yeni çıkmış şarkıları radyodan çekip dinleyen, kaset kardeşliği etrafında birleşen nesil. çelik şarkılarının parladığı zamanlardı kanımca. herşey iyiydi hoştu da... çok sevdiğin bir şarkıyı tekrar dinlemek istediğinde geri sar tuşu karşına dikiliverirdi. o geri sarma olayı uzadıkça gerilirdin, sinirlenirdin, hevesin de kaçardı bir yandan. ha çözümü de vardı tabi. bir kaseti feda edip aynı şarkıyı kasete ardarda defalarca çektin mi tamamdı. zahmetli işti ama neredeyse kaseti kendin çıkarmış gibi sevinirdin. *
(bkz: hey gidi günler)
plakla büymüş nesilden bir sonraki nesildir. ayrıca plaklardan kasetlere istenilen şarkılar koyulursa bir kasette 4-5 plağın tadı olur ki bu da muhteşemdir.
bir de kasetlere olan bağlılığından sıyrılamayanlar var ki onlara diyecek söz yok. artık arabalarda cd çalarları geçtim, şimdi flash belleklerden dinleniyor müzik. ama malesef kaset sever bir babanızın olması o çağı hala yakalayamama sebebidir.*
şimdiki gençlerin anlayamayadığı ve anlayamayacağı nesildir. para biriktirilip orjinal bir kaset alınır ve dinlenir, bilinçaltımızda şarkılar a yüzünün ikinci şarkısı, b yüzünün dördüncü şarkısı olarak kazınırdı. seneler sonra bile aynı grupların mp3'lerini dinlerken bu şarkıdan sonra şu gelmiyor muydu ya diye tepki vermeme neden olmuştur.
oysa şimdiki gençlik kaset alışverişini bırakın cd alışverişi bile yapmıyor. gençler direk harddisk kopyalıyorlar, o da onların çağı ne diyelim...
ancak şunu gözden kaçırıyorlar biz kaset alırken bir grubun albümünü adamlar 1-2 sene içinde başka albüm çıkarana kadar doya doya dinlerdik, hazmederdik. şimdiki gençler bütün albümlere yalnızca birkaç saat içinde sahip olabiliyor, ondan sonra albümleri ve aralarındaki gelişmeleri veya bozulmaları değil de beğendikleri şarkılarda takılı kalıyorlar. şimdiki nesil hiç bir zaman bir grubun sadece bir albümünü dinlemez, atar playlistine adamın ne kadar şarkısı varsa çalar ipod'unda.
işte kaset ile büyümüş bir nesil ile şimdiki neslin en büyük farkı budur.
hey gidi günler: bizim mahalle de şahin plak olmasaydı o kadar sanatçının kasetini nah dinleyebilirdim. her alışveriş merkezinde ucuz boş kasetler alıp dinlemek istediğim artizlerin kasetlerini çektirirdim şahin plağa. bazen de alırdım tabi. en çok sevdiklerimi satın alır merak ettiklerimi de çektirtirdim. o zamandan başlamışım korsancılığa yani.
seslerin kaydedildiği kasetlerden hiç bahsetmiyorum. hele hele küçük akrabalar tarafından bantı fışkırtılmış kasetlerden hiç ama hiç bahsetmiyorum. ömrüm bu kasetleri tamirle geçti be. bu arada walkman in pillerine harcadığım harçlıklar yüzünden zayıf kaldım. abimin olan bu walkman in iki küçük hoparlörü vardı bi de. kulaksız dinlemekten hoşlandığım o zamanlarda sanırım daha fazla enerji harcadığı için piller çabuk biterdi. neyse ya deşmeyelim çok fazla. mp3 formatları geldi de hayatımız kurtuldu.
müzik aşığı bir ailenin cocugu olarak, babama ait plakçalardan hiç hazetmedim.. kardeşimin cd calarına da el sürmezdim.. isim vermek istemiyorum ama aiwa marka bir kasetcalar almıştım kendime ama ne kasetcalar.. fast forward da şarkının bittiğini algılayan bir sistemi vardı, yani istediğiniz şarkıya uçabiliyordunuz.. gerçi metallica'nın s&m albümü gibi konser albümlerine sardırmaya başladıktan sonra, seyirci sesleri hiç kesilmediği için, bu fasilitesini neredeyse hiç kullanamıyordum.. cok üzgündüm.. **
Kasetler ikiye ayrılır bir sarkı kasetleri iki ateri kasetleri. Şahsen ben ateri kasetlerinden yanayım, ateri kasetimin içinde tsubasa oyunu vardı sabahtan aksama kadar onu oynardım.
içinde bulunduğum nesildir.yaşlanma hissi vermiştir.kim derdi ki kalem ile sarıp, gazete kağıdı sıkıştırıp ses kayıt ettiğimiz kasetler günün birinde mazi olup, başlıklara girecek ve böyle bir nesilden bahsedilecek. **
pilli walkman ile müzik dinleyen fakat piller tükenmesin diye kasedi kalem, kaşık, olmadı parmakla ileri geri saran, muhtemelen 70'ler sonu 80'ler başında doğmuş içinde beni de barındıran bir nesil.
yaşlılık belirtisi göstermeye başlamış olan nesildir. nasıl ki o nesilin ebeveynleri plaklar ile büyümüş ise kasetle büyüyen nesilde böyle bir şeydir. bir sonra ki yani şimdi ki nesil cd ler ile büyümektedirler. teknoloji ile eşit orantıda yaşlandığımızın kanıtı olarak plaklar, kasetler cd ler v.s. bizim yaşlarımızı ortaya çıkartmakta, ileride dönüşeceğimiz yaşlı ve huysuz tiplerimize ışık tutmaktadır.
kaset ile büyüyen nesilden olduğumdan misket oynamışlığım, bisikletin tekerleğine pet şişe sıkıştırmışlığım, patlak futbol topunun içine kum ya da taş doldurup yolun ortasına bırakıp geçen birinden topumu istemişliğim, zillere basıp kaçmışilığım , leblebi tozu olsun meybuz olsun yemişliğim, teyp kasedine sesimi kaydetmişliğim, komedi dans üçlüsünden haz almışlığım, bayramlarda torpil patlatmışlığım, tsubasa hayranı olmuşluğum, sonra onla dalga geçmişliğim, hıdırellez ateşine shelltox atmışlığım, trabzonsuporlu büyük orhan ı rüyamda görüp korkmuşluğum, takoz recep i izlme şansı yakalamışlığım, balonlara su doldurup evlerin camlarından içeri atıp kaçmışlığım, kola kutusunu ezerek maç yapmışlığım, tombi ve panço * yemişliğim, tüftüf ile mahalle savaşı yapmışlığım mevcuttur ve şimdi ki nesilin bunları yapmamasına kızabilmekteyimdir. biraz daha yaşlandıktan sonra peeehhh biz eskiden böylemiydik diyen her şeye bok atan aksi bir ihtiyar olacağıma şüphe duymuyorum. ama o halimi şimdiden sevmeye ve benimsemeye başladım diyebilirim. şaka maka eskiden biz böylemiydik bee yeni nesil internet cafelerde counter strike oynayarak büyüyor biz mahallede tüftüf ile savaşırdık peeehhh.
90lık kaset gibi kavramlardan haberdar olan gençliktir. bir liste hazırlamak için kıçından terler dökülen gençliktir. radyoda bir şarkı duyar ve o şarkının adını aramak için aynı radyoyu günlerce dinleyen gençliktir.
tüm kaseti dinlediğinden, dinleye dinleye zamanla kasetteki tüm şarkıları sevebilen-ezberleyebilen nesil.
hepimizi bilemiyorum ama sanıyorum bir kısmımız bir tür disipline de kavuştu. mp3 devrine geçilse de; olabilir, belki albümde başka süper şarkılar da vardır, diyerek, şarkı atlama şansı olsa da atlamayan, tüm albüme en azından bir şans veren bir nesil de olmuş olabiliriz, gibime gelmiyor değil.
ama hepsinden önemlisi ve çok başka entarilere konu olmuş olan radyodan şarkı çekme kaset doldurma olayı... yani bir neslin müzikseverlerinin en büyük hayali; ya bi şey olsa, böyle tüm sevdiğim en süper şarkıları bir kasette toplayabilsem, çocuklarıma hediye edebilsem falan..
gerçekleştiğinden aslında şanslıyız hea.
aklıma gelen diğer hadiseler; albümlerin kasetler halinde toplanması... kaset almak... kasetçalarlar, walkmanler ve walkman pilleri... şarjlı piller dünyası... bir walkman'in radyodan çekim yapması *...
ama, yine sanıyorum bu nesil o tozlu kaset yığınlarından kurtulduğu içün, herhalde bayağı bi mutludur...