iki el karpuzun üstüne konur, hafifçe üzerinde gezdirilir, bir kaç defa hoplatılır, avuç içi ile tokat atılır çıkan sesten iyi olup olmadığı anlaşılır. çıkan ses tok bir ses ise karpuz taş gibidir eğer çıkan ses yumuşak bir ses ise karpuz yerine bırakılır ve başka karpuzlara doğru hamle yapılır.
karpuz eğer pazaryerinden alınacaksa bir gün önceden gitmekte yarar var. çünkü (pazaryerine göre değişmekle birlikte) genellikle pazarın kurulacağı günün bir önceki günü karpuz tezgahları kurulur ve o gün müşterilere en iyi mallar satılır. sihirli kelime "bana 7-8 kilo arası iyi bir karpuz ver kötü çıkarsa getirecem evim buraya çok yakın haberin olsun." dur.
yapılacak iki şey vardır. birincisi, bilindiği üzere vurunca tok bir ses çıkarmalıdır, ikincisi ise sap kısmındaki değilde diğer uçta bulunan noktanın küçük olmasıdır.eee **
en sağlam yolu sokakta "haydieee kesmece karpuzzz" şeklinde bağıran karpuzculardan karpuzu kestirip rengine bakarak almaktır.
eğer ki kestirme imkanı yoksa; karpuzun bir ele alınıp diğer eli kapıya vuruyormuş pozisyonuna getirip karpuza vurulmak suretiyle duyulan "tok tok" sesi karpuzun iyi olduğu hakkında güvenli bir yöntemdir.
nasılki insan sarrafları var, aynı şekilde karpuz sarraflarıda mevcut;
ben; abi iyisinden bana bir karpuz.
karpuzcu;kardeşime en iyisini vermezmiyim?
yan komşu; la bırak en iyisi dediğin bumu? çocuğa onun yanındakini ver o daha iyi.
sapı kurumamış olmalıdır. kesilmiş abi bunun sapı diyosanız o zaten kurumuştur... almayınız bunları çünkü bunlar kendinden geçmiş son kullanma tarihine çok yaklaşmış ürünlerdir.
"bu nerenin karpuzu" diye mutlaka sorulması gerekendir. adam "yerli" diye cevap verdiğinde benim gibi kendinizi tutamayıp "kaç kelime" diye sormazsanız büyük ihtimalle iyi bir karpuz alırsınız.
Dışındaki yeşil beyaz çizgilere bakılmalıdır. Yeşil çizgiler beyaz olanlara oranla daha baskınsa o karpuz güzeldir. Üstüne vurma olayından ben tam anlamıyorum.