tatlı ama buruk bir tadı oan küçük bordo meyve..Karayemiş ağacının Yaprakları kalın olur,Karadeniz bölgesinde yetişir. istanbul^'da evimizin bahçesinde yetişmeyi başarmış ağaçtır.
Köyde anneannem önümüze koyardı da yemez, yüz çevirirdik.
meğerse ne yararları varmış, türk medyası keşfedince fark ettim.
bizim köyde yüz çevirdiğimiz meğerse bir mucizeymiş.
ayrıca rize ve artvin köylerinde "karamiş" diye telaffuz ediliyor bu iğrenç tatlı (çok acı çünkü) ama güzel kokulu meyve.
bildiğin taflan. doğu karadeniz bölgesinde sıkça görebilceğiniz meyve. tuzlanarak bütün bir sene muhafaza edilebilir. mayhoş bir tadı olmakla beraber şeker hastalığına ve karaciğere iyi geldiği bilinmektedir. taflan tuzlusunu rakının yanında meze olarak da kullanabilirsiniz, tavsiye edilir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/229775/+
çok çok ilginç bir tadı olan trabzon, rize güzergahında bolca bulunan meyve. yedikten sonra ağzınıza kum dolmuş gibi bir his uyandırır. ama tadı güzeldir. alışınca bol bol yersiniz. sonra kova su içersiniz. sağlığa çok faydalıdır.
Salkım salkım, tadı oldukça güzel olan bir Karadeniz'e özgü yemiştir.
Yerken lezzetine doyum olmaz. Arkadaşınız varsa yanınızda siz gülümseyince o da size güler, o gülünce siz de ona gülersiniz. Ağzınızı, dilinizi ve dişlerinizi karartır bu yemiş. Adı bu yüzden Karayemiş'tir. Ağzınızda bıraktığı o tatlı burukluk hiç aklınızdan çıkmaz.
Karaciğere olan faydaları tespit edilen ve son yıllarda değeri artan bu yemiş, malesef iklim şartlarının olumsuz seyirler göstermesiyle her dönem eskisi gibi ürün veremez olmuştur.
Trabzon'da bulunan meyvedir.
Tadı ekşidir, acıdır.
Yiyince ağzı kurutur, garip bir tat bırakır falan...
Ama sağlık açısında çok yararlı olduğu söylenir. Ne kadar doğrudur, bilmiyorum.
Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetişir. Türkiye'de Giresun , Trabzon , Rize , Ordu ve Artvin civarında yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak bulunur.
doğu karadeniz bölgesinde yetişen, çeşitli türleri bulunan, salkım şeklinde olup üzüm gibi olmayan, daha çok kirazı andıran, aşırı yendiği takdirde ishal yapabilitesi yüksek, elbiseye leke bıraktıgı takdirde çıkması imkansız lekeler bırakan, yörenin en meşhur meyvelerinden biridir. lezizdir.
latincesi:"Prunus laurocerasus" yada " Laurocerasus officinalis " olarak bilinen meyveli ağaç. Laz kirazı da denilir. Karadenizin endemik türüdür, ancak Ankara da dahil olmak üzere karadeniz iklimiyle uyum sağlamayan başka bölgelerde de yetişebilir. küçük siyah ekşi meyveleri vardır. kışın yaprağını dökmediği için de oldukça estetik ve kullanışlıdır.
volkan konak'ın ortağı olduğu cevizli sahilinde içerisinde restorant, cafe ve yüzme havuzu barındıran bol miktarda karadenizli arkadaşın çalıştığı mekan.