Kimyasal formülü CaC2 olan, suyla tepkimeye girdiğinde asetilen elde edilen kimyasal bir madde. muz, portakal, mandalina gibi meyvelerin sarartılması amacıyla da kullanılır.
bazı açıkgözlü balıkçılar da karpitle balık tutarlar. dinamitle avlanır gibi. düzenekleri tam olarak nasıl çalışır bilmiyorum ama beş on dakika içinde denizin üstü balık dolar. onlar da balıkları toplar. sonra satarlar, kalanın da bi kısmını kızartır bi kısmının buğulamasını yaparlar. çocukları falan buğulamayı pek sevmez o yüzden genelde kızartırlar ama sıvı yağın kilosu olmuş beş zilyon kolay değil tabi. sonra çocuklar balıktan fosfor alırlar. zekaları açılır büyünce talkshow gibi şeyler yaparlar. bazen de büyük üniversitelerde rekan veya dektör olurlar. sonra derler ki karpiti suya atarsanız patlar, bi sürü balık olur heryer. öğrencileri de peki öğretmenim derler hepbir ağızdan.
bir şişenin içine atılıp şişeye su doldurularak kapağı kapatıldığında şişenin patlamasına neden olan kimyevi üründür. üzerine bir damla su damlatıldığında olanları izlemek şaşırtıcıdır. çünkü su her zaman insanda serinleme ve ıslaklık duygusu verirken, karpitle su buluşunca sıcaklık ve ardından kuruluk görülür, ilginç bir zıtlık duygusu yaşanır.
çocukken oynadığımız şey. bir çukur kazıp içine su ve karpit koyup üstünü boş bir teneke kutu ile kapatırdık, sonra güm. Teneke kimin kafasına düşerse artık.