Yatırdığınız para oranında ortak sayarlar ve yaptıkları kardan o oranda size de verirler. işleyişleri böyledir. Kredi konusunda da ipotek altına alma şartını koyup yapacağınız yatırıma ortak olurlar. Dini boyutu tartışmalıdır.
Bence kendini kandiran bankadir. Simdi sevgili vatandaslarim x magazisina gidip kredi kartinizla bir sey aliyorsunuz. Pesin fiyati 110 tl taksitli fiyati 120 tl olsun. Taksit icin arada odediginiz 10 tl bildigin faiz degil mi? Bunu su sekilde dusunebiliriz. A bankasi bu kazagi bizim yerimize 110tlye alip bize taksitle 120 tlye satmis ve kar etmis oluyor. Bunu soyle de dusunebiliriz biz bankadan taksitle 110 tl alabilmek icin 120 tl odemeyi pesinen kabul ediyoruz. Katilim bankaciliginin mantigi da budur efem.
Çıkartılan borç veya kâr çizelgesi nasıl oluyorsa bankaların faiz oranları ile neredeyse aynı bir tablo çıkartıyor ve adına faizsiz bankacılık deniyor.
Kar payı faizlerle aynı olan vurgunculuk çeşidi.
- Abi bunlar niye aynı
- e ekonomğk Değerler ülke içindeki durum
-tamam tamam bari yalan söyleyerek iyice günaha girmeyin.
Not; bi kere faiz neden haram. Ne kadar kazanacağın en baştan belli. Ticari faaliyette 3-5 eksi ceya artı olur hesaba katılamayan. E bunlarda en başta kazanacağın parayı direk söylüyorlar.
benim kafam çalışmıyor şu bilmem kimse artık müslüman kardeşime güveniyorum, kendi param kadar kurduğu işe ortak oluyorum demektir katılım bankası. paranızın tamamen çöpe gitme ihtimali vardır. halbuki günümüzde faiz kullanmamak söz konusu değildir. bazı geri zekalı müslümanlar istediklerini yapabilirler ama ülkemizde ne şarıl şarıl akan bir petrol var ne de fazlalıktan paramızı sokacak bir yer aramıyoruz. ısrarla tüketimden vazgeçip faiz yerine katılım bankasını savunanların parası bir yerde patlayacaktır. asıl tezgah allah'a değil insanların birbirine kurduğu bir sistemdir. aklı olan parasını bunlara vermez.
Bu konuda master tezi vermiş biri olarak sizleri Merkez Bankasının para üretme sistemi olan BDPS (Borca Dayalı Para sistemi) incelemeye davet ediyorum. 1970 körfez harekatı sonrasından faizsiz para bulmak biraz nanay.
21. yy'da faiz olmadan para tüketiyorum kimse diyemez.
Paranın üretimi faiz karşılığı zaten.
Bu bankalar mevcut fonları sadece dini ilkelere göre çalıştıran kurumlar. Çalıştırmasan enflasyon zararı ve yüksek faiz maliyeti var. Iztırar ( zorunda kalma ) ilkesine yoruyorlar.
Savaşların ekonomiler üzerinden olduğu şu dönemlerde bence de makul bir neden.
Evet, çok benzerler. Nihayetinde ticaret haram olmayan bir uygulama. Çok ince nüans farkları var.
Mesela :
X bir banka, size %15 fon getirisi garanti eder, dönem sonunda %14.99999 verince mahkemeye giderseniz, çatır çatır alırsınız.
Ama bir katılım bankası size %15 fon getirisi zaten garanti edemez.
Size derki geçen dönem %15 verdik bu dönem de bu civarda vermeye çalışıyoruz.
Ama %14 ya da ----%5 olursa bankadan hak talep edemezsiniz. ( Banka da sizi kaybetmek istemez, düşük bir ihtimal bu. Mantıklı açıklaması var, uzun hikaye )
islam da ki gayb(geleceğin bilinmezliği) ilkesi gereği geleceği kapsayan sözleşme yapamazlar.
Ne var ki bazı pazarlama kalpazanı bankalar bu garantileri veriyorlar, sizde kimle çalışacağınızı buradan anlarsınız .
Bir de bu arkadaşlar nakit para vermeyi pek uygun bulmazlar. Onun için direkt satıcıya onlar verir parayı. O da çalışma prensiplerinden kaynaklanır.