enflasyon dönemlerinde tüketimi ve dolayısıyla para miktarını azaltmak için yükseltilen, deflasyon dönemlerinde harcamayı ve para miktarını artırmak için düşürülen dolaylı vergi.*
-ticari, sınai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler
-hertürlü mal ve hizmet ithalatı
-diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler
*spor toto oynanması, piyango, at yarışları
*posta, telefon, telgraf, radyo hizmetleri
*müzayedede ve gümrük depolarında yapılan satışlar
*sanatçıların çıktığı konserler, gösteriler, profesyonel sporcuların katıldığı maçlar, müsabakalar
katma değer vergisine tabidir. tabi bunların türkiyede yapılması gerekmektedir.
mükellefleri:
-mal teslimiyeti ve hizmet ifası hallerinde bu*işleri yapanlar
-mal ve hizmet ithal edenler
-transit taşımalarda gümrük işlemleriyle muhatap olanlar
-şans oyunlarının teşkilat müdürleri
-at yarışı tertipleyenler
-isteğe bağlı mükellefiyette talepte bulunanlardır.
1980 li yılların başında alınmaya başlanmış olan ve ülkede ciddi derecede enflasyon olduğunun kanıtı niteliğindeki vergi.Enflasyonu bitirmek amacıyla alınmaktadır.Ama düşünüldüğü gibi deflasyona geçirmek için değil de bir denge noktasına getirmek için alınmaktadır.Çünkü enflasyonda paranın değeri düşerken deflasyonda da malın değeri düşmektedir.Dolayısıyla ortada bir denge noktası oluşmaktadır.Maalesef bu noktaya da ancak alınan vergilerle(KDV,Stopaj,Gelir Vergisi,Geçici Vergi,Kurumlar Vergisi vs.)ulaşılabilecektir.
ilk özellikli kitabı mahfi eğilmez tarafından yazılan(maliye teftiş kurulu yayını olarak)gazi ü.basın yayın fakültesi basımevinde kitap haline getirilen,vergi çeşidi.kaynak:abdurrahman akdoğan,kamu maliyesi.
aslinda adi sorma ver vergisidir ama biz bunu dolayli vergiler icinde ele alip devletimizin gelişimi icin kullanildigini düsünüp herzaman verdigimiz vegiler arasina aliyoruz.
çok garip işleyen bir vergidir. açıklama getirmek istersek; mal ve hizmetlerdeki kdv'nin devlet tarafından düşürülmesi durumunda o mal ve hizmetlerde nedense etiket fiyatında indirilen kdv yüzdesi kadar indirim yapılmaz. bu aradaki farkta kimin cebine gider hadi bunu da siz bulun? ha şöyle birşey var atlamayalım lütfen! şayet kdv'de bir artış olsaydı aynı saniyede mal ve hizmette artış yapılabiliyor. bu halk nedense hiçbir indirimden faydalanamaz tıpkı bugün petrol fiyatı 40'lı dolarla seviyesinde gezdiği gibi(anımsanırsa geçen aylarda petrol fiyatı 140 dolar seivyelerinde dans ediyordu)...
Ekmek ve un mamulerinde %1 sembolik bir vergi uygulanırken, standart kullanım eşyalarında %18 uygulanır. Yüksek tanımlı HD-TV'leri içinse yakın bir zamanda %25lik lüks tüketim vergisi uygulaması söz konusudur.
kdv bir işlem vergisidir. gelir üzerinden alınan bir vergi olmadığı için dolaylı bir vergidir. 1985 yılında yürürlüğe girmiştir. o güne kadar her ürünün ayrı vergisi vardı.
vergi kutsaldır sloganı adı altında yıllardır dünyanın en fazla vergi toplayan ülkelerinin lideriyiz! katma değer vergiside adı üstünde katma... yıllardır bize geçirilen vergi türlerinin en yaygın geçenidir diyebiliriz.
şimdi biri der ki; efendim vergi sana yol, su, elektirik olarak sana geri döner... Bende derim ki; zaten gitgide özelleşiyoruz bu paralar olduğu gibi 3 kuruşa kalitesiz işler yapıp devleti soyan ihalecilere akıyor! yanarım yanarım ona yanarım...Keşke doğru kullanılsada 2 katı daha fazla versek...