Sözcüklere gerçek anlamlarını vermek ve bunlar aracılığıyla düşünmek, olayların ve süreçlerin özünü kavrayıp temel yanlarına ve özelliklerine ilişkin genellemeler elde etmek imkanını sağlayan, nesnel çevrenin insan düşüncesindeki yansıma biçimi. Başka bir deyişle kavram, yaşantılar sonunda zihinde meydana gelen tasarımlar üzerinde birtakım soyutlamalar ve genellemeler yapılarak elde edilen genel ve daha kapsamlı fikirler (yani, bir nesnenin zihin gücü ile kavranılan soyut ve genel tasarımı). Kısaca kavram, birleşik yönleri olan bir grup varlığı ya da olayları bildiren sembol ya da kelimedir.
Mantıksal açıdan Kavram, nesnel gerçekliğin insan beyninde yansıma biçimidir. Bundan ötürü de her kavram, doğrudan ya da dolaylı olarak nesnel gerçekliği içerir. Bu, örneğin ağaç gibi nesne kavramları için böyle olduğu gibi örneğin özgürlük gibi düşünce kavramları için de böyledir. Ne var ki duyusal bir yansımadan bir kavram oluşturabilmek için insan beyninde çok karmaşık bir süreç izlenir. Bu süreçte soyutlamalar, karşılaştırmalar, çözümlemeler, bireştirmeler, genelleştirmeler vb. gibi birçok ansal işlemler gerçekleşir. Soyut kavramlardan daha soyut kavramlara ve bu daha soyut kavramların yardımıyla da çok daha soyut kavramlara varılır. Böylelikle kimi kavramlar artık nesnel gerçeklikle ilişkisizmiş gibi görünürler. Oysa ne kadar soyut olursa olsun ve ne kadar düşünsel bulunursa bulunsun hiç bir kavram nesnel gerçeklikle ilişkisiz olamaz. Nesnel gerçeklikten yansımıştır ve nesnel gerçekliğe dönecektir. Eşdeyişle nesnel gerçeklikte denenecek, doğrulanacak ve bir işe yarayacaktır.
1. zemin : Uhrevi, Ütopya, Metafizik, 3 üncü Kültür
2. zemin : Sanat, Politik, Din, Bilim
3. zemin : Kurgusal, hiçlik, gizli, nesneler
4. zemin : Oluş, yokluk, kapalılık, açıklık
gibi birbirleri arasına bir alt zeminden bir unsuru alarak bazen birden fazla zemin bileşeniyle oluşan, tek kelimeyle birden çok çağrışım yapan düşüncelerdir.
Dikkat : Bu tanım özgündür ve muhtemelen yanlıştır. Yazarınızın anten ayarlarıyla oynamayınız, belki elektrik kaçağı vardır.