ingiltere'nin kuzeybatısındaki blackpool'dan birkaç kilometre içeride weeton çevrelerindeki kırsal alanda yerin yaklaşık 3 bin metre altında büyük bir kaya şeridi uzanıyor. ve bu kayaların içinde çok büyük miktarda doğal gaz bulunuyor. şimdi küçük bir enerji şirketi bu potansiyeli keşfetmek için kayaları deliyor. zaten bu kaya gazının 10 yıl içinde ülkenin gaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağı hakkında da bir söylenti var. amerikan enerji bilgi idaresi tarafından sunulan rapora göre, kaya gazı 2035 yılına kadar ülkenin gaz üretiminin yarısını karşılayacak. ayrıca dünya çevresinde kaya gazı çıkarılması küresel gaz kaynaklarını yüzde 40 artıracak.
Peki ya kaya gazı nasıl çıkartılır:
1. teknik olarak hidrolik kırılma olarak bilinen "fracking" işlemi gaz taşıyan kaya katmanlarının içinde kırılmalar üretip yer yüzüne çıkarmak için su basıncını kullanıyor.
2. bu noktada su öncelikle toprakla ve süreci hızlandırmak için kullanılan katkı maddeleriyle karıştırılıyor. bunlar, akiferle (yeraltı suyunu tutan ve ileten kayaç ortamı) temas etmemesi için bir yere betonla sabitlenmiş çelik boruların içinden kilometrelerce aşağıya doğru gaz içeren katmanın içine enjekte ediliyor.
3. amerika'da tartışmalar bu kırılma sürecinde kullanılan katkı maddelerinin kapsıyor. ingiltere'de caudrilla isimli şirket herhangi bir sağlık problemine yol açmayan katkı maddelerinin ne olduğunu ortaya çıkardı. weeton bölgesinde su-kum karışımının yüzde 99,75'i oldukça seyreltilmiş hidrolik asit, biyosid ve poliakrilamid (birçok kozmetikte kullanılan kimyasal) ile birlikte kullanıldı.
4. yaklaşık 90 gün sonra, kırılma süreci duruyor ve gaz küçük yüzey toplayıcılarının ve dağıtım ünitelerinin içine akmaya başlıyor. böylece bu süreç bu şekilde onlarca yıl devam ediyor.
ülkemizdeki kaya gazı rezervleri ise;
maden tetkik arama (mta) genel müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmalara göre, konya-ereğli ve niğde-bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi belirlendi.
araştırmacılar, ısıtıldığında petrol ve doğal gaz üretilebilen kayalardan 2,6 milyar varil ile 8,3 milyar varil arasında petrol çıkarılabileceğini hesapladı. bunun parasal değeri ise 218 milyar 121 milyon 419 bin dolar ile 687 milyar 191 milyon 374 bin dolar arasında değişiyor.
söz konusu kayaların ne kadar verimli olduğu ile ilgili çalışmalar başlatıldı. ayrıca, ereğli-bor havzasının seyl gaz konusunda liderliği elinde bulunduran abd-wyoming havzasına çok benzer özellikler taşıdığı belirlendi. tüm dünya rezervinin 3'te 2'sine sahip abd'de, 1 ton petrollü şeyl kayasından 60 litre petrol elde edilebileceğini belirten uzmanlar, ereğli-bor havzasındaki bu yeni bulguların netleştirilmesinin ülke için acil araştırılması gereken bir konu olduğunu bildirdi.
bol bol nohut, kuru fasulye gibi gaz yapıcı yiyecekler yemiş kaya adında birinin gazıdır.
hemi vücüdüm hemi de zihnim feci yorgun, öyle mantıklı fikirler üretemiyciim gaz denince aklıma gelen ilk şey budur. :))
türkiye'nin enerjide yeni umududur. dünyada, petrol ve doğalgazın alternatifi olarak gündeme gelen kaya gazı'nın (petrollü şeyl), ülkemizdeki rezervinin yaklaşık 9,64 milyar tona ulaştığı söyleniyor. maden tetkik arama (mta) genel müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmalara göre, konya-ereğli ve niğde-bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi belirlendi.
ancak bilim adamları şöyle bir sıkıntıya dikkat çekiyorlar; kaya gazının halen fosil yakıt ve karbondioksit kaynağı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. çevreciler de gazın çıkarılmasının etkileri konusunda endişeliler. bu korkular nedeniyle fransız hükümeti geçici olarak bu gazın çıkarılmasını yasakladı. bu arada gazın çıkarılma testleri sırasında mayıs ayının sonunda ingiltere'nin weeton bölgesindeki küçük depremlerin sorumlusu olarak da kaya gazı gösteriliyor.
Petrol ve doğalgazın alternatifi, küçük taneli tortul kayaçların (şeyl) gözeneklerinde yer alan petrol veya doğalgaza verilen ad.
Türkiye'yi petrol ve doğalgaz da dışa bağımlılıktan kurtaracağı ümit edilen yeni enerji türü.
türkiye'de pek bilinmeyen bir doğal kaynaktır. kullanımından doğacak zararlar tam olarak ön görülmemektedir. çevre hukuku dersinde öğrendiğim kadarıyla türkiye'de bir elin parmağını geçmeyecek kadar uzmanı vardır*.
Amerika, birkaç yıldır alternatif enerji kaynaklarını araştırıyordu. Güneş, rüzgar hatta okyanus dalgası'ndan elektrik üretmeyi bile denediler. Ama benzin gibi sürekli bir kaynak değildi. Ama bu kaya gazı, enerji kaynakları'nın fiyatlarını ilk başta düşürecek. Amerika dünya devi olmasa bile, ikinci sırada kendini sabitler. Dışarıdan enerji ithalatı yapmayan amerika, 'yüce' emellerini daha rahat gerçekleştirir. Dünya ekonomisi ve güç dengesinde etkisini nedir bakalım ?
etilen üretiminde önemli bir gaz olduğu ve amerikada ne hikmetse son yıllarda kazma vurulan yerden çıktığı için artık amerika etilen ve polietilen piyasalarında önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde söz sahibi olacaktır.
dahası bu etilen avrupa'da güç bela ittir kaktır üretilirken ve kar marjları sürünmekteyken, amerikada kıça başa sürülecek kadar bol olması da avrupa'nın bu piyasalarda önümüzdeki yıllarda ziki tutacağının da resmidir.
ha memleketimizi nasıl etkiliyor? şimdilik yapılan çalışmalar, nevşehir, niğde, kayseri gibi kimi orta anadolu kentlerinde kaya gazı varlığına işaret ediyor. ama kimbilir o da güneydoğu petrolleri gibi "fizibıl" mıdır artık orasını görecez.
odeğilde bir bor vardı ona ne oldu dedırten gaz. kaya gazı deyınce akla kaya gelıyor. ben başlarda kaya sandıydım. kömür gibi puşt gibi bişey. meğer gazı imiş ya lan. allahtan ak parti var da , ondan gözüm arkada kalmıyor. adam gibi aslan gibi çıkartıp satarlar.
yeni yüzyılın en umut verici, gelecegi en parlak olan dogal kaynagi.
türkiye icinde gecerli bir alternatif, eger dogru yaparsak, diger ülkelere petrol ve gaz konusunda daha az bagimli olmamizi saglayacaktir.
iste o zaman türkiye kalkinacaktir.
basbakan gezi'yle ödtü'yle ugrasacagina bu konuda ciddi yatirimlar ve calismalar yapsin.
kayaç denilen formasyonların içinde sıkışmış olan doğal gazdır. hidrolik çatlatma adı verilen işlemle kaya katmanlarının içinde kırılmalar üretilerek açığa çıkması sağlanır. bu
çatlatmalarda su basıncı kullanılır. ayrıca, Türkiye'de ilk kaya gazı kuyusu diyarbakır'da açılmıştır.
kaynak mühendisleri ve ustalarına gün doğduran gazdır.
mevcut rezervlerin yeryüzüne çıkarılması için milyonlarca kilometrelik çelik enjeksiyon boru şebekelerine, dolayısıyla yüz binlerce kaynakçı ustası ve binlerce kaynak mühendisine gerek duyulacaktır.
bu maksatla, dünya rezervinin 2/3'ünü elinde bulunduran abd tarafından proje kapsamında, 10 yıllık bir süreçte 60 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirileceği ve gerekli 5 bin kaynak mühendisi ile 260 bin kaynakçı ustasının dünyanın tüm ülkelerinden toplanacağı bildirilmiştir. yatırımcı kanada şirketleri de dahil edildiğinde bu rakamların 7 bin dolaylarında kaynak mühendisine ve 350 bin civarında kaynak ustasına ulaşacağı, elemanlara verilecek ücretlerin tecrübelerine bağlı olarak belirleneceği ve aylık ücretlerin ustalar için 3 bin ile 10 bin amerikan doları, mühendisler içinse 10 ile 30 bin dolar arasında değişeceği açıklanmıştır.
öyle anlaşılıyor ki, önümüzdeki on yılın en önemli mesleklerinden biri hiç kuşkusuz kaynak mühendisliği ve ustalığı olacaktır.
petrol fiyatlarındaki düşüş ile uzak yakın ilgisi olmayandır.
kaya gazı, kuzey amerikada yoğun olarak çıkarılan bir petrol çeşidi. ama çıkarılması ile söz konusu olan miktar, ortadoğuda üretilen petrolün yanında hiçliğe yakındır.
petrol fiyatları neden düşüyor diyenleri, şuraya alalım : #26263650
Kaya gazı sondaj çalışmaları depremi tetikleyebilir .
Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı
Dr. Cemal Polat, bölgede başlatılan kaya
gazı sondaj çalışmalarının Trakya’da bir
çevre felaketine neden olabileceğini belirtti.
Doğalgaz gibi üst katmanlarda değil, taşların
altındaki derin katmanlarda biriken
kaya gazını açığa çıkarmak için 640’tan
fazla kimyasal madde kullanılarak bu
taşların parçalanması gerektiğini anlatan
oda başkanı şöyle devam etti: “Bu ne demektir?
Trakya bölgesi deprem bölgesi olduğu için
bu taşların kırılması fay hatlarının kırılması
demektir. Depremin daha şiddetli bir şekilde
oluşmasını tetiklemektir.
Türkiye'nin ilk kaya gazı kuyuları Diyarbakır'ın
Silvan ilçesi'ne bağlı Sarıbuğday ve Bağdere
köylerinde açıldı.
Gültekin Aydeniz, her bir kuyunun yaklaşık bin
tankere denk gelen 17 bin 500 metreküp suya
ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Kaya gazı bölgesinde bulunan nehirleri
dereleri, kurutma özelliği ile bilinen bir
enerji türüdür. Çünkü, 17 bin 500 metreküp
suyun yüzde 5'i kumdan oluşuyor. 495 çeşit
zehirli kimsayal enjeksiyon yöntemiyle toprağın
4 bin 500 metre altına, 3 bin metre dikey, bin
metre yatay açılan sondaj kuyusuna zerkediliyor.
Bu aynı zamanda yeraltında 4 şiddetinde depreme yolaçıyor.