Iskender pala'nın son kitabı. Henüz Karun dönemindeyim şu an için etkilendim diyebilirim.
Arka kapağında yazan yazı su sekilde :
"Tarih bir ayna… Aynayı kaplayan bir dilemma…
Kutsal Hermos’un suyuna karışan altının rengi hızla kan kızılına dönüşürken; kâhinler yaklaşan büyük savaşın haberini vermiş, tekinsiz bir hava zengin Lidya diyarını sarıp sarmalamıştı. Bir cephede güçlü askerleri ve görkemli hazineleriyle Aslan Kral Krezüs —nam-ı diğer Karun—; diğer cephede terk edildiği ölümü alt edip Pers diyarına hükmedecek olan Keyhüsrev.
Ve aynada sır dolu bir yansıma; tarihin öteki yüzünde devam eden karanlık…
Bir darbeye koşan Türkiye’de polis sirenleri yeri göğü inletiyor, silah sesleri sloganlara karışıyordu. Günleri ve geceleri esir alan terör, sokak çatışmaları, soygunlar, cinayetler her şehirde, her sokaktaydı. Kültür ve sanat kana bulanacaktı. Savrulan hayatlar, imkânsız aşklar…
Kim haklıydı? Ah!..
Karun ve Anarşist, tarihin akışını belirleyen hırsların ve tarihi aşan aşkların romanı. Coğrafyamızın kaderine bilgece bir bakış. iskender Pala’nın hep zevkle okunan usta kaleminden…"
MÖ 6.yy lidyasi ve 80 ler turkiyesinde yaşanan iki hikayenin paralel ilerleyişi şeklinde kurgulanmış bir roman. Lidya zamanında geçen hikaye daha sürükleyici iken 80 ler turkiyesinde geçen hikaye zorlama ve didaktik olmuş. kültür, sanat bahisleri eğreti geldi bana. yazmış olmak için yazılmış sanki. tabi her şeye rağmen iskender pala eseri olduğu için vasatın üzerinde bir kalitesi var. ama katre-i matem veya babilde ölüm istanbulda aşk ile asla kıyaslanamaz.
Diğer kitaplarına göre vasattır. Sonunda verilen mesajlar güzel. Fakat hem hikaye hem de yazım dili olarak iskender Pala'dan beklentilerim yüksek olduğu için üst sıralara ulaşamadı.