Kısaca, kök içindeki eksi sayıları ifade etmek için geçici bir "i" değişkeni kullanılır. Bu "i" değeriyle kurulan matematiksel ifadelere karmaşık sayı denir.
Bazi denklemlerde x'in "reel koku" yoktur denilir. Iste bu probleme cozum icin uydurulmus sayilardir.
Reel kok bulunamamasinin sebebi diskriminant alirken negatif sayinin kokunu almaya calismaktir. Gotten uydurulan "i" degeri ile bu problem giderilir ve boylelikle kompleks sayilar dogar. Kompleks denilmesinin sebebi de, sayilarin reel ve imaginary kisimlarinin olmasidir.
Ancak buradaki "imaginary" sayi kavramini sanki yokmus gibi algilamamak gerekir. Elektronik devrelerde devre analizi yaptiginizda voltaji kompleks bir sayi olarak bulabilirsiniz. O imaginary kisim da catir catir carpar adami. Matematik en nihayetinde bir modelleme, bir reprezentasyon. Reel sayilar kumesi, bazi kavramlari ifade etmeye yetmemis bu yuzden kompleks sayilar denilen nane uydurulmustur.
Bu arada, uydurulmustur diyip duruyorum, kompleks sayilari asagiladigimi zanneden denyolar olabilir. Matematigin kendisi zaten "uydurma". Sayi diye bir sey yok. Evrenden her seyi cikar, yalnizca matematik kalsin. Su haliyle yine hic bir sey yok demektir : )
Sanıldığı gibi karmaşık değil; aksine Eğlenceli konudur. Bu konuyu sevmeyip zor buluyorsanız ertesi sene göreceğiniz türev integralı ne yaparsınız bilemiyorum.
hiçte karmaşık olmayan, direkman saçma olan lise müfredatı matematik konusudur. hoca ile öğrenci arasında şöyle bir diyalog geçmesi muhtemeldir
+örtmenim farz ı mahal problem çözer iken kökün içinde eksi cevap bulursam, direkman "i"yi yapıştırıp işaretleyebilir miyim?
-olur mu evladım. doğal sayı değilki bu karmaşık sayı. götümüzden uydurduk biz bu sayıları.
+!!??!!