katsayı sorunu

    4.
  1. meslek liselerini sadece endüstri meslek lisesi, ticaret meslek lisesi ve sanat okullarından ibaret sananlara birkaç örnek daha vermek isterim; adalet, tarım, ziraat, laborant, ev ekonomisi, tapu ve kadastro, meteoroloji, veteriner sağlık, sağlık, çevre sağlık. bu dalların da meslek liseleri var. çok değil bundan 8-9 yıl öncesine kadar bu meslek liselerinin çoğuna girmek için oldukça yüksek puanlar almak gerekiyordu ve bu okulları tercih edenler genelde fakir ve orta halli ailelerin çocuklarıydı. hem o zamanlar toplumda ve ailelerde okullar açısından bu kadar bilinçlenme de yoktu. genelde bu tip aileler çocuklarını kolayca meslek sahibi olsunlar diye meslek liselerine gönderirlerdi. 15-16 yaşındaki bir çocuk sizce nerden bilebilir tarım meslek lisesini veya bir veteriner sağlık meslek lisesini? burada olay ailenin seçimidir. çocuk pişmandır o okula gittiği için. zaten bu okulların çoğu parasız yatılı okullardır ve sadece mesleki eğitim verilmektedir. böylece aileler verdikleri bir harçlıkla büyük bir yükten kurtulmaktalar idi.
    ancak daha sonraları meslek lisesi memleket meselesi haline gelince bu okulların bir kısmı kapatıldı, azaltıldı veya her ilçede bir tanesi açılarak bit gibi çoğaldılar. tabi bu memleket meselesiydi...
    vakti geçen zamanlarda bu okullara giren öğrenciler 250 bin kişi içinde ilk 1000 lere giren kişilerdi. zeki çocuklardı. türkiye'de adalet meslek lisesi 1 tane (ankara), tarım -ziraat meslek lisesi 8 tane (van, malatya, manisa beydere, amasya gökhöyük, konya çumra, aydın söke, istanbul halkalı ve bursa), tapu ve kadastro 1 tane (ankara), laborant 1 tane (ankara), meteoroloji 1 tane (ankara), ev ekonomisi 3 tane (ankara, siirt, trabzon), veteriner sağlık neslek lisesi 4 tane (isparta şarkikaraağaç, konya, samsun, istanbul selimiye) bulunmaktaydı.
    velhasıl kelam bu okullardan mezun olan kişiler yine üniversite sınavlarında oldukça başarılı bir grafik çizerek önemli üniversiteleri/ bölümleri kazanarak kariyerlerine devam ederlerdi. bu okullarda dediğim gibi bir matematik, fiziktir, kimyadır, biyolojidir, edebiyattır, coğrafyadır, tarihtir bu dersler sadece lise 1. sınıfta verilir (o da trişka)(din bilgisi öğretmeni ne anlar biyolojiden?), daha sonraki yıllarda ise sadece mesleki dersler öğretilirdi. böyle olmasına rağmen yine de üniversite sınavında türkiye derecesi yapan öğrenciler vardı. bu okulların lisans açısından öss başarıları % 90 lardaydı.
    ancak daha sonraları katsayı sorunu ortaya atılınca bu öğrenciler öss de başarılı olamaz hale geldi. zaten o zamanlarda meslek liselerine giriş puanları dibe vurdu ve bu eski tip (zeki) öğrenciler meslek liselerinde kalmadı veya azaldı.
    neyse konumuz o değil...
    bu zihniyete karşıyım arkadaş. katsayıymış??? bu bir yarışsa (söz konusu sınav ya da sınavlar) kimse doping alamaz arkadaş. herkes aynı seviyede / eşit olmalı yarışa başlarken. sayısal, sözel ya da eşit ağırlık veya meslek lisesi ha sen de dedin imam hatipli kardeşimiz. hepsi aynı. buyur koş arkadaşım. pist/ mesafe ayrımı yapmanın alemi ne. isteyen istediği bölüm/ dal/ kol a girsin arkadaşım ne var bunda. bir kişi lisedeyken sözelci olabilir. evet, adam zevkine sözel okumuştur, ancak şimdi üniversiteyi de sayısal ağırlıklı bir bölümde okumak istiyordur. buyur yap sayısalını gir kardeşim. niye katsayıyla bu adamın puanını kesiyorsun. yok alanı değilmiş 0,3 le çarpıcakmışsın bilmem ne. hikaye... ulan adam zaten sözel okumuş, görmemiş sayısal ders falan. zaten büyük bir handikapı var. haa bu halde bile başarıyorsa onda vardır bir istikbal arkadaşım. o zaman o el öpülesi eldir işte.
    yok ara eleman lazımmış falan peşmekan. hadi bakalım seni alalım araya. ne dersin?
    ya da sırf senin üniversiteyi kazanman kolay olsun diye bir kısım insanları saf dışı bırakalım, hile yapalım ha?
    bir de anlayamadığım nokta şu var. meslek lisesine giren herkes iş sahibi olmuş sanki ülkede. hemen hazırmış işi. yok canım. çık ara bakalım iş. hadi kovala. bulursun tabi asgari ücrete bir yıl ararsan, onu bunu devreye sokarsan. o imkanlara herkes sahip. git garsonluk, komilik yap, çay ocağı veya lokantada çalış, sana yine verirler o kadar para. bu meslekler de tabi kötü meslek değil ama bir geçiş dönemi olarak görülür genelde, profesyonel manada değilse tabi. düz lise mezununun iş/ meslek imkanı yokmuş bak hele. o imkanın yok diye oldu buyur gel sana üniversite kazandıralım. senin ıq' n, zekan bir meslek liselinin altında olsun. o giremesin üniversiteye. ama sana ek puan, katsayı verelim. tabi tabi. bu çok mantıklı değil mi?
    3 ...
  2. 16.
  3. 19.
  4. kendi kafalarına uymayan adamlar devlette kadrolaşmasın diye meslek lisesinden saydıkları imam hatiplerle beraber tüm meslek lisesi mezunlarının eğitim hakkını kısıtladılar bunlar.
    yalvardı, süründü çoğu; aklı başına sonradan gelenler. hata yaptım, yerim burası değil, bırakın istediğim işi yapayım kimseye zararım olmadan diye. gözleri kulakları kanun değişikliklerinde, yıllarca beklediler.
    olmadı, tek bir hayatları vardı ve onlar ne dediyse onu yapmak zorunda kaldılar o hayatla.
    o şemsiyede bir daha açılmadı, bu kadar.
    1 ...
  5. 14.
  6. Olmayan değil olan sorundur.
    Efendim bir öğrenci düşünün Anadolu Teknik Lisesi bilgisayar bölümünde okuyan, bir öğrenci daha düşünün düz lisede okuyan.
    1.Öğrenci bilgisayar dalında kendini geliştirmiş, Pascaldır , Visual Basic dir, C++ dır alayının mantığını çözmüş artık çat pat firmaların istediği coder kıvamına gelmek üzere, eli torna tutabilen ve aynı zamanda Matematikdir,Fiziktir, Kimyadır hiç bir dersten normal düz liseliye göre eksiği olmayan tam tamına alayını görmüş ve günde 10-12 ders saati okulda geçirmiş... Aynı zaman içinde 2. öğrenci günde 6 ders yaparak, eline torna versen tutamayacak durumda, önüne Visual Basic koysan aval aval bakar durumda ( hatta bilgisayarı sadece msn ve facebook dan ibaret sanmakta) yani lise hayatı boyunca labaratuvar yüzü görmemiş, sadece ezbere kültür dersleri görmüştür.

    Şimdi bu iki öğrenciyi de el ele kol kola kardeşce Öss yeni adıyla YGS/LYS'ye sokalım . ikisininde aynı neti yaptıklarını varsayıp tercih formlarını ellerine tutuşturalım. ikiside Bilgisayar Mühendisliği istiyor, fakat eski sisteme göre yalnızca 2. olan orayı yazabiliyor.
    Eh nihayetinde güzel vatanımda kaliteli eleman yetişmiyor, bu nasıl mühendis daha çizim yapamıyor gibi lafları sürekli işitiriz. işte sorunun kaynağı burda yatıyor.

    Üstüne anlayamadığım nokta Düz ve anadolu lisesi öğrencilerinin neden bu kadar kaygılandığıdır. Kendileri madem meslek liselerini küçük görüyor e o zaman bir zahmet geçiverin sınavda. Neden kaygılanıp duruyorsunuz? Size soruyorum ! Neden ?
    1 ...
  7. 6.
  8. kaldırıldığı zaman yök'e şükrettiğim, yeniden konulduğu zaman da bunu yapanlara sövdüğüm durumdur. insan sonradan karar değiştiremez mi kardeşim?

    edit: eksileyen arkadaşlar hiç kimya okumak zorunda kalırken hayatta en baştan çok istediği bir sözel bölüme gitmeyi düşünmüş müdür acaba. ayrıca meslek lisesi mezunları sadece öğretmen olabiliyor, mühendis bile değil.
    3 ...
  9. 5.
  10. üniversitelere giriş sınavında meslek liselilerin alanları dışında bölüm seçmeleri halinde puanlarının düşürülmesi durumudur.

    benim aklımın almadığı bir durum var. bu katsayı problemi sadece imam hatiplilerin mi sorunu. sokaktaki eylemlerde sadece kafaları sarılı kızları görüyoruz. başka hiç bir meslek liseliyi sokakta görmüyoruz. vardır elbet ama sayıları çok az. çünkü çok azı yaptığı tercihten pişman. ama geri kalan bir çok kişi de sessiz. çünkü başlarına ne geleceğini biliyorlardı. sistemi biliyorlardı. ama türbanlı arkadaşların hepsi sokakta. ayrıca üniversitelere türbanla giriş de yasak. işte bu katsayı sorunu çözülürse o zaman başka şenliği seyredin sokaklarda.

    bir çift söz de hükümete. küçük sabi sübyanlar kulakları tırmalayan seslerle danıştaya, baroya aşağılayıcı sözlerle saldırıyorlar ve onları polisler koruyor; ancak yök ü eleştiren, onları protesto eden gençler dayak yiyor,gözaltına alınıyor; bazıları tutuklanıyor. acaba gerçekten bu ülkede demokrasi var mı?
    1 ...
  11. 20.
  12. olmayan sorundu.

    hatta daha da belirginleştirilip, sayısal okuyanların sadece sayısalda eşit ağırlık okuyanların sadece eşit ağırlıkta okuması sağlanmalıydı.

    ama böyle olmadı tabi. bizim çok bilen yöneticilerimiz sırf siyasi sebeplerden ötürü, sırf ideolojilerinden ötürü eğitim sisteminin bok olmasını önemsemeden bu katsayı farkını kaldırdılar.

    bu şekilde bir çözümü(!) savunmak gerçek koyunluktur.

    hani nerede kaldı alanında uzman kişiler yetiştirmek ?

    sırf bencillikleriniz uğruna saçma sapan sistemleri savunabiliyorsunuz.

    evet sayısalcılar çok zekisiniz tmcileri geçebiliyorsunuz

    evet eşit ağırlıkçılar çok zekisiniz siz de ts'ye geçebiliyorsunuz.

    ülkeyi sizin zihniyetleriniz yönetiyor merak etmeyin.

    tıpkı sizin gibi bencil sadece kendi menfaatini düşünen ülke eğitim sistemi şeyinde olmayan insanlar.

    bunu savunan akp karşıtları da var, özellikle de onlara selam.
    0 ...
  13. 17.
  14. sorunlar olmayınca mezun olacak herkes iş mi bulacak, önce başka sorunlara bakmak lazım diye düşündüren derdimiz.
    0 ...
  15. 3.
  16. yök kuklasının çözdüğü(!) olmayan sorundur.

    efendim, bakıyoruz; bahsi geçen - uğruna kıyamet kopartılan - imam hatipler, genel manada meslek liselerinin sadece yüzde onunu oluşturuyor. yüzde on için yüzde doksanı yok mu saydılar ne?

    onun dışında bakıyoruz; anadolu liseli üniversiteye girmek için not ortalaması yapmak zorunda ki en azından iki soru az çözsün, yok efendim dersaneye gidiyor ki hem derslerine yardımcı olsun hem de össde adam gibi bir bölüme girebilsin...

    tabii şunu düşünelim; anadolu/ fen liseli bir yere giremezse yarraa yiyor ama meslek liseli bir üniversitenin kapısına bile yanaşmasa da mesleği eline veriliyor...

    eee, nedir bu ikili oyun?
    1 ...
  17. 1.
  18. össde sorular karşısında herkes eşit olmalı ve eşit puanlandırılmalıdır. böylece ak g.t kara g.t ortaya çıkacaktır. oysa liselerde bir sürü bölüm var şimdilerde. sanki bölümünü kendisi seçmiş gibi çocuk...
    yok alanın dışındakine giremezsin, girmek istersen 40-50 puan dezavantajın olurmuş. bunlar hikaye. sırf türk milletini uğraştırmak ve kandırmak için uydurulmuş masaldır.

    sen nasıl olur da aynı sorular karşısında 120 net yapan kişi yerine 75 net yapan adamı alırsın. hangisi daha zeki? hangisi daha çok hak ediyor? zaten söz konusu kişi alanı dışında pek eğitim de almıyor. zaten dezavantajlı.

    meslek lisesi memleket meselesiymiş... peh.
    zamanında aklınız neredeydi? meslek lisesi mezunu neden katsayıya takılıyor? ya da neden üç beş kuruşa ara eleman olarak çalışmak zorunda bırakılıyor? ya da bu adam mecbur mu ara eleman olarak kalmaya? kendisi mi seçti okulunu o genç yaşta (15-16 yaşlarında aile tercihi)?

    madem meslek lisesi memleket meselesi. o zaman kaldır katsayıyı. gelişmiş ülkelerdeki gibi adam zekiyse kazansın üniversitesini. çekirdekten mühendis olsun, doktor olsun, mesleki öğretmen olsun vs. kazanamayan da ara elmanın olsun.

    ha bi de şu var. saçmalıklar dizisi. bir öğrenci mesela ziraat meslek lisesinde okuyor, ancak ziraat fakültesi onun alanı olmuyor da, düz lise (sayısal) mezunu olan birinin alanı oluyor. bunun örnekleri çok. endüstri meslek lisesi (motor, makine vs.)mezunu eleman endüstri veya makine mühendisliğine alanı olmadığı için giremiyor da düz lise, süper lise veya anadolu lisesi mezununun alanı oluyor. bak baak baaak. örnekleri çoğaltmak mümkün, çünkü çok fazla. neden bir sağlık memurluğu, ebelik, hemşirelik mezunu tıp fakültesine giremiyor (alanı değil)? sizce de doktor çekirdekten yetişseydi daha da iyi olmaz mıydı?

    kimseye katsayı puanı verilmesin kardeşim. herkes eşit olsun. ortaöğretim başarı puanı mantıklı hadi. ama bu katsayı resmen saçmalık. senin türkiye derecesi yapmış bir meslek lisesi/ ihl mezunun hiç bir bölüme yerleşemeyecek, onun yerine 5.000'inci sıradaki adam onun yerine girebilecek. var mı lan böyle bi şey?
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük