hint felsefesinde: yapma,etme anlamına gelen eylem durumudur evrenın yasasına göre dogada her eylemin bir geri dönüsü vardır kısaca ne ekersenız onu bicersiniz.
bir türlü anlayamadığım garip şey. hiç yazı yazmadığım, ne (+) ne de (-) aldığım günlerde karmam artarken; (+)ların (-)lerden fazla olduğu günlerde düşüşe geçebiliyor.
"söz gümüşse sükut altındır" mantığıyla çalışıyor sanırım, "az yazarsan karman artar"! ne lan bu!?
solcu kesime karşı olan mesajlarımı silince bayağı bir faydasını gördüğüm puanlama şeysi.
2 yıldan uzun süredir buradayım, daha bugün sıfırın üstüne çıktı yahu.
bilsa yazılım firmasının okullarda öğrenci bilgileri,devamsızlık,not bilgileri,karne basımı gibi uğraşları kolaylaştırmak için çıkardığı yazılımlardan biridir.Okulsis çıktıktan sonra bir hayli papucu dama atılmıştır programın.
şimdi bu karma bugüne kadar üzerinde hiç detaylı düşünmediğim, önemsemediğim bir sözlük fasilitesi-imiş. aylardır da aynıydı zaten benim ki; (bkz: invincible)
ancak hoşuma gidiyordu bu derece, çünkü efsane sanatçı michael jackson'ın son stüdyo albümüdür invincible. bende modlar jackson hayranlığımı biliyorlardır, bana kıyak yapıyorlar herhalde diye düşünmüştüm.
bugünlerde bir baktım benim derece değişmiş, insanlıktan çıkmış olmuş. takmıyorum elbette beğenilmemek yanlış yolda olunduğunu göstermez. fakat ben gene de şu entryi okuyan bir mod arkadaşım olursa benim karmayı bad, dangerous ya da invincible gibi bişey yapmasını istiyorum. biraz da özel bir istek bu.
karma,
Kişinin geçmiş ve şimdiki yaşamlarındaki hareketlerinin toplamı. hareketler nedenlerin toplamı olan mukadderat ı oluşturur. Yani kişi ne ekerse onu biçer ve ekme olayı sadece bu hayatındakiler değil önce ki hayatındaki ekmelerdir de. Örneğin kişinin bir bacağı yada kolu olmayarak doğmuşsa bu önceki hayatında çiğnediği bir doğa yasasının bir sonucudur. Kişinin acı çekmesi tanrının ona zulm u yada öfkesi değildir,bu ilahi bir yasa ( bu teoride dharma) hakkındaki bilgisizliğinden kaynaklanmaktadır demek daha doğru olur karma teoremine göre. Bilimde nedenselik ilkesi adı alır bu teori, yani bütün karma teorisi şudur; ne ekersen onu biçersin. Birdahamı gelecez dünyaya deyip paraları leylaya basarsan bi dahaki gelişinde yeterli paran olamayacağı için kötü bir otel odasında geçirebiirsin bu sınavı. Tabi reenkarnasyon da bu teorinin içerisinde vardır.Teoremdeki reenkarnasyon kişiyi hareketsizlikten de alıkoymaktadır; yani ben hiç bişe yapmayım etliye sütlüye dokunmayayım inancına göre günahta kazanmam, topluma yada şahsi fikirlerine göre kötü yada yanlış bişede yapmam böylece, diyemez çünkü sürekli bir döngü vardır. Ekeceksin çaresi yok, biçeceksin imkanı yok. Kişi hareketsizlikle sadece kendi kendini kandırmaktır.Teorem evrenin ilk etapta maddeden değil şuurdan oluştuğunu söyler ve düşünceye, düşünce gücüne önem verir.
şu hali ile sözlükde daha eski olan nesli kayırmakta olan sözlük istatitiği. bundan dolayı yazar kalitesine ilişkin herhangi bir fikir vermemektedir. örnekle açıklamam gerekirse;
ahmetcan 5. nesil, 50 günlük bir yazar olsun; 50 girisine 100 pozitif, 20 negatif oy verilmiş olsun. ve farzedelim ki karması 100-20=80 olsun (karma formülü için; (bkz: kaynak götüm)).
mehmetcan babalar gibi 1. nesil, atıyorum 500 günlük, 1000 entrisine 700 pozitif, 350 nagatif ve aynı götümden attığım formülle 350 karmaya sahip saygın bir yazar olsun.
şu haliyle mehmetcan iyi yazar gibi durmaktadır. ancak olayın aslı şöyledir;
ahmetcan ın pozitif oylarının, girilerine oranı; 100/50 = 2
mehmetcan için aynı oran; 1000/700 = 0,70
pozitif/negatif oranı ahmetcan için, 100/20 =5
mehmetcan için , 700/350=2
şimdi soru şu; 80 karmalı ahmetcan mı iyi yazardır 350 karmalı mehmetcan mı?
oysa karma değerinin mantıklı bir tabana oturabilmesini sağlayacak çok kolay elde edilebilir bir veri moderasyonun elinde mevcut; üye olduğu gün sayısı... şöyle ki;
ahmetcan için karma / gün, 80/50 = 1,6
mehmetcan için karma / gün, 350/1000 = 0,35
hadi moderasyon, hadi 6. nesli küçümseyen eski nesiller, hodri meydan! var mısınız?
Buda, Geoff ve Ben adlı kitapta yazarın binlerce defa anlatmaya çalıştığı ama başaramadığı öğreti. başınıza kötü şeyler geliyorsa bu durum daha önce başka insanları mutsuz etmiş olmanızdan kaynaklanıyor olabilir diyor kitap. erken ölmeyi, depresyonu ve daha pek çok negatif unsuru da cennetin yansıması ya da karmanın vuku buluşu olarak gösteriyor. (bkz: anlayamıyorum o halde bullshit)
ilginç bir oylama biçimi. haklılığı tartışılır elbet. ancak şöyle bir durum var bu sözlükte. ülke genelinde düşünürsek sezarın hakkı sezara verilmiyor her daim bu bir gerçek. ancak sözlük genelinde düşündüğümüz vakit apayrı bir durum çıkıyor ortaya. şöyle bir bakıyorum sözlüğe adam gibi entryler giren yazarların karması yerlerde geziniyor. ayaklar altına alınmış adeta. bunun haklı olana hakkını vermekle inanın hiçbir ilgisi yok. olsa zaten bir parça dahi olsa bu kendini gösterir. ama yok. ne hikmetse artık her biri eksi değerlerin altında bir yol takip ediyor. çeşitli sebepler vardır mutlaka ama bunlar sadece düşünceler üzerinden yapılmış bir oylama değil.
farklı olan kabul edilmiyor dikkat edin. bazı düşüncelerinizin onay görmesi için sizin de çoğunlukla aynı fikirde olmanız gerekiyor. bu durum işin içine din ve siyaset girdiği vakit daha çok gösteriyor kendini. yazar kişisi bir saniye içinde "aptal, yobaz, cahil, düşüncesiz, bencil, ukala,...vs." şeklinde yaftalanabiliyor. sonrasında ise basılıyor eksi oylar.
gıcıklıklar, kıskançlıklar, çekememezlikler, şunlar bunlar bana göre eften püften sebepler. ama ciddi anlamda yazar kişisinin yazdıklarının değer görmemesi üzüyor insanı. yemişim eksi oyunu. oku da bir zahmet oylamanı da yapıver diyorum zaman zaman. yoksa ne anlamı kalıyor yazdıklarımın. eminim birçok yazar benimle aynı fikirde. sözlükte yazma amacı kişiden kişiye göre değişir ancak tuttuğunuzu da koparmanız gerekir. yoksa arada kaynayıp gidersiniz. bu karma olayı da bu düşünceler dahilinde şeklini almış oluyor işte.
son olarak şunları söyleyeyim; bir yazarın karmasına bakıp da değerlendirmiyorum artık. çünkü yukarıda saydığım nedenlerden ötürü bir yazar yerin dibine sokulmuşsa bile düşünebildiği ve bu düşüncelerini cesurca yazabildiği ölçüde değerlidir benim için. bu sebepten ötürü karma kavramı da anlamını yitiriveriyor ne yazık ki.