Ecevit'in inönü'Yü devirip liderliğe oturduktan sonra yaptığı gezilerden birinde, kars'ta şahin isimli bir teyzenin ecevit'in boynuna atlayıp kurtar bizi bu günlerden karaoğlanım, demesiyle Ecevit'in türk siyasi literatürüne yazılan lakabı..
türk siysetindeki ender dürüst insanlardandı, 2000 yılında baş gösteren sağlık sorunlarında siyaseti ve başbakanlığı bırakmayarak büyük hata etmiştir. bu yılarda devam ettiği yoğun tempo kendisni yıpratmıştır. bugünün tarihi itibari ile hayatını kaybetttiği açıklanmıştır. allah rahmet eylesin.
türk tarihinin en incelikli,nezaketli siyaset adamıdır.neslim için yazık ki 'yaşlı ama bu adam neden hala var' denilen bir 'eski' lider olmuştur zira kara'oğlan' ken görmedik kendisini.Verilen bir demeçtem sonra kırmızı halıda siyah çorapları ile yürüdüğünü gördüğümde gözlerimin dolduğunu hatırlarım.Böyle olmamalıdır çünkü,insanlar başka amaçlar uğruna bu şekilde oraya buraya sürüklenmemelidir.
can dündar ve rıdvan akar'ın beraber hazırladıkları 2006 tarihli kitap. okumanızı şiddetle tavsiye ederim. kitap sayesinde, türk siyaset tarihine ismini kazımış* bir insanın özel ve siyasi hayatına bakma, bunun yanı sıra yakın ve çalkantılı geçmişimiz hakkında bir fikir edinme, dahası dündar ve akar'ın usta kalemlerinden belgesel tadında bir eser okuma şansı bulabilirsiniz.
"tarih onu hangi yüzüyle anımsayacak?
solu iktidara taşıyan dürüst siyasetçi, devletin güvenilir çınarı, politikaya zerafet ve tevazu katan şair mi? yoksa solun birliğini engelleyen inatçı, kuşkucu yalnız lider mi?
demokrasinin kilometre taşlarında acaba kaç kişi dağlara taşlara yazılan karaoğlan efsanesini anımsayacak? ve kaçı siyasette zirveden cezaevine, cezaevinden yeniden zirveye yükselişin ve sonra sandıkta unutulup gidişin nedenlerini sorgulayacak? türkiye, son 50 yılına damgasını vuran bir lideri bir cumhuriyet aydınını, ülkenin en kritik günlerinin kaptanını nasıl anımsayacak?"
(bkz: kitap okuyacağına 3 kulhuvallah bir elham okusana kızım)**