karartma geceleri

    17.
  1. Küçükken okuduğum, sürükleyici ve dönemi cok iyi yansıtan bir rıfat ılgaz eseri.
    6 ...
  2. 1.
  3. rifat ilgaz'in bir kitabinin ismidir.
    4 ...
  4. 6.
  5. türkiye'deki anti-komünist hakimiyetten ötürü sorgulanan bir solcu yazarı anlatan tipik bir türkiye hikayesi.
    4 ...
  6. 4.
  7. saçma sapan bir sonla biten roman. insan okuyunca "değmez" diyor.
    4 ...
  8. 15.
  9. mustafa uyar adlı kahramının bakış açısından 1944 yılı türkiye'sini gözler önüne seren harika bir rıfat ılgaz romanı.

    düşman güçlerinin istanbul'a gece bombardımanı yapacağı korkusuyla geceleri sokaklar ve evlerde karartmaya gidilir. yani gece oldu mu ortalık zifiri karanlıktır. tek aydınlık kara, kalın perdelerde ışığı eriyen cılız bir gaz lambasıdır. ayrıca nazi iktidarının gazıyla ülkede faşizmin altın çağını yaşadığı günlerdir. öyle ki nihal atsız gibi yazarlar, dergilerden dönemin başbakanı şükrü saraçoğlu'na açık mektuplar yazar. bu mektuplarda komünist diye yaftaladıkları yazarların ve öğretmenlerin ismini hedef gösteririrler. çünkü başbakan da sözüm ona sağcıdır.

    kitabın en dikkat çeken bölümü ise sabahattin ali ve nihal atsız'ın ankara'da görülen mahkemeleridir. mahkemeyi sabahattin ali kazanır fakat; içinde bulunduğu tehdit ortamı son bulmaz. öyle ki 4 yıl sonra faili meçhul bir cinayete kurban gidecektir.

    bunun yanı sıra bir adamın sırf şiir yazdığı için tutuklanmak istemesi, aylarca devlet kuvvetlerinden kaçması, kaçak yaşaması ve bunun bünyede yaşattığı durum çok güzel tahlil edilmiştir. ilginç olan ise bir dönem yasaklı olan bu kitap şimdilerde meb'in 100 temel eseri kapsamındadır.
    3 ...
  10. 19.
  11. rıfat ılgaz ın gerçek yaşam öyküsünü anlatan roman.simler değiştirilerek romana aktarımıştır.romanın başkahramanın başından geçenleri okurken bizzat yaşadığınız gerçekçi roman.
    3 ...
  12. 9.
  13. Bir Rıfat Ilgaz eseridir. 2.Dünya Savaşı sırasındaki Türkiye' nin saldırı ihtimali dahilinde karartma yapılan günlerin hazin, acı hikayeleri. Romandaki o genç öğretmen ve aynı zamanda yasaklı şair kendisidir aslında Rıfat Ilgaz' ın. Okuyalı eseri uzun yıllar oldu. 1979' da Edebiyetımızın Koca Çınarı Rıfat Hoca' nın elinden almıştım imzalı olarak. Memleketim, Rıfat Hoca' nın da memleketidir. Ama her yıl Cide' de Rıfat Ilgaz Sanat Kültür Festivali'nde anılır. Evi, Rıfat Ilgaz Kültür Müzesi'dir şimdi.Üzerine Cide' nin kırkikindi yağmurlarıyla yaz gecelerinin yıldızları yağsın Koca Çınar.
    3 ...
  14. 21.
  15. Alo karartma 1974 kibris baris harekatin da yapildi yannis yazmayin.
    3 ...
  16. 18.
  17. On birinci nesil yazar.
    Bacımdır. iyi yazmalar kendisine.
    3 ...
  18. 7.
  19. bir dönem yasaklanıp topatılan bu kitap, günümüzde meb in önerdiği 100 kitap arasında yer aldı.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük