emperyalizm'i mükemmel analiz etmiş, fikirleri dönemine göre oldukça iyi, bugün yanlışlığı kesin olarak kanıtlanmış olsalarda sayg duyulacak düşünür.
das kapital adlı eseri, böyle şeylere meraklı olmama rağmen 2000 sayfalık cüssesiyle beni bile yanından uzaklaştırmıştır. ha, kitabın özü : "işte bu nedenlerle, kapitalizm uzun vadede zengini daha zengin, fakiri daha fakir olmaya çeker" ispatıdır. doğrudur, ama sunulan alternatif yanlış olduğu için bu da marx ın üzerine kalmştır.
marx'a saygı duyan insana rahatlıkla aydın insan diyebiliriz. marxın resmini duvarına asan adama da aynı rahatlıkla özenti diyebiliriz.
dünya üzerinde gelmiş geçmiş tüm filozofların düşünmeyi dahi akıl edemdikleri şu güzide dizlerin sahibidir: "insan doğaya ne kadar yabancılaşırsa o kadar toplumsallaşır, ne kadar toplumsallaşırsa da o kadar kendisine yabancılaşır"
Saint simon yada max weber gibi kapitalist burjuva düşünürlerin aksine dünya siyasal ve ekonomik sistemini farklı bir açıdan yorumlamıştır. Bu yüzden sevilmemekte ve sayılmamakta, basit olarak nitelendirilmektedir. Halbuki sadece farkklı bir bakış açısı getirmiş ve dünyayı değiştirmiştir.(düşünsel anlamda)
dinden, feuerbach'tan avdetle ruhsuz bir dünyanın ruhu, dünyanın ters dönmüş bilinci olarak söz eder. ateist olanın, yani tanrıyı yadsıyanın engels olduğu pek bilinmez. burdan hareketle marx'a 'din düşmanı' sıfatının yakıştırılması da hakkaniyetli değildir. o, dinin üretim süreçlerinin şekillenmesinde, devlet örgütlenmesinde neye tekabül ettiğine dair eleştirel bir perspektife gönül indirmiştir. bu dünyayı katlanılır kılan şeylerden birinin din olmasını tepeden ve sığ bir karşı çıkışla eleştirmemiştir. bilimsel bir temele, yönteme yaslanan bir hat izlemiştir bu hususta; tıpkı kendisinin uğraş verdiği diğer alanlarda olduğu gibi.
babası marx'ın avukat olmasını istermiş ancak marx buna sırtını dönmüş, insanlığa kendi kaderine sahip çıkmanın yollarını gösterdiği gibi kendi mecrasını da kazmıştır.*
1818 doğumlu alman düşünür.Kendisi hukuk alanında eğitim görmesine rağmen daha çok tarih ve felsefe ile ilgilnedi.
bir başka ünlü düşünür olan engels ile uzun süre birlikte çalıştı.Engels ile birilkte Kutsal Aile, Feuerbach Üzerine ve Savlar Alman ideolojisi eserlerini yayımladı.
Kendisi Uluslararası işçiler Derneği'nin kurucularındandır.Bu arada 1.enternasyonelin açılış konuşmasıı ve tüzüğünü yazmıştır.Kapital adlı kitabı yazarıdır.
1883 yılında londrada hayatını kaybetmiştir.
açıp tek kelamını okumamış, okumaya girişse anlayamayacağından korkmuş ya da okuyup hiç anlamamış, ancak bunların hiçbiri değil görünen o ki genellikle hakkında "karl marks dinsizin tekidir" dışında birşey duymamış bünyelerin orasını burasını kasarak küfür ettikleri filozof.
ortada iktisat hocalarının eleştirmeye yaklaşamadığı, kapitalizmi en iyi çözümleyen kapital gibi bir eseri; hegel'in idealizmini rafa kaldıran, üzerine yüzlerce kitap yazılan felsefesi olan; en karşıt olan bilim insanlarının bile "marx bilinmeden yapılan siyaset çok eksiktir" dediği birisi var: Marx. Şimdi durum bu iken yapılacak eleştirilerin de az buçuk düzeyli olmasını bekliyor değil mi insan? Hayır en azından eleştirenin kendisinin komik duruma düşmemesi için yalandan da olsa hakkında iki üç şey bilinmesi bekleniyor değil mi? Maalesef. Buyurun numunelere:
-hayatı boyunca hiç çalışmamıştır ama "komünizm" demiştir.
-feci şekilde karı kız sikmiştir.
-doktrini yahudi devletini yaşatmaktadır. doktirnin zaten amacı da budur.
.
.
daha gider.
Lan arkadaş o değil de merak ediyorum ideolojilere ve yaratıcılarına yaklaşım şeklide bu düzeyde trajik olan bir bünye sallıyorum nasıl dindar olabiliyor? Yani mesela bu adam Gazali'yi ya da Mevlana'yı okuyabiliyor mu? Anlıyor mu? Hayır hiçbiri yoksa, hem hiçbir halt bilmeyip hem de boyunu aşan bin şey söyleyecek derecede medeni cesarete sahip olmasından dolayı kutluyorum bu tipleri. Nutkum tutuldu vallaha.