boksör deyince aklına mike tyson gelenlerin boksör döver dediği karşılaştırmadır. halbuki bugün boksla uğraşanların çok büyük kısmı göbekli kilolu ve yumruk atmaktan başka bir şey bilmeyen ağır sporculardır.
halbuki karateyle uğraşanların çoğunluğu esnek, çevik ve hızlıdır. sadece yumruk atmayla uğraşan yağlı boksörlere vuracakları bir tekme boksörü öldürebilir. çünkü karate sporunun çıkış amaçlarından biri bir savaş sanatı olması, savaş esnasında rakibi öldürme amacı taşımasıdır. boksör döver diyenlerin çoğunluğu hayatlarında bir sporla uğraşmamış, cüssesi büyük olanın daha güçlü olduğuna inanan kişilerdir.
ortak yönleri kikboksçu tarafından sopayı sağlam yiyecek olmalıdır. zira kickbox kural tanımaz dostlar. ne kareteci gibi odundur ne boksör kadar belden aşağı çalışamayan.
tartışmaya açık zevkli bir karşılaştırmadır. bir boksör olarak asya sanatlarına karşı her zaman saygım vardır ancak boks, kick boks tarzı asya kökenli batı sporlarının küçümsenmesini asla kabullenemem. öncelikle boksta güç ile zeka aynı oranda etkilidir. boks asla yalnızca fiziğe dayanan bir spor değildir. özellikle müsabaka sırasında kombinasyonlar yaratmak, rakibin boyuna ve kilosuna göre stratejiler yürütmek maçı kazanmanın ilk şartıdır. bu stratejileri uygulayabilmek için de önemli bir kas gücüne ihtiyacınız vardır. bir karatecinin tekmesi elbetteki güçlüdür. ancak unutulmaması gereken diğer noktada bir boksörün yumruğunun da çok güçlü olduğudur.kaldı ki bir tekmenin vücutta etki yaratbilmesi için -aynı şekilde bir yumruğunda- anatomik bölgelere gelmesi gerekmektedir. iki guardı da kıyaslarsak yani boks ve karate guardını kıyaslarsak boks guardı anatomik noktaları daha iyi koruyan bir guarrdır. diğer yandan bakarsak karate guardı bloklama hareketlerine müsaitken bu boksta pek söz konusu değildir. karatede çok sayıda tarz vardır. kyokushin, ryu, shotokan vs. kimi tarzlarda kapma ve fırlatma hareketleri bulunur bu karate için bir artıdır. ancak eskiv gibi darbe yemeden yani bloğa dayalı olmadan tekme,yumruk vsden kaçma da boksta vardır. yani kısacası ikisinin de kendine göre avantajları vardır. bir karşılaşmada farkı yaratacak olan sporculardır stiller değil.
kült bir erkek muhabbet malzemesidir bu. erkekler bu versus olaylarından çok hoşlanırlar. karşılaştırdıkları herhangi iki şeyin gücünü ölçmekten bahsediyorum.
yine şahid olduğum muhabbetlerden birinin konusu karateci ve boksör karşılaştırmasıydı.
boksörlerin karatecileri dövebileceğini iddia eden taraf sürekli ağır sikletlerden örnekler veriyor, karatecilerin galip geleceğini söylen tarafsa popüler karateci bulunmadığından cevap veremiyor fakat karateci olmasının getirdiği tecrübeyle iddiasında ısrar ediyordu.
her muhabbette olduğu gibi bu muhabette de "en iyisi sokak dövüşü hacı" diyen cahil tip de vardı.
kişisel görüşüm uzak doğu kökenli olmayanm cüsseli ve ehil bir karatecinin en baba boksörleri haşad edeceği yönündedir. çünkü karate sporunu icra edenler bilirler ki siyah kuşak ehil bir karatecinin tekmelerine hemen hiçbir canlı dayanamaz.