kahroldum. bildiğin oturduğum yerde yaşlandım. yeniden bi bittim. daha önce hderkan'ın söylediği durumdayım ben de. bu çok acayip bi şey. sanki üzülmüşüm gibi görünüyor ama değil işte. hayatımın mahvolduğunu tekrar sertçe hatırladım ve gelecek nesiller için sevindim ama hala bitmişliğimin önüne geçemedi. 2 şişe tekila içmiş gibiyim. zaman mekan kavramım gitti.
tam kendimde olabilseydim sevinçten ağlardım. sadece çok şükür diyebiliyorum. artık başka insanların hayatı sikilmeyecek. umarım en kısa zamanda kesinleşir ve resmi gazetede yayınlanır. haberi bile okuyamadım. kahroldum. yatıyorum.
bu durumda meslek liseleri ve imam hatip liselerinin önü açılmış olup,sınava giren herkes eşit ve bazı insanların canı acımıcak.geçde olsa adalet yerini buldu.
meslek lisesi elektrik elektronik mezunu bir kişi kendi alanında katsayından dolayı mühendisliğe gidemiyordu, diğer bölümleri zaten demiyorum.düz lisesi sayısal mezunu olan kişi canı nereyi isterse puanı yetip yerleşiyordu.
meslek liseleri adı altında öğrenim gören ticaret meslek liseleri, endüstri meslek liseleri, adalet meslek lisesi, Sağlık meslek liseleri, imam hatip Liseleri, Güzel sanatlar lisesi mezunu olupta haksız bir şekilde düz liselerden epeyce geri yarışa giren öğrencilerin bundan sonra eşit şekilde yarışacağı, ve artık sırf imamhatip le uğraşıldığı için diğer meslek lisesi öğrencilerininde bu nedenle haksız şekilde önünün kesildiği, takriben 14 senedir olan bir haksızlığın sona ermesidir, eğer tam anlamıyla uygulanırsa herkes için adil bir kural olacaktır.
görev süresinin dolmasına sayılı günler kala yök başkanının gençlere attığı goldür. emeğe yazık diyorum arkadaşım. kaldırdın katsayıyı adam gibi çalışan insanı diğerleriyle alt seviyeye çektin. he belki işine yarayan çok insan olacak ama şu anda sınava hazırlanan öğrencilerinde psikolojisini bir düşünseydin keşke. zırt pırt değiştiriyorsunuz çocuk oyuncağına döndü be.
ağa ben bu yasa çıkarsa yasal hakkımı önce ülke içerisindeki mercilerde daha sonra ise gerekirse avrupa insan hakları mahkemesine kadar taşıyıp arayacağım... hayatımı siktiniz lan!
1996 yılında mimar veya inşaat mühendisi olma hayali ile anadolu teknik lisesi sınavlarına girdim ve kazandım. oldukça iyi bir öğrenci olmamla birlikte bu kararı almamdaki en büyük etken atl'lerden çıkan öğrencilerin kendi bölümleri ile ilgili alanlara oldukça rahat ve ek puanlarla girebilmesiydi. benim okuduğum okul için ise bu alanlar inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümleriydi. lise 1 veya 2 sınıfta bu zıkkım yasanın değişmesi ile benim de tüm geleceğimin çöpe gittiği anlaşılmıştı. mimarlık yada mühendislik bölümlerinden birisine girebilmem için yüzde 1 lik dilimin içerisinde puan almam gerekiyordu ki konu hakkında benim kıyımdan köşemden geçebilecek kadar dahi bilgisi olmayan düz lise öğrencileri için bu değer yüzde 10lar gibi rakamlardaydı. başka bir deyişle ben eğitimini aldığım, gayet iyi bildiğim, tecrubesini yaptığım bir bölme üstelik de düz liseli arkadaşlardan çok daha iyi bir öğrenci olmama rağmen, çok daha yüksek bir puan almama rağmen giremiyordum ve düz liseliler tercih ediliyordu. üniversite eğitim süreci başladığında kolaylıkla görülecekti ki ben lise mezunu halimle mesleği 3. sınıf üniversite öğrencilerinden çok daha iyi biliyordum...
netice ne? boktan bir hayat, boktan üniversite, boktan bölüm, çalışmak istemediğin bir iş, ossuruktan ara eleman gazı... (bu ara eleman gazına da ayrı ayar oluyorum ya neyse! sanki kodumun memleketinde mühendisler gerçekten mühendislik yapıyor, elektronik mühendisi anakart tasarlıyor gibi ara eleman ara eleman... kodumun dingilleri(mühendisler), siz de ara elemanlık yapıyorsunuz ve bizim ekmeğimizi de çalıyorsunuz...)
bunca yıl herkesin beklediği ve sonunda gerçekleşen uygulama. ama keşke geçen sene tamamen kaldırsalardı da bu katsayı olayını ben de iki-üç puanla kaçırdığım yerlere girebilseydim. içten içe üzülmüyor değilim ama yeni sınava girecek öğrencilerin bu katsayı cart curtuyla uğraşmayacak olmaları sevindirici.
iyi bir şey olarak görülmemesi gereken uygulamadır.
şimdi uzun uzun açıklamayacağım; çünkü ben çalışan biriyim. öyle sözlüklerde boş boş vakit geçiremem. sonuçta devlet memuruyum. aylık 2.000 liranın üzerinde gelirim var ve tek yaşıyorum. yakışıklıyım. 4 yıllık üniversite mezunuyum. henüz askerliğimi yapmadım. memleketimde 2 adet evim, 1 apartmanım, 50 dönüm üzüm bağım ve sayamadığım kadar taşınmaz değerli eşyam var. arabam da var.
evet;
yök'ün uygulaması.
liseden eşit ağırlık bölümü mezunu biri olarak; sıçtınız olm. sayısaldakiler çatır çatır yapacak sizin sorularınızı. belki tarihte biraz zorlanırlar. ama toplamda siz sayısaldan 15 net yapabilecekseniz onlar 25 net civarında gezecekler. sizin bölümlerinizi sikertecekler. ama merak etmeyin; siz de sözelcilere dalacaksınız. yani sen; eşit ağırlık mezunu olarak belki eczacı olamayacaksın; ama ne bileyim halkla ilişkiler okuyabileceksin. yani onlar senin bahçene girecek; sen de başkalarının.
olan gariban sözelcilere olacak. avea kullanmayan adam misali olacaklar. yazık la onlara.
ha bu arada, sayısalcılar bu durumda ülkedeki neredeyse tüm bölümlere sirayet edebilecekler. negzel dimi?
şu anki durumunu merak ettiğim olay. 5-6 yıl önce herkesin puanı eşit katsayılarla çarpılıyordu, şimdi lys puanı hesaplanırken de adayların puanı bir katsayı ile çarpılıyor mu? yoksa çarpılma marpılma olmadan direkt hesap mı var?