kavalalı mehmet ali paşa

entry66 galeri1
    16.
  1. 15.
  2. Nizip'te 2. mahmud'un gönderdiği osmanlı ordusu ile anadolu üzerine yürümek isteyen bu isyancı paşanın ordusu karşılaşmış, osmanlı ordusu erken davranıp mısırlıları kıstırmak üzereyken, ordudaki mollalar ''bugün cuma günüdür, cuma günü müslüman müslümanla savaşmaz diyerek askerin aklını çelmiş, bu durumdan yararlanıp zaman kazanıp toparlanan mısır kuvvetleri de karşı saldırıya geçip osmanlı ordusunu darmadağın etmiştir. bundan sonra gaziantep'ten anadolu'ya dalan mısır ordusu kütahyadan çıkmış, burada bir barış anlaşması imzalanarak osmanlı devletinin 7 eyaletinin idaresi kavalalı'ya verilmiştir.
    birkaç yobazın koca devleti nasıl zor durumlara düşürdüğünü görüp ibret almak ve şimdi piyasada var olan bazı cemaatlerin göründüğü kadar tehlikesiz olamayacağını da buradan anlamak gerekir diye düşünüyorum.
    3 ...
  3. 14.
  4. yüksek bir eğitim almadığı halde gözüpekliğiyle yükselerek mısır valiliğine getirilmiş osmanlı paşasıdır. 18.yy. sonu ve 19.yy. ilk yarısında yaşamıştır. oğulları tosun paşa ve ibrahim paşa arabistan'da osmanlı devleti'ne karşı başlayan vehhabi isyanlarının bastırılmasında rol oynamışlardır. daha sonraki dönemlerde devlete isyan etmiş ve özellikle oğlu ibrahim paşa yönetimindeki ordusuyla osmanlı ordularını mağlup ederk anadolu içlerine kadar ilerlemiş ve bunun sonucunda kendi ve oğullarının valilik konumları vesilesiyle yönetim sahasını adana'ya kadar genişletmiştir. bundan sonra mısır, osmanlı vilayeti olmakla birlikte fiilen adeta bağımsız konuma gelmiştir. döneminde mısır'da sert bir yönetim uygulamış, öte yandan başta ordu olmak üzere (oğlu ibrahim paşa'nın mısır'da devrine göre modern bir oldu oluşturulmasında önemli görevi ve rolü olmuştur). önemli ıslahat ve yenileşme faaliyetleri yürütmüştür. bu nedenle modern mısır tarihinde de önemli bir şahsiyet olarak anılmaktadır. döneminde mısır'daki egemenliğini askeri seferle sudan içerine doğru da genişletmiştir.
    ayrıca,
    (bkz: ibrahim paşa)
    (bkz: tosun paşa)
    2 ...
  5. 13.
  6. mısır'ı tir tir titretmştir. enderun'da yetişmemiştir, sıfırdan bulunduğu konuma yükselmiştir. yani mektepli değil alaylıdır. neticede haindir. ama nedense bugün mısır'da heykelleri dikilmiştir.
    2 ...
  7. 12.
  8. Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1848) Osmanlı imparatorluğu'nun Mısır Valisi...

    Kavalalı Mehmet Ali Paşa bugünkü Yunanistan'ın Kavala kentinde dünyaya geldi. Napolyon un Mısır ı işgaline karşı Osmanlı tarafından Mısır a gönderilen orduda görev aldı ve kısa zamanda komutanlığa yükseldi. Vali Hüsrev Paşa'ya karşı düzenlenen ayaklanmadan yararlanarak 1805 te Mısır valisi oldu.

    Mısır ın kalkınması için çeşitli ıslahatlar yaptı. Avrupa dan getirttiği hocalarla kendine güçlü bir ordu kurdu. Vehhabi ayaklanmasını bastırdı. Mora'da patlak veren isyanı bastırmakta güçlük çeken Osmanlı Devleti Mehmet Ali Paşa'dan yardım istedi. Bu başarısına karşılık Mora ve Girit valilikleri söz verildi. isyan bastırıldı ama 1829 daki Edirne Antlaşması'yla Mora, Yunanistan a verilince Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu sefer de Suriye valiliğini istedi. Ancak Mehmet Ali Paşa nın genişleme siyasetinden çekinen istanbul Hükümeti Mehmet Ali Paşa nın bu isteğini reddetti.

    Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa Filistin e yürüdü ve Akka Kalesi ni ele geçirdi. istanbul Kavalalı'nın üstüne ordu gönderdiyse de Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kavalalı Mehmet Ali Paşa nın oğlu ibrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı. Mısır Kuvvetleri Halep, Şam ve Adana yı ele geçirdiler. Konya da Sadrazam Reşit Paşa nın kuvvetlerini de yenip Kütahya' ya kadar ilerlediler.

    Bunun üzerine II. Mahmut ingiltere ve Fransa'dan yardım istedi. Ne var ki Fransa nın Mehmet Ali Paşa yı desteklemesi, ingiltere nin de Osmanlı nın içişlerine karışmak istememesi üzerine beklediği yardımı alamadı ve Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı. Rusya ile Hünkar iskelesi Antlaşması yapıldı ve Rus donanması istanbul a demirledi.

    Boğazların Rusya nın eline geçmesinden endişe eden ingiltere ve Fransa nın araya girmesiyle Kütahya Antlaşması (1833) imzalandı. Antlaşmaya göre Mısır, Suriye ve Girit valilikleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa ya, Cidde ve Adana valilikleri de oğlu ibrahim Paşa ya verildi.

    Antlaşmadan her iki tarafta hoşnut olmadı. II. Mahmut Mısır valisini ortadan kaldırmak ve kaybettiği toprakları geri almak istiyordu. Osmanlı ordusu ile Mısır ordusu Nizip'te karşılaştı. Osmanlı ordusu tekrar bozguna uğrayınca Rusya'nın soruna el atmasından ve Kavalalı'nın güçlenmesinden çekinen Avrupa Devletleri konuyu görüşmek için Londra da konferans düzenledi.
    Londra da imzalanan antlaşmaya göre Suriye, Girit ve Adana Osmanlı Devletine geri verildi, Mısır ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve soyundan gelenlere bırakıldı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa baştan antlaşmayı kabul etmese bile üzerine gönderilen kuvvetlere karşı başarılı olamayınca antlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı. 1845 te istanbul a gelip padişaha bağlılığını bildirdi. 1848 de Kahire de öldü. *
    1 ...
  9. 11.
  10. zeynep kamil hastanesi'ne adnını veren zeynep hanımın babasıdır.
    2 ...
  11. 10.
  12. Oğlu ibrahim paşa gibi soysuzdur. Nizip savaşında yaptıkları kahpelikler gaziantepte meşhurdur.
    1 ...
  13. 9.
  14. nasır ın darbesine kadar mısır onun soyundan gelenler tarafından özerk monarşiyle yönetilmiştir.
    1 ...
  15. 8.
  16. osmanlı devleti'nin meşhur mısır valisidir. zamanında topraklarında çıkan bir isyanı bastırmak için osmanlı devleti kendisine bazı toprakları önererek yardım istemiştir. isyanı oğlu ibrahim paşa bastırmıştır ancak vaat edilen topraklar yerine suriye önerilince bu kez kendisi isyan etmiştir ve hızını alamayarak anca kütahya civarlarında durabilmiştir. bu kez osmanlı devleti rusya'dan yardım istemiştir. rusya'nın işin içine girmesiyle ingilizler tutuşmuştur. (bkz: aksiyon filmi) (bkz: denge politikası) yapılan anlaşmayla mısıra özerk yönetim verilerek yönetimi kendisine bırakılmıştır.
    3 ...
  17. 7.
  18. osmanlıyı zor bıraktığı doğrudur, ama arabistan yarımadasında başgösteren "ingilizperver" vehhabi tehlikesini de oğlu ile beraber bir süreliğine bertaraf etmiştir. zaten batı ve rusya ile uğraşan padişah için bu çok önemlydi.
    2 ...
  19. 6.
  20. tosun ve ibrahim paşaların babasıdır.
    2 ...
  21. 5.
  22. devletinden güçlü olan paşadır.düşünsenize çerkezköy kaymakamı saffet bey recep tayyip erdoğan'a kafa tutuyor!*
    5 ...
  23. 4.
  24. mezarı kahirede kendi adını taşıyan caminin içindedir (avlusunda değil, içinde!!)
    2 ...
  25. 3.
  26. 1769 yılında kavala da doğdu(napolyon la aynı tarih). babası bekçibaşı ibrahim ağa nın 17 çocuğu olmuş, fakat içlerinden bir tek mehmet ali yaşamıştır. babası ölünce amcası tosun ağa nın himayesine girdi. tosun ağa da bir sebeple idam edilince, kimsesiz kalıp sefalet dolu yıllar geçirmiştir. bu dönem onda osmanlı ya karşı bir kin oluşmasına neden oldu. fransız bir tüccarın yanına girip, çalışmış ve onun çok iyiliğini görmüştür. fransa ya karşı yakınlık duyması da bu dönemde doğdu. zeki, cesur ve çok kurnazdı. 45 yaşından sonra okumayı öğrendi. genç yaşta osmanlı ordusuna girdi. 1798 de napolyon mısır ı işgal edince osmanlı ordusunun kavala dan getirttiği paralı askerler(başıbozuklar) arasında bulunuyordu. bir süre sonra yetenekleri ile bu birliklerin komutanı oldu. mısır da fransızlar la çarpışırken fransa nın gelişmişliği ve osmanlı nın geriliğini gördü. kölemenleri osmanlı valilerine karşı kışkırtıp en sonunda mısır da kendi valiliğini osmanlı ya tanıttı. mısır da geniş ekonomik, askeri ve idari reformlar yaptı. kölemen etkisini kırmak için kölemen beylerini öldürttü. sonrası ise malumdur. 1831- 41 yılları arasında osmanlı ya karşı ayaklanmış ve osmanlı bu ayaklanma sırasında yıkılmanın eşiğine gelmiştir.
    2 ...
  27. 2.
  28. osmanlı'da işlerin yolunda gitmediğini tüm dünyaya açıkça gösteren adam.
    0 ...
  29. 1.
  30. Kavalalı Hüseyin Ağa'nın yeğeni, derbend ağası ibrahim Ağa'nın oğludur. Hüseyin Ağa'nın oğlu Halil Ağa'nın, serçeşmeliğiyle Mısır'a başıbozuk askeriyle gidip, Halil Ağa havası ve suyuyla uyuşamayarak dönünce serçeşme olmuştur. Gittikçe güç kazanarak, Hüsrev Paşa ve Hurşid Paşa'nın valilikleri sırasında sivrildi. 1805 yılı başlarında vezirlikle Cidde valisi tayin edildiyse de, uzaklaştırılması mümkün olamayıp Mısır valisi olmuştur. 1806'da Selanik valiliğiyle alınarak Musa Paşa tayin edildiyse de o da girmeye muvaffak olamayıp, Ekim-Kasım 1806'da yeniden vali oldu. Vehhabi meselesinin bitirilmesinde hizmet gördü. Yunan üzerine, oğlu ibrahim Paşa'yı ve yeterli kuvvet gönderip devlete bağlılık gösterdi. Mora'dan askeri geri alması, 1831-32'de Ağa Hüseyin Paşa'nın Mısır valiliğiyle serdar-ı ekremliğini ve sonra Reşid Paşa'nın serdar-ı ekremliğini doğurmuşsa da, 1832-33'de Konya'da itaat ederek o yıl, Beriyetü'ş-Şam ve Halep eyaleti ek olarak kendisine verildi.

    Vilayetlerin gelirlerini vermede yavaşlığı 1839'da Mısır'ın kopma arzusunu bir daha göstermiş, 1841'de Beriyetü'ş-Şam, Adana ve Cidde eyaletlerinin Mısır'dan ayrılması ve Akka'nın ömür boyu verilmesi ile Mısır valiliğinin babadan evlada geçmesini ve ardından sadarat payesinin verilmesini de yanında getirmiş, 1846 yılında donanmanın iadesinden sonra istanbul'a gelerek padişahın ayağına yüz sürmüştür. Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın hastalığı ve yaşlılığı sebebiyle Mısır valiliğine Eylül 1848'de oğlu ibrahim Paşa geçti. Mısır'da askeri ve siyasi idarede birçok ıslahat ve ayrıca birçok da hayır eseri meydana getiren Kavalalı Mehmed Ali Paşa 1849 yılı Eylül-Ekim'inde vefat etti.

    Kaynak : http://www.osmanli700.gen.tr
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük