Sag elini cok kullnmaya bagli ortaya cikar. Yani biz.teshis ederken genelde erkek olusuna ve ergen olusuna gore bakiyoruz sag eli kullanip kullanmadigina kisaca o sag elinizle masumca hesaplamalar yapiyosunuz ya.yapmayin sevgili arkadaslar.
müzdarip olduğum rahatsızlıktır. bilek sabitleyici ile sorunu çözüyorum geçici olarak fakat, sürekli çizim yaptığım ve bu süreçte en az 5-6 saat mouse kullandığım için, mouse yerine trackball kullanmaya karar verdim.
berbat bir ağrıdır. hele ki daha bilgisayar mühendisliğinde birinci sınıftayken bu illet ağrı sana musallat olursa, ilerisini düşünmek daha bir acı verir. sonumuz hayrolsun.
Karpal tünel, bilek düzeyinde bulunan median sinirin geçtiği bir kanal. Boyun bölgesinden çıkıp bileğe kadar uzanan median sinir elde birçok kasın uyarılmasını üstleniyor. işte bu kanal boyunca median sinir çeşitli nedenlerden dolayı el bileğinde basıya uğrarsa, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen "Karpal Tünel Sendromu" ortaya çıkıyor.
Ellerinizde ve bileklerinizde ağrı, hissizlik ya da uyuşukluk var mı? Bu yakınmalarınız özellikle geceleri sizi uyandıracak kadar şiddetleniyor mu? Eğer yanıtınız "evet" ise dikkatli olun, sizde genellikle klavye ve mouse'u sık kullanan kişilerde sık görülen ve tedavi edilmezse günlük hayatı oldukça kısıtlayan "karpal tünel" sendromu olabilir.
Karpal Tünel Sendromu, el parmaklarının hareket etmesi ve hissinin sağlanmasında büyük rol üstlenen ve median sinir olarak adlandırılan yapının sıkışması sonucu ortaya çıkan bir hastalık. International Hospital'den Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. ibrahim Sun, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen "Karpal Tünel Sendromu"nun klavyede yazarken veya mouse kullanırken el bileğini sürekli bükülü pozisyonda tutan veya el bileğine sık sık yük binen işlerde çalışan kişilerde daha sık ortaya çıktığını belirterek, "Ellerde gelişen yakınmalarda mutlaka bir hekime başvurulmalı. Çünkü geç kalındığında sendrom ilerleyerek kaslarda güçsüzlüğe ve kas erimesi olarak bilinen atrofiye neden oluyor. Bunun sonucunda hasta yazı yazmak ve araba kullanmak gibi günlük aktivitelerini yapmakta büyük güçlük çekiyor, hatta poşet bile taşıyamaz hale gelebiliyor. Üstelik erken tanı konulduğunda ilaç veya fizik tedavi ile geçebilecek olan bu sendrom ilerlediğinde tek çözüm ameliyat oluyor." diyor.
AĞRI GECE UYANDIRACAK KADAR ŞiDDETLi OLABiLiYOR.
Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar en sık el ve bilekte, gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilecek ağrıdan yakınıyor. Parmaklarda uyuşma ve hissizlik de sinir sıkışmasının bir diğer tipik belirtisini oluşturuyor. Sinir sıkışması genellikle ilk 3 parmakta ve 4. parmağın yarısında, uyuşma ile ağrı sorununa yol açıyor. Bu sorun bazı hastalarda ise sadece 3 veya 2 parmakla sınırlı kalabiliyor. ilerleyen dönemde ağrı şiddetlenirken, uyuşma hissi de artıyor. Bunun sonucunda hasta araba kullanmakta, saçlarını taramakta, telefonla konuşmakta, yazı yazmakta, bardak, tabak veya poşet gibi nesneleri tutmakta, hatta kağıdı kavramakta bile büyük bir güçlük çekebiliyor.
EN BÜYÜK RiSK EL BiLEĞiNi UZUN SÜRE BÜKÜLÜ TUTMAK.
Her 100 kişiden birinde görülen hastalık en çok kadınları etkisi altına alıyor. Buna neden olarak kadınların farklı bir bağ dokusuna sahip olması, hormonal farklılık ve karpal tünelin genişliğinin farklı olması gösteriliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. ibrahim Sun sinir sıkışmalarına neden olan faktörleri şöyle sıralıyor:
-Karpal Tünel Sendromu en sık, bilgisayar-daktilo kullananlar, müzisyenler, marangozlar, kaya matkabı operatörleri, fabrika işçileri, dikiş işleri ile uğraşanlar, tenis oyuncuları ve hamilelik, romatizma, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, bilek kazası, tümörler ve enfeksiyon gibi bazı hastalık ve durumlar nedeniyle oluşabiliyor.
- Mouse kullanırken bilekler yine uzun süre masanın kenarında tutulursa sinire doğrudan bası oluşturarak hastalığı tetikleyebiliyor.
-Sık sık el hareketlerini zorlayacak şekilde hareket etmek de hastalığın gelişmesine yol açabiliyor. Örneğin her gün temizlik yapmayı alışkanlık haline getiren ev hanımlarının sık sık temizlik bezini sıkmaları bilekte fazla yük oluşturuyor ve sinir sıkışmasına zemin oluşturacak yapı değişikliklerine neden olabiliyor.
-ilerleyen yaşla birlikte kanalın içinde yer alan yapılarda oluşan kireçlenme veya yağ dokusuna ait çeşitli rahatsızlıklar sinirleri sıkıştırabiliyor.
ELEKTROMiYOGRAFi iLE MiLiMETRiK TEŞHiS.
Teşhis için önce hastanın yakınmaları dinleniyor, ardından bazı testlere ve fizik muayeneye başvuruluyor. Sinir sıkışmasından şüphelenildiği durumda ise kesin tanı için ultrason veya MR tetkiki yapılıyor ya da doğrudan grafi yöntemine başvuruluyor. Yrd Doç. Dr. ibrahim Sun, günümüzde en sık başvurulan ve en fazla yarar sağlayan yöntemin Elektromiyografi cihazı olduğunu belirterek, "Bu tanı cihazı, sinirin tam olarak nerede sıkıştığını milimetrik ölçülerle gösteriyor." diyor.
-Klavye ve Mouse kullanırken bileklerinizi uzun süre bükülü tutmayın,
-Mouse kullanırken bileğinizi uzun süre basıya neden olacak şekilde masanın kenarında tutmayın,
-Dirseğinizi veya ellerinizi yoracak şekilde sık sık ağır yük kaldırmayın. Elinizle çok fazla yük taşımayın.
-Bağ, eklem ve kasları güçlü tutmak için düzenli olarak spor yapın.
-Uzun süre hareketsiz kalmak bazı yapı değişikliklerine neden olarak sinirleri sıkıştırabiliyor. Bu nedenle hareketli bir yaşamı benimseyin.
-Kanalın geçtiği yerde oluşan yağlar, zamanla kireçlenme ile sinirlerde bası oluşturabildiği için ideal kiloda kalmaya özen gösterin.
MEDiKAL TEDAViDEN SONUÇ ALINAMAZSA CERRAHi YÖNTEME BAŞVURULUYOR.
Medikal tedavide amaç el bileğinin tekrarlayıcı travmalardan korunması ve semptomların giderilmeye çalışılması. El bileğini tekrarlayıcı hareketlerden korumak için istirahat atelleri, bir başka deyişle bileklik kullanılıyor. Semptomları gidermek için de ağrı kesici ilaçların yanı sıra ultrason ve elektriksel sinir uyarısı gibi fizik tedavi yöntemlerine başvurulabiliyor. Karpal Tünel'in cerrahi operasyonun median sinire ve dallarına zarar verilmeden bütünüyle gevşetilmesi çok önem taşıyor. Cerrahi tedavi, medikal tedavinin sonuç alınamadığı durumlarda seçilen yöntemi oluşuyor. Kesin çözüm düzgün yapılmış bir cerrahidir. Ancak geç kalındığında cerrahi tedavi uygulansa bile sonuç alınamayabiliyor.
korkunç bir ağrıdır. artık bileğiniz incelmeye başlar. sabah kahvaltıda çatalı tutamazsınız. tek çözümü ameliyattır. ameliyattan sonra ağrı devam etse de eski sıkıntınız kalmaz.
ileri aşamalarda el içi bazı kasların felç olması ve yine el içinin büyük bir kısmında deri duyusunun kaybolmasıyla baş gösterebilecek olan hastalık. carpal tünel denen yer kolun el ile birleştiği yerde, iç yüzde yer alan ve içinden ön kol kaslarının uzantısı olan tendonların ve carpal tünel senrdomuna sebep olan median sinirin geçtiği tünelsi yapıdır.
özellikle uzun süre bilgisayar başında oturup mouse'u çok fazla kullanan kişilerde görülür. yani tüm sözlüktaşların bu konuda dikkat etmesi tavsiye olunur. carpal tünelin olduğu bölgede uyuşma benzeri herhangi bir durumla karşılaştıklarında bilgisayarın başından kalkmaları ve bir süre ellerini dinlendirmeleri gerekmektedir.
gebelikte olan her haltın bir numaralı sorumlusu olan progesteron hormonunun asıl maksadı olan rahim genişlemesine olanak sağlamak için kasları gevşetmesi sonucu geçici olarak da ortaya çıkabilen, kimi durumlarda gebelik sonrası geçen, sözlük yazarı internet kurdu annelerde ise geçmemesinden endişe edilen rahatsızlık.
ameliyatın kesin çözüm olarak gösterildiği fakat kesin çözüm olmadığı hastalıktır. zira ameliyat kesin çözüm olmamakla birlikte sinirlerde de bir takım kalıcı hasarların meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir aynı zamanda.
beyin cerrahlarının;
''ulan sinir zaten sıkışmış oraya steroid sıksan ne olacak sinir ligamentin altında boğuluyor'' dediği
fizik tedavi uzmanlarının;
''herşeyi ameliyat edemeyiz bunun medikal tedavisi var'' dediği sendromdur.
ama ameliyat kesin çözümdür.
ek: ameliyat olmamakta sinirde kalıcı hasarlara yol açar.