özellikle ilköğretim döneminde sıklıkla başvurulan türk usulü yöntemlerdir, en bilindik olanı: karnedeki 1 notunu 4 yapmak tır, onun dışında, kırık notlar çamaşır suyuyla hafiften silinir, yerine, 4 ler, 5 ler yazılırdı, sonradan notların üzeri bantlandı ama yine derslere kafası basmayan öğrenci milleti ona da bir yöntem buldu ve sıfırdan karne yapma işine girdi.
kırıkları hileyle düzeltme çabasını, ders çalışmakta kullansaydı herkes, kimsenin zayıfı olmazdı, o ayrı konu tabii.
masummus gibi gorunen ancak evrakta sahtecilige giren durumdur. tabii ki hickimse gencecik bir delikanlinin o an icin yaptigi bu ufak sey icin ona dava acmaz. ama boyle seyler de tesvik edilmemeli, ebeveynlerde kirik not getirene kizmamalidir.
baski herzaman sucu tetikleyen faktorlerden biri olmustur. daha gelisimini tamamlamamis kucucuk cocuklarin yaptiklari bile bunu kanitlar.
notların olduğu bölümü tipeks'le silip renkli fotokopi ile çoğaltıp tekrardan not yazmak benim zamanım da en popüler olanıydı. hatta işi ticarete döküp bu işlerle uğraşamayanlar için bu yöntemler ücret karşılığı yapılırdı.
en etkili olanının çamaşır suyu yöntemi olduğu tarafımdan bir kamyon dayak yemek suretiyle test edilmiş onaylanmıştır.
bizler daha mini mini birler iken, bir üst sınıfımız çalışkan ikiler iken, develer tellal pireler berber iken, artık bir eğitim öğretim yılının daha sonuna gelinmişti ve bizler artık çalışkan ikiler statüsüne geçecektik ki, sınıfta bir arbede bir kaos, hemen olaya müdahale etmiştim. baktım ki aralarından biri benim o zaman ki sevdiceğime asılıyor siyah okul önlüğümün siyahlığından mıdır bir godfather tribi, yoksa okul bahçesinde yığılmış olan kömür dağı içerisinde oynarken donuma kadar işlemiş kömür izlerinin suratıma sirayet etmesinden olsa gerek bir rambovari tribe girmek suretiyle olaya hemen hemen karışmda duran çocuğun kemiksiz ağırlı kadar gelen göbek ağırlığımı koyaraktan "n'oluyor lan, açılın lan!" demek suretiyle, çocuk.. sen patada kütede derken.. olay bildiğiniz gibi gelişti.
o esnada karneleri düzenlemekte olan sınıf öğretmenimiz * benim karnemin hal ve gidiş kısmındaki "pekiyi - 5" yazan kısma sen tut çamaşır suyuyla silip "iyi - 4" yazmaz mı?.. bu durum akşam yaşanacaklardan bir haber olan ben üzerinde o anda pekte tesir etmemişti.
akşam eve döndüğümüzde ebeveyn kişiler karneyi eline aldı. şöyle derince bir baktı ve "bu karne değişmiş lan!" diyerekten çakada çukada efektleri eşliğinde sağlı sollu tokatları suratıma indirmeye başlamışlardı. ben yediğim bir ton dayaktan sonra durumu özetlememe rağmen artık çok geçti. dayağı yemiştim ve hırslanmıştım artık. o hırsla şu cümleler çıkıverdi ağzımdan "ahh x öğretmenim ağzıma z.çtın.. yav insan hiç pekiyi olan notunu neden çamaşır suyuyla silip iyi yapsın ki hem babaağğ?" sonrası sipariş edilen bir ton daha dayağın gelmesiyle gelişti..
buradan anladığımız üzere en etkili yöntem çamaşır suyu yöntemidir. lakin siz yine de karnenizi çalışarak düzeltiniz çocuklar.
2 yıl önce ben bu taktigi kullandım. baktım çok zayıf var 60 gün okula gelmedim karneye not girilmemişti bomboş karne ders saatlerını not dıye yutturdum.
yani bu bilinci belki lisede kavrayabilecekler olur ama üniversiteye gidince bunları hatırlayıp güleceksin. çünkü üni.de kopya bile çekmemen gerektiğini anlayacaksın.
siyah pilot kalem ile rakam değiştirme en yaygınıdır lakin bu taktik aileye söylenen yalanı ikiye katlar.
-lan zırtapoz bunun üstünde pilot kalemle yazılmış rakamlar var.
+şey.. baba karneler yetişmemiş bizimkileri hoca eliyle yazmış.
-kandırma beni üst kattaki cevdet abinin oğlununki bilgisayar işi.
+ya baba onların sınıf ilk basılıyo. *
bunun 2 yolu vardır. ya adam gibi çalışacak, yada üçkağıt yollarına başvuracaktır.
üçkağıt yöntemlerinden en iyi sonuç vereni kernenin üzerine yarım damla asemetasin dökmektir. hem kağıdı zedelemez hemde yazıyı tamamen yok eder. aseton kullananlar olduysada kuruyunca iz bıraktığından bu tercih edilmemektedir. asemetasinin karnede işe yaradığını ilk bulan ugandada okuyan bir köylü çocuğudur.