bir ara bileklikler çıkmıştı, denge bilekliği adı altında saçma sapan şeyler. işte onlar bunu kullanıyordu.
adam diyor ki ayakta dur kıpırdama, itiyor seni, geri gidiyorsun. sonra bilekliği takıyorsun kıpırdamadan. itiyor seni tekrar serbest bırak diyor, bu sefer geriye düşmüyorsun. neden? çünkü kaf hafızan ikinciyi bildiği için istem dışı engel oluyor, kasların sıkılarak karşı koyuyor.
bir diğer örneği de, iyi serbest atış atan futbolcular. hagi gibi, van hooijdonk gibi futbolcuların saatlerce frikik çalıştıklarını biliyoruz. artık yön ve şiddeti ezberliyorlar her noktadan.
Vücut geliştirmeyi bırakıp aylar sonra yeniden baslamam ile birlikte, gerçekten var olduğunu bugün fark ettiğim olay.
Yalnızca iki ay devam etmistim. Daha önce spor geçmişim de yoktu.. ilk gün 15 kilo ile zar zor biceps-triceps çalıştığımi, gogus makinede 20 kilo iterken zorlandığımi, 5 kilo dumbell press, enseye cekisi ise 25 kg ıkinarak yaptığımı hatırlıyorum..
2. ay sonunda biceps 50, triceps 60 yapabiliyordum. Gogus makine 60, 17,5 kg dumbell press, enseye çekiş 45-50 kg.
2 ayda ust govdemin her kas grubu 2-3 cm artmıştı. Ancak bırakmak durumunda kaldım, 5 ay kadar.. Ve bu süreçte hiç spor yapmadım.
Ve bugün tekrar yazıldim salona. Hafif kilolarla başladım, bi yeri incitmeyeyim diye.. ama baktım çok rahat gidiyor, artırdım, biraz daha biraz daha derken bıraktığim kilolari biraz zorlansam da aynı setlerle kaldirabildigimi gordum.
salondaki kaslilar, ve de 6 aydır çalışanlara yakın düzeydeki ağırlıkları kaldirabiliyordum resmen. etraftakiler de şaşırdı. görünürde bir şey yok ama hayvan gibi kaldırıyorum.. nerdeyse 38 cm'lik kolu var adamın, benimle aynı kilodaki ağırlığı ıkinarak kaldırıyor... benim kol 33 falan.
hulasa, gerçekten var böyle birşey. 2 ay-3 ay bile olsa boşa çalışma diye bir şey yok...
Yaradılış mucizesi, spor yapmak için en güzel motivasyon kaynağı.
Yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir spor dalıyla uğraşan birine öncelikli olarak anlatılması gereken şeylerden biri, ne acıdır ki ben 7-8 ay sonra öğrenmiştim.
Basitleştirmek gerekirse şöyle anlatayım; kas hücreleri çok çekirdeklidir, kaslar geliştiğinde bu çekirdeklerin sayısı gittikçe artar, bu sayı artınca da protein sentezi yükselir yani kaslar vücuda alınan proteini daha verimli kullanır, bu cepte.
Peki sporu bıraktığımızda ve yeteri kadar beslenmediğimizde ne olur? Kaslar atrofiye uğrar, küçülmeye başlar. işte en güzel olay burada ortaya çıkıyor; kaslar küçülüyor ama artan çekirdek sayısı sabit kalıyor, bunun sonucu olarak siz antrenmanlara tekrar başladığınızda yüksek protein sentezi kapasitenizle birlikte sıfırdan başlayan birine göre çok daha hızlı toparlıyorsunuz, bu duruma da kas hafızası deniyor.
Baktığımız her yerde tefekküre bir sebep var, ne kadar da muhteşem yaratılmışız.
genelde bilinçli olarak yapmadığımız eylemleri kas hafızasıyla açıklarız. ama aynı zamanda uzun süre kullanılmadığı için eriyen kasların, tekrar uyarıldıklarında eski hallerine çok daha kısa bir zamanda geri gelmelerine de kas hafızası deniyor.
teknoseyir'in bilim ve teknoloji notlarında değinmişlerdi. bu arada youtube'da her hafta takip etmenizi önerdiğim güzel bir programdır.