yabancı olduğumuz bir alanla ilgili konuşmalarda konuşanların yüzlerine aval aval bakmaktır. örneğin kimyagerlerin yoğun olduğu bir ortamda " maddenin tanecikli - hareketli modeli ile madde enerji ilişkisinden yola çıkarsak... "
ya da ilahiyatçıların olduğu bir ortamda " muhalefetullil havadis kavramına agnostik bir yaklaşım söz konusu olmaz çünkü...". *
üniversite mezunu olup yeni işe başladıysanız kesinlikle karşılaştığınız bir durumdur. insanların işle ilgili hızlı hızlı konuşmalarına aval aval bakarak ve dediklerini anlamaya çalışarak ortama dahil olursunuz. sakın ha konuşmanın ortasında atlamayın, bir anda gözler sizin üzerinize çevrilebilir ve size " ne diyo bu ya" şeklinde bakış atmakla kalmayıp, sizde ne okumuşluk bırakırlar, ne de zeka.. aman diyim..
konuya ne kadar hakim olduğunu ispatlamak için kavramları kullanma sanatıdır. bie kelime söyler bin paragraf anlatmış olur bu kişiler, bazen kendimi de bunu yaparken bulsam da, insan kavramların isimlerini öğrenerek bilgelik yapamaz kanısındayım. bir de konuya bakış açısı getirebilecek bir söz : başkalarının mesleklerinin ayrıntılarına kafa yoracağına, kendi mesleğinin erbabı ol . *
duruma göre olmaması gereken bir histir. asıl cahil, kavramların manasını bilip, bunu asgari düzeyde bile hayatına, çehresine, mevzuları değerlendirme şekline katamayanlardır.