''varsın egemen sınıflar bir komünist devrim korkusuyla titresinler. proleterlerin prangalarından başka kaybedecek birşeyleri yok. kazanacakları bir dünya var.'' demiş şahsiyet.
MARX ENGELS ile beraber MARXiZM adı verilen bilimi kurmuş büyük insandır..Eleştirmek kolay anlamak zordur...ALTHUSSER, GRAMSCi, EAGLETON, ve diğer birçok taşşaklı abiden okunulması gereken dehadır.."Tarih saçmalığa gitmez" diyerek insani varoluşun amaçlanmış bilinçli bir temelde iş gördüğünü özetlemiştir..
çok açıktır kendi çağının öncesinde veya sırasında yaşayan tüm iktisatçıların emek-sermaye ilişkisini incelemesine karşı özgün bir üretimle kapitalistin el koyduğu artı-değeri gözler önüne sermesi çağımızı da içine alan bir biçimde ileri bir hamledir. ne david ricardo, ne de adam smith emeğin geçirdiği evreler ile üretim arasındaki bağı marks kadar ustaca kavrayabilmişlerdir. bunun nedeni ise kendi dünya görünüşleri altında kaldıkları belirlenimdir.
şurası gayet net bir biçimde görülüyor ki; determinizm, indirgemecilik veya pozitivizm gibi kavramsallıklar salt bilimsel olarak ele alındıklarında bir anlam kazanırlar. halbuki toplumlara uyarlandıklarında kendi belirlenimlerini kaybederler ve belli belirsiz olgular haline gelirler. en azından şunu görmek gerek: post-modernizmin gerçekliği bölük-pörçük algılayışında bile bir determinizm söz konusuysa marksizme ve marks'a bu şuçlamayı yöneltmek sadece basit bir bilgisizliğin ürünüdür. halbuki en adi anti-komünistlerden biri dahi olan karl popper dahi kabul etmektedir, sosyal bilimlerde bu kavramların aptalca kullanımı belli belirsiz kimselerin dünyayı algılamasını engellemektedir. bizden söylemesi.
kapitalizmin krize meyilli oldugunu soyleyen zattir. hakkaten de buaralar iyiden iyiye babalara gelen kapitalizmin ogrenci butcesine benzemesi adami hakli cikariyor. kapitalizmin git gide daha buyuk krizlere girecegini gunun birinde de son buyuk krize girecegini soylemis ki belki cok uzak degildir. ne ilginctir ki amerikada nezaman kriz donemi yasansa karl marx in das kapital eseri bestseller oluyor.kriz bitince kenara atiliyor.garip adam.
ayrica hegel in felsefesi tepetaklak duruyordu ben onu duzelttim diyen degisik.
komunizm i sanayileşmiş ingiltere için öngürmüş, istemiş fakat komunist devrim köylü rusyasında yapılmıştır. komunizmi tasarlarken içinde yaşadığı dünyanın buhranlı döneminden çokça etkilenmiştir. bu yüzden çağımızda bu izm kendine taraftar bulamamaktadır.
karl marx, 5 mayıs 1818. 14 mart 1883 londra da bu yıllar arasın da yani 19. yüzyılda yaşamış. filozof, politik, ekonomist, ve devrimci. komünizmin, kurumsal kurucusudur.
burjuva ideolojisi ve her türden revizyonist akımlara kan veren sahte sol'lar, sekterler, entelektüalizme, aşırı teorisizme kayan "marksolog"lar, işçi sınıfının devrimci ve yaratıcı gücü yerine, sadece sınıf dışı dinamikler üzerinde politika yapanlar, devrim adına yapılan saçmalıkların temsilcileri, sağlı "sol"lu tasfiyeci akımlar, dönekler, tarihsel kimlikleriyle gelenekten-geleceğe savrulan her turlu akımlardan komunizmi ayrı tutmaya calısmıstı.
Bugün burjuva ideologları, burjuvanın "akademik" lafazanları Marx'ın teorik çalışmalarını "bilimsel" bir kimlikle öne çıkartıp, Marx'ı filozof ve bilimadamı kimliği ile ehlileştirme çabası içine girdiler. Bu "söylemler" "sosyalist" saflarda da yankı buluyor.
Maraş katliamları sırasında alevileri öldürmek amacıyla bir eve girerler ve evde Karl Marx'ın tablosunu görünce herhalde yanlış eve girdik diye düşünüp çıkarlar.Böylece o ailenin hayatı kurtulur.işte Marx böyle iyi bir insandır.
ekonomik sistem ile kültürel sistem arasındaki ilişkiyi ortaya koymuş olmasına rağmen nasıl ekonominin tepede bir kaç kişi tarafından planlanmasının diktatörlük getireceğini görememiş olmasına şaşırdığım filozof. kendisi tarihin en büyük filozoflarındandır yalnız komünizmin işleyeceğine gerçekten inanmış olması beni oldukça şaşırtmaktadır.
Anne tarafından Nathan Mayer Rothschild, Gerard Philips ile Salomon David Barent Cohen'in kuzenidir.
(bkz: Nathan Mayer Rothschild)
(bkz: Gerard Philips)
(bkz: Salomon David Barent Cohen)
Hatta Gerard Philips ile baya yakınmışlar. Ailesine nasıl hayranlık duyduğuna dair ektuplar falan yazmış Marx. Sanırım kendisi bir küçük burjuva (bkz: avukat) olan baba tarafına çekmiş daha ziyade. küçük burjuva mesleklerin o zamanki durumu ve radikalizmi düşüncelerini etkilemiş kanımca. Zira öldüğünce "beş parasız" imiş.
siz sayın avamlara karl marx konusunda yaygın bir önkabulü değiştirmeye karar verdiğimi belirtmek istiyorum.
karl marx açıkça ve basitçe, insaoğlunun yaşadığı varoluşu ile ilgili tüm problemlerinin temelinde ekonomik sebepler yattığını; aşk, ihtiras, din, ülkü, soy sop, ırk, milliyet, vatan, yaşam, duygular, öğrenme, çoğalma vs her türlü duygusal yarı duygusal ve edinimsel tüm her şeyin; tüm problemlerinin hepsinin öncesinde insanların öncelikli olarak ceplerindeki paraya bakacağını ve bu ekonomik sorun çözülmeden, diğer yukarıda verdiğim/veremediğim herşeyi çözmeye başlamanın bile anlamsız olduğunu yazmıştır.
sosyalisttir, komunisttir, ibnedir, puştturdan önce; doğru mu demiştir; evet doğru demiştir. ha ondan sonra detaya inince/inerken yanılmıştır, hata yapmıştır ya da söyledikleri artık anlamsızdır. bu eleştirilebilir/eleştirilmelidir.
ama açıkça ekonomik problemi çözmeden sıçmaya bile gidemezsiniz demiştir. doğrusunu demiştir.
kapitalizmden sonra komünizme geçişi öngörmüş gereksiz şahsiyet. dünyanın komünist sistemle yönetilmesi, fenerbahçenin türkiye kupası almasından zor. yok o kadar da değil