karar: belli bir konu, eylem, eylemsizlik hallerinde ortaya çıkan sonuçsal bir varsayım kabulünü temsil eder.
kararı alınır nitelikte bir varsayımla sabitlemek daha akla yatkındır. zira kişi her kararı hafızasında bir kümede barındırmaya çalışır; kümenin içinde olmayan elemanlar sonradan içinde yer aldıysa içeriye alınmış olabilir. kısacası karar alınır amk.
Kararı Alan kişi, eğer almış olduğu karardan vazgeçmişse kararı geri iade etmiş yani vermiş demektir. Ancak karar veren kişi sözlük anlamıyla elinde bir şey kalmayacağından geri alm...
Yeter ulan yeter . Beynimi yaktınız. Bu ne biçim soru böyle.
zor falan demişsiniz de neresi zor lan bunun. neresi sorunsal..
karar, olmamış gerçekleşmemiş bir olgu ile ilgiliyse almak, var olan bir olgu ile ilgiliyse vermektir. yani mesela düzenli uyuma kararı alırsınız; düzenli uyuma diye bir alışkanlığınız yok ve siz onu almak durumunda olursunuz, akşam yemeğinde makarna ve hazır çorba arasından birini yemeye karar verirsiniz; makarna ve çorba var birine kara vereceksiniz.
şimdi siktirin gidin yeminle çok güzel açıkladım gibi geldi bana.
not: satır aralarındaki öğrenci yaşamının sefilliğiyle ilgili ipuçlarına dikkatinizi çekerim. ühü.
kararsız bir şahsiyetseniz şayet, bu karar denen şeyi almak kolay vermek zordur.
Zira karar vermek için, bir kaç tercih sunulur önünüze ve birisini seçmek durumundasınızdır ve şeçtiğiniz şey sizin vermiş olduğunuz kararınızdır. Ve muhtemelen karar vermeniz için kısıtlı bir zamana sahipsinizdir. Bünyeye yan etkisi strestir.
Karar almanın yoktur böyle meziyetleri. En azından karşı tarafın sizden beklediği bi cevap yoktur. Daha çok kendi hayatınıza dair planları içerir. Uzun uzadıya düşünme fırsatı verir. Yakınlarınıza Sürpriz açıklamalarda bulunup, bi karar aldım; nokta nokta diyebilirsiniz ve bunun zamanını siz belirlersiniz.
çok iyi lan.
--spoiler--
tek kalmak, yeni bir karar almak gerek.
--spoiler--
kafa karıştırıcı bir sorundur.
karar almak ileriye dönüktür: bundan sonra her gün yürüme kararı aldım.
karar vermek, geçmişten gelen tecrübeleri de içerir: her gün yürümenin faydasını gördüm, devam etmeye karar verdim.
tabi ikisinin çakıştığı da olur, işin özü bu.
karar almak maskülen bir eylemdir, yüksek irade gücünü ve otoriteyi çağrıştırır; karar vermek ise feminen bir eylemdir isteyen her insanın kolaylıkla yapabileceği bir fiiliyatı çağrıştırır, verilen bir karardan kolaylıkla vazgeçilebilir ama alınan bir karardan kolay kolay geri dönülemez.
var olmayan olgular karşısında karar alınır. var olan olgular karşısında ise karar verilir. örneğin sevgilinizden ayrılma kararı alırsınız. ama ortada henüz bir ayrılık yokturdur. sadece kararı alınmıştır. yemek yemeye gittiginizde bir karar verirsiniz yiyeceğiniz yemek için burda karar alamassınız çünkü. yemekler olan olgulardır. kişi değiştirebileceği olgular karşısında karar alırken değiştiremeyeceği olgular karşısında karar verir olay bundan ibarettir.
topluluk: karar almak için toplanılır, sonunda bir karar verilirse karara varılmış olunur.
bir kişi: karar almak için düşünülür, sonunda bi karar verilirse karara varılmış olunur.
düşünme kısmı atlanıp direk karar verilebilir neticede karara varılmış olunur. düşünmeden karar alınmaz alınsa da sayılmaz.
geleceğe yansıyacak(süreç) şey alınan karardır. kesin hüküm bildiren şey ise karar verilmesidir. yani birisi bir başlangıç diğeri bir sonu ifade eder.