amaç ne olursa olsun, çok gıccık bir reklamdır. insan reklamın anlatmak istediğinden uzaklaşır, beyni gıdıklanır, midesi bulanır o sesi duydukça.. çok iğrenç gerçekten. bir ayşe teyze vardı, bir de kardelen ayşe çıktı başımıza. **
200.000 işsiz öğretmen bu reklamı izliyor. ve düşünüyor;
- bursa. şengül özkan resim öğretmeni olarak mezun oldu. yıllarca beklediği ataması yapılmayınca girdiği bunalım sonucu intihar etti.
- batman. nuran uca. sınıf öğretmeni olarak mezun oldu. yılarca bekledi ataması yapılmadı. işsizlik, aile baskısı sonucu girdiği bunalım yaşamını yoketti.
- istanbul. deniz toprak. sosyal bilgiler ğretmeni olarak mezun oldu. 2 yıl atama bekledi. bir memur maaşı ve 5 kardeş... günlük 20 ytl'ye dershane tanıtım broşürü dağıtırken rakip dershane firması tarafından arabayla ezildi. bir bacağını kaybetti.
- adıyaman. nermin gümüş. müzik öğretmeni olarak mezun oldu. yıllarca ataması yapılmadı. işsizliğin getirdiği bunalımı bir kağıt parçasına dökerek oturduğu evin balkonundan....
.
.
.
200.000 işsiz öğretmen bu haberleri biliyor ve bu reklamı izliyor. ama nedense onlar yarınlara umutla bakıp gülümseyemiyor. google'dan işsiz öğretmen kelimeleriyle yapılan arama sonucu çıkan bu hikayeler kardelen ayşe reklamlarında yer almıyor.
izlediğimiz sadece reklam mı?
biz hala izliyoruz...
edit: reklamlarda yer alan elif imenç'in de ataması yapılmamıştır. vekil öğretmen olarak çalışmaktadır...
reklamdan öğrendiğimiz kadariyla, öğrencilerinin taşak malzemesi olmuş bir öğretmenmiş bu kardelen ayşe.
o nasıl iş lan öyle?
hangi okulda öğrenciler öğretmenine adıyla hitap ediyor?
bu ne samimiyet bir defa?
hadi onu da geçtim; bir de üstüne üstlük lakabıyla sesleniyorlar hocalarına. "kardelen ayşeeeğ, kardelen ayşeeeğ" diye açikça taşak geçiyorlar.
biz yapamiyorduk böyle şeyler.
hocaya lakabiyla hitap edecegiz, o da yuzume bakip siritacak?
yok böyle bir şey. eğer varsa, ben yanliş okullarda okumuşum.
işin en ilginç kismi; öğrencileri kendisiyle taşak geçerken tahtaya yazi yazmakta olan öğretmenimiz de, adı söylendikten sonra arkasini dönüp onlara şu anlamli ve kafiyeli(!) cümleyle yanit veriyor:
doğudan çocukları eğitim amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla büyük şehirlere getirip onların eğitim masraflarını karşılamak yeni birşey değil.istanbulda okutulan kardelenler genelde liseyi kandilli kız meslek te okurlar.zira orası turkan saylan' ın mezun olduğu şu anki pılot okuludur.elbette bu çocuklara eğitim imkanı sağlamakla yetinmeyip kendi hayat görüşlerini de empoze ediyorlar.herşeyin bir bedeli var çünkü.doğuda okuyamayan kızların mağduriyet bakımından şehirde inancı gereği okuyamayan kızdan farkı gerekçeleridir.okuyamamak paydasında birleşiyorlar.demek mesele kızların okuması değil, ulaşmayı hedeflediği amaca hizmet için kullanılabilme potansiyeli taşıyan kızların okumasıdır.zaten doğu hep kötü niyet sahipleri tarafından kullanıldı.tabi bunda iyi niyet sahiplerinin amel eksikliği de önemli bir etkendir.reklamı her gördüğümde masum doğulu kızların zihinlerini iğdiş etmek için evlerinden kilometrelerce uzağa götürülmesi canların zihnimde, gözlerim dolar.bir diğer bit yeniği de projeye doğan grubunun destek vermesidir.
'yahu kızın adı elif niye ayşe diyosuz, kocaman elif yazıyor tahtada kör müsünüz be!!' diyerek iyicene uyuz olduğum reklam.
yani çok alakasız bi kere. ya kızın adı ayşe olsaydı ya da kardelen elif felan deselerdi. o zaman daha az gıcık olurduk bizde.
Güzel bir girişimdir. Fakat koskoca çocuklara böyle şarkı söylettirmenin ne anlamı var şimdi. Sinirleri bozuluyor insanın, kardelen Ayşe Kardelen Ayşe diye şarkı söylüyorlar reklamda. tahtaya yazı yazan bayanın adı Ayşe değil bari adı Ayşe olanını bulsaydınız. Hayır tüm cumartesi boyunca , aynı tekerleme gibi şarkı kafama takıldı sinirlerim bozuldu. amaç beynine kazımaksa sinir ederek başarmışlar.
kızımızın adı "elif imenç" ise niye "ayşe" diye seslenenleri muhattap alıyor? elif'e kafiye bulmak daha zor olduğundan mı acaba? hayaller tahtaya mı yazılır? hadi yazıldı diyelim, niye diğerleri boş boş oturup 'sen napıyon' diyor? yaptığı şey görünmüyor mu? eşek kadar puntolarla yazmış işte. peki aradan neden 7 yıl geçiyor? 7 uğurlu bir rakam mıdır? batıl inançları da geçtim. tahminen ilköğretim 8. sınıfa denk geliyor kızımız o zamanlar. öyleyse oks'yi kafadan geçtim kabul ediyor. bu kız hangi üniversiteye gitti? iki vize bir final miydi sistemi? geçme notu miydi 70 mi, 50 miydi? yoksa elif ya da kod adıyla ayşe bir inek miydi? en önemlisi bu kız kpss'yi nasıl geçiyor? 2007'de kaç tane sosyal bilgiler öğretmeni atanmıştır? yoksa kardelen ayşe bir parola mıdır? "kardelen ayşe benim" diyen kpss'yi geçiyor mudur, nedir?
(bkz: sözlük bana karı bul lan allahsız) diyenlerin de, öğretmen olarak saygı duyanların da, duymayanların da, maaşını az bulanların da, tipsiz bulanların da, hakkında birşey yazmadan edemediği reklam yüzü. kimbilir, kardelen ayse hakkında daha ne düşünceler var.
ayrıca sol framenin kendi içinde yetiştirdiği yeni star. mahmut' tan sonra gelen en büyük kahraman. gelen gideni aratır mı bilinmez, mahmut' un tahtını fena halde zorlayacak ve yerini alacak kişi.