatmin etmeli ve sorulan her soruya net ve süper ötesi bir cevap vermelisiniz. aksi halde bu iş yatar..
hadi diyelim sözlü mülakatı da geçtiniz.. bitti mi? tabii ki de hayır.. daha var..
ülkenin boş bir yerinde bulunan bir ilçeye kaymakam adayı olarak gönderilirsiniz. bakın kaymakam olarak demiyorum, kaymakam adayı olarak dyorum..orada vali'nin gözetiminde olursunuz. şoförünüz, kendinize has dört dörtlük makam odanız, ve korumalarınız olur..
kaymakam adaylığının ardından bakanlık tarafından yurtdışına ingiltere'ye gönderilirsiniz.. bu süre zarfında her türlü, ama herlü masrafınız devlet tarafından karşılanır. orada leicester univercıty'de (bakanlık bu okulla anlaşmalı) 1 yıl dil eğitimi görürsünüz. dil eğitiminin yanında farklı diyarları görmekten dolayı kendinizi daha da geliştirirsiniz..
gelelim yurda dönüşe.. uçaktan ilk indiğiniz anda havaalaınında polisler tarafından karşılanıp evinize gidersiniz.. bakanlığın önceden belirlemiş olduğu tarihte bakanlığa gider, hazırlamış olduğunuz tezi bakanlığa sunarsınız. tez belki 10 bürokratın gözetiminden geçer.. şube müdürü, personel genel müdürü, müsteşar yardımcısı, müsteşar, bakan yardımcısı, ve en sonda da bakanın önüne gelir. hepsi imzalamış ve onay vermişse artık siz bir kaymakamsınız demektir.
bakanlar kurulunda görüşülecek olan kaymakamlar kararnamesinin ardından size uygun görülen bir ilçeye kaymakam olarak atanırsınız.. eviniz, makam arabanız, korumalarınız vs. herşeyiniz vardır. yaşlı başlı emniyet müdürleri bile emriniz altına verilmiştir.
ilçede vali'yle muhatab olmanın ve bürokratik bir yaşama sahip olmanın verdiği olgunluk ve onur, sizi her geçen gün daha da ileri seviyeye götürecektir. siciliniz temiz ve vali tarafından dosyanız olumlu işlenmişse 15-20 yıl sonra vali olma şansınız çok yüksek demektir.. illa hükümet adamı olmaya gerek yoktur.. beğenilirseniz,farkedilirsiniz dikkat çekersiniz..
sanıldığı gibi muhtar veya benzeri mesleklerin üstü değildir kaymakamlık..
--spoiler--
Siyasal bilgiler
Hukuk
iktisat
işletme
iktisadi ve idari bilimler fakülteleri
Ve bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurtdışında en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olanlar.
--spoiler--
"Kaim-i Makam" yani asıl yetkilinin yerine görevi yürüten kişi. geçmişte Sultanın, günümüzde de merkezin yani hükümetin temsilcisi görevini yürüten bir ilçede yürüten kişi. (kaim-i makam = makama vekalet eden)
ilçenin mülki amiri... karadenizin bir şehrine bir kaymakam atanır. millet şaşkın ne ola la bu diyerek kaymakamı karşılarlar. yanlarında jandarma ve polis kuvvetleriyle gelmiştir ki halk ciddiye alsın. halkla kaymakam konuşur kaynaşır. biri bu kaynaşmadan cesaret ederek sorar -kaymakam bey siz efendi birisiniz. niye size kaymak am deyiler *
hükümeti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.
içişleri bakanlığına bağlı olarak, ilçedeki kaymakamlık binasında görev yapar. belirli aralıklarla ataması yapılarak farklı ilçelerde çalışır.
kaymakamlık sınavını kazananlar "kaymakam adayı" olarak görev yaparlar. üç yıllık staj döneminde, merkez stajı, kaymakam refikliği stajı, mülkiye müfettişi refakatinde teftiş stajı, bakanlık merkez stajı, bilgileri artırılmak ve uygulamaları yeniden öğrenmek üzere yurtdışı stajı, kaymakam vekilliği stajı yaparak kaymakamlık kursuna katılırlar. hazırladıkları tezin vali tarafından uygun görülmesinden sonra 5. sınıf bir ilçeye kaymakam olarak atanırlar.