Kurumsalcı iktisadın kurucu babalarından. Ekonomik ilişkilerin toplumla iç içeliğini ve bunun hangi biçimlerde göründüğünü anlamak için Polanyi öne çıkan bir isim.
Tek yönlü alt yapı-üst yapı modeline saplanıp kalan Marksist muhafazakarlardan farklı olarak,salt ekonominin 'toplum'u yaratmayıp toplumun da ekonomiyi yarattığını ve bu ilişkinin tek yönlülüğünü değil karşılıklılığını öne sürenlerden. Buraya dikkat- tek yönlü değil karşılıklı.
Öte yandan toplum-ekonomi ilişkiselliğine bakışta ciddi arızaları haiz olanlar sadece Marksizme iman edenler değil,bir de serbest piyasaya iman edenler var. ilkinin modası kısmen geçtiği için ikincisine,bu kökten-piyasacılığa daha fazla dikkat kesilmek gerekiyor.
Özetle modern iktisadın(üniversitelerimizde önümüze konulan soyut,saf iktisadın) toplum-ekonomi ilişkilerinin nerdeyse bütününü 'arz-talep yasası' üzerinden incelediğini ve bizim perspektifimizi de bu dar alana sığdırmaya zorladığını düşününce aslında kurumsalcı iktisadın hayvani bir iş yükünü omuzlamış ne kadar önemli bir disiplin,Polanyi'ninse elini taşın altına koyan nice cengaverlerden biri olduğu anlaşılır.
macar asıllı ingiliz iktisatçı. 1933'te ingiltere'ye göç etti. 1947'de abd'de columbia üniversitesi'nde iktisat tarihi profesörü oldu. özellikle para sisteminin ortaya çıkmasından önceki çeşitli mübadele sistemlerini tanımayan toplumların ekonomileri ile ilgili araştırmalar yapmıştır. 1964 yılında öldü.