Carthage. Bugünkü tunus'un akdeniz kıyısında 9.yy.da Elyssa Didon tarafından kurulmuş. Finike Kraliçesi ülkenin en yakışıklı 50 gencini alıp, yola çıkmış. Kıbrısta çay ve ihtiyaç molası verirken denize giren (çıplak girmek modaymış ya da dünyanın ilk çıplaklar kampı)çıplak hatun kişileri gözlerine kestirmiş bizim yakışık gençler. Sonra 50 hatunu kollarına takıp laylaylom buraya kadar gelmişler. Eeeee, güzel yer, deniz ayaklarının altında... Ayakta kalan bir kaç sütun ve hamam kalıntılarını görebilirsiniz. Çünkü Romalılarla yapılan Pon savaşları sonucunda General Hanibalden korkan Romalılar ne var ne yok yakıp yıkmışlar. Bize de sadece italyayı ele geçiren ünlü ordusuyla Hanibal ve uygar, ticaret erbabı, kültürü geniş Kartacanın hikayesi kalmış.
romalılarca işgal edildikten sonra, roma'ya karşı en büyük direnci gösterdiğinden olsa gerek, şehir bütünüyle yıkılmış sonrasında her yerine tuz yığılmıştır.
Kibris'tan gelen fenikeli'ler tarafindan kurulmustur. bir efsaneye gore m.o 820'de dido isimli biri tarafindan kurulmustur. Kartaca zengin aileler oligarsisi ile yonetiliyordu. Bunlarin en onemlileri magonis ailesidir. Bu aile kartaca'yi merkantilist emperyalizm anlayislari cercevesinde magrip'in ic kisimlarina dogru yaymaya basladi. bu yayilma neticesinde ortaya yari fenike'li yari libya'li melez, kalabalaik ancak caliskan bir toplum cikti. Ortaya cikan bu yeni toplum genelde yarar saglayici ve ticari etkinliklerde faal bir toplumdu. byuyk ticaret merkezleri kurdular. bu merkezler magrip kiyisiyla iber yarimadasi'nin tum guney yarisi boyunca siralanip gidiyordu. uzak ulkelerdeki az bulunan yiyecek maddelerine, ispanya'nin gumusune, fas ulkesinin altinina, afrika'nin fildisine kadar uzanan bir ticaret agiydi bu. kartaca ulkesi hicbir zaman cok genisleyemedi, anacak romalilar ve yunanlilar'i kendilerine hayran birakacak isletmeler kurmasini basardilar. Romali ve yunanli tarihciler bircok tarim aletinin kartacalilar tarafindan bulundugunu soyler. Hatta romalilar "magon" isimli birinin tarim hakkindaki kitabini kendi dillerine cevirmislerdir. Kartaca annibal doneminde kalkinarak iktisadi refaha ulastiysa da bundan memnun olmayan aristokrat kesim o'nu romalilar'a ihbar etti. Annibal kacmak zorunda kaldi. Romalilar daha sonra kartaca sehrini 3. pon savasi ile kusatti. bu kusatma 3 yil surdu. kaleye yapilan baskinlar sonucunda kanli sokak catismalari yasandi. buyuk bir yangin cikti. kentin alinmasindan sonra kent sistemli bir sekilde romalilar tarafindan yikildi. Romalilar bu sehrin topraklarini lanetlediler. yakilan topraklarin uzerine tuz serptiler ki bir daha topraktan verim alinmasin diye.
roma devletini yıkılmanın eşiğine sürükleyen medeniyettir. filleri eğiterek savaşta kullanmak gibi özellikleri vardır. hannibal zamanında hem en güçlü dönemlerini yaşayıp hem de yıkılmışlardır.
zamanında ingiltere'nin güney kıyılarından batı afrikaya, ispanyadan suriyeye kadar geniş bir ticaret ağı oluşturmayı başarmış medeniyettir. akdenizdeki güçlü koloni devletlerinin de sonuncusudur.
senatosunda sadece tacirler bulunmuştur. tacir zihniyetiyle yönetilen her devlet gibi, askeri olarak zor durumlarla karşılaştığında aşabilecek stratejiler üretememişlerdir.
işgal edildikten sonra tarlalarına bir daha ürün alınamaması için romalı askerlerce tuz döküldüğü rivayet edilen, m.ö 814' yılında kurulmuş fenike kolonisi, adamlar nasıl illallah demişse artık!
iki kral, iki de kurul tarafından yönetilen tarihi şehir.
iki kuruldan daha geniş yetkileri olan senato en varlıklı ailelerin reisleri arasından seçilen 300 kişiden oluşan bir kuruldu. Otuz kişilik bir iç kurul üyeliği ömür boyu olmakla birlikte diğer üyeler belirli aralıklarla seçim yoluyla yenilenirlerdi.
Çift konsül ile yönetilen şehir devleti. Daha sonra karasal gücünü arttırdı. Ve hannibal barca komutasında ikinci pön savaşını karaya taşıdı büyük oranda.
mö 800 yıllarında tunus kıyılarında kurulmuş, güney avrupanın bir kısmına da yayılmış fenike kökenli şehir devleti.
zamanında hannibal barca önderliğinde roma imparatorluğuna kök söktürmüş, vur-kaç taktiği ve daha birçok hiç denenmemiş savaş taktikleriyle roma'yı defalarca bozguna uğratmışlardır. ordularında filleri de kullanan kartaca'nın askerlerinin çoğunluğunu paralı askerler oluşturuyordu.
zamanla gücünü yitiren kartaca mö 146 yılında roma ile pön savaşları yaptı. 3. pön savaşında ağır bir mağlubiyet alan kartaca halkı romalılar tarafından katliama uğradı. savaşta 60bin kartacalı öldü , 50bini köle olarak satıldı.
Ne zaman bu kelimeyi görsem geçilmez denilen Alpler'i geçen, Romalıları kendi evinde mağlup eden, daha sonra Zama muharebesi sonrasında Romalıların dayatması sonucunda Anadolu'ya sürgüne gönderilen Hannibal Barca ile çocuk kurbanı aklıma gelir. Total War Rome II'de Kartaca devletini seçip Roma yıkmışlığım az değildir efendim. Yıllar sonra Total War'a dönesim geldi bu başlığı görünce. Anılarım debreşti birden.