41 yaşındaki dayımın açık öğretim kamu bölümünde okuyup bitirince kaymakam vali olacağım demesidir, yaş haddini öğrendiği zaman hayal kırıklığına uğrayacağı için şu anda sesimi çıkarmıyorum okusun efendim...
Marmara Üniversitesinde Fransızca kamu yönetimi ya da ingilizce eğitim veren bir okulda okunuyorsa yabancı dilinize yazık olacaktır bu durumda Cem Yılmaz'ın yaptığı esprilere maruz kalınabilir:
-Efendim valilikten ödenekler elimize henüz ulaşmamış.
-Kaymakam:comment l'homme peut.bıdı bıdı...
kpss'den en az 90 puan almayı gerektiren mülakat içinse devletten iyi bir torpilin olmasını gerektiren meslek.
2800 tl maaş + bedava lojman + şoferli araba + ilçenin yöneticisi gibi artıları bulunan ve her iibf kamu yönetimi mezunlarının hayallerini süsleyen ve büyük çoğunluğu için sadece hayallerde kalan meslek.
hiç cazip gelmeyen istek. kpss sürecinde hiç başvurmadığım başvurmayı da düşünmediğim meslek sınavdır kaymakamlık sınavı.
bana göre o kadar sınava çalışıp kasılıp ülkenin ücra bir köşesinde sözüm ona mülki amir olarak yaşamanın çok da cazip bir tarafı yok. bok gibi paranız olsa da cebinde 5 lira insanla aynı yere gitmek durumunda kalırsın, kısacası yiyemeyeceğin kadar paran olur ama şöyle ağız tadıyla güzel bir restoranda güzel bir yemek yiyemezsin. hayatının her anında devleti temsil ettiğin için herkes kahkah ile gülerken sen karizmatik bir şekilde gülümsemek zorunda kalırsın. çocuğun bulunduğun ilçenin en iyi okuluna gider ama o okul büyük şehirlerdeki varoş okullarından bile daha kötüdür çoğu zaman. her yerde kaymakan bey diye ayakta karşılanırsın ama herkes senin gerçek karakterine önem verdiği için değil sırf makamın için sana saygı gösterir. liste uzundur. yaz yaz bitmez.
Artık herhangi bir işlevi, karizması kalmamış mesleğe sahip olmayı istemektir. Maaş desen yok, merkezdeki uzmanlıklar bile kaymakamla aynı maaşı alıyor. Kaymakam bi de köy gibi ilçelerde görev yapıyor. Görev, Yetki, sorumluluk desen o da yok. Artık görev dağılımında üstün olan, parayı elinde tutan belediye başkanları. Kaymakamın yaptığı tek iş 29 ekimlerde konuşma yapmak ve bu ülke şöyle kuruldu, böyle kuruldu diye masal anlatmak.
çok ama çok zor olandır ha istemek ayıp mı tabi ki hayır, ama kısaca kaymakam olmak isteyen insanlara önerim var ben siyasal bilgiler mezunuyum şu an aynı alanda ankara sbf'de master eğitimime devam ediyorum
kaymakam olmak için şartlar;
* 35 yaşını aşmamış olmak
* 1: kpss sınavı;
kpss'nin ilgili alanından en az 85 puan almak (90 puan olduğu da söyleniyor aşağısını almıyorlar bazen)
* 2: kaymakamlık sınavı;
kpss'yi kazandıktan sonra yapılan kaymakamlık sınavından da en az 90 puan almak
* 3: mülakat aşaması;
ikinci sınavı da kazandıktan sonra, mülakat aşaması var işte mülakat demek torpil demek yani hükümet ile iç içe olan bir adamınız yoksa zaten unutun bu isteği. mülakatı da kazanırsanız kaymakam adayı olarak işe başlıyorsunuz ve aylarca yurt içinde ve yurt dışında staj görüyorsunuz, sonrada kaymakam olarak işe başlıyorsunuz.
kaymakam ataması için tercih edilen fakülteler ve bölümler;
* öncelikle siyasal bilgiler fakültesi mezunları
* çok iyi üniversitelerin (istanbul, ankara, gazi, hacettepe, marmara, uludağ, dokuz eylül, ege, bilkent vs) iktisadi ve idari bilimler fakültesi kamu yönetimi, işletme, iktisat yada uluslararası ilişkiler bölümlerinden mezun olan not ortalaması yüksek adaylar.
* hukuk fakültesi mezunları
* diğer üniversitelerden mezun olmuş örgün iibf mezunları (fazla tercih edilmez)
* çok düşük hatta hiç olmayacak kadar ihtimalle aöf kamu yönetimi mezunları.
aranan şartlar;
* çok iyi yabancı dil bilmek (genelde ingilizce tercih edilir)
* tercihen siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu olmak
* tc vatandaşı olmak vs vs