karpuzdan çok karpuzcu seçmenin karpuz seçmede başarı ketirecegi gibi çeşitli yöntemleri olan sanat. nitekim güzel karpuz satan adamdan gönül rahatlıgı ile alınır. kelek çıkarsa götürülür kafasına atılır.
zamanında bir akrabamın karpuzcu olması hasebiyle tecrübeli olduğum,yalnız karpuz satın alan her müşterinin 9 karpuza vurup 10 uncu karpuzu satın almasıyla akrabama bunların hepsi senden daha karpuzcu sözlerini sarfetmeme neden olmuş,türklerin doğuştan kazamış olduğu yetenek..
-musa abi karpuzun götüne vur bip bip diye ses çıkarırsa al
-bacanak bak bu kavunun dibini kokla bütün sırrı burda
sol elle tutulup, karpuza sağ elle vurulur, herkesce inanılanın aksine vurunca çıkan ses değil karpuzun vurma sonucu verdiği tepkiye bakılır, karpuzun verdiği tepki; içinde sanki havası kaçmış bir şamreli barındırıyormuşcasına hafif şiddette bir sallantı ise o karpuz %82,75 ihtimalle iyidir diyebiliriz.
bilirkişi işidir. karpuzdan anlayan adam pozuna bürünmek lazım bunun için. "ben keleğe gelmem" gibisine. "çot çot çot" vurcan karpuza ayin yapar gibi. evire cevire dövdükten sonra bilgece kafayı öne arkaya sallayıp "hmm taam bunu tart dayı" diyip alcan.
çevrene de öyle bi aura yaycan ki "vay adama bak nassı da anladı" gibi imrenerek bakacaklar. bakcaklar yani.
Turk insaninin bir turlu beceremedigidir. Bu nedenle markette karpuz reyonunda dayilari gozlemleyerek onlarin saplaklayip begenmedikleri karpuzlari aliyorum. Son dort karpuzda 3 isabet sagladim.
Karpuza tak tak vurmak yerine fiziksel özelliklerine bakarsanız %70 mutlu olursunuz. Karpuzu iyi yapan detaylar; Sarı çizgili kısımlarının olması, kahverengi sapı olması, Üst kısmının turuncu olması