benim için bugün biten şey. kovidim de geçti. sadece ciğerlerimde ufak bir his kaldı, o da kolay kolay geçmiyormuş zaten. inşallah bundan sonra hindistan mutasyonu falan kapmam.
karantinanın 916. günü.
boş bir markette birkaç tane gofret buldum. biraz da suya ihtiyacım var. bu yıl doğuya doğru yürüyeceğim. orada hala birilerinin olduğuna eminim.
Yeter ya. Annemin testi pozitif çıktı. Bizim negatif. Hepimizi eve tıktılar. Ne haliniz varsa görün diyorlar. Bir allahın kulu arayıp ekmeği suyu nasıl alıyorsunuz demedi. Maltepe belediyesi de olmasa ya açlıktan öleceğiz ya da birbirimizi yiyeceğiz. Belediye arayıp rehber oldu da ihtiyaçlarımızı gördük. Bir de utanmadan telefonla arayıp camın önüne gelin evde misiniz göreceğiz dediler. Sizin insanlığınıza.....
henüz yazmayan 1-2 eski sevgili daha kaldığı için resmi olarak bittiğini söyleyemeyiz.en kısa sürede yazsalar da resmi olarak bitirsek artık şu saçmalığı.
not: iyiyim , günlerim sıkıcı geçiyor, kedim de iyi, umarım sende de her şey yolundadır, istiklal marşı, kapanış.
6 metrekarelik bir odam var. içinde sıkılmamam için kitaplar, telefon, bilgisayar ve balkon var. Ben oldukça evcimen bir insanım, bıraksalar aylarca gündüz dışarı çıkmam ama geceleri kulaklığımı alıp 1-2 saat yalnız başıma sokaklarda, parklarda dolaşırım ve huzur bulurum. Ama ne kadar evcimen olursam olayım haftalarca idare ettim artık o geceleri dışarıda atmam gereken manevi huzursuzluk ve kötü enerjimi atamıyorum. içimde huzursuz eden bir his büyümeye başladı ve kendimi iyi tanıyorum. Benim gibi olan milyonlar var şuanda eminim. Tez vakitte kurtulamazsak belki maddi olarak değil ama manevi olarak büyük sorunlar yaşayacağız. Huzurlu geceler herkese. Umarım sağlıklı bir şekilde atlatacağız bu illeti.
1. Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup giriş çıkışların engellenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemi.
2. Hastanelerde, yatacak hastaların kayıt ve kabul edildikleri yer.
Tdk.
Son günlerde koronavirüs yüzünden sıkça duyduğumuz bir kelime karantina. Tarih boyunca birçok defa uygulanan karantina ilk nerede uygulandı hiç düşündünüz mü? Bakalım tarihteki ilk karantina nereye uygulanmış?
Karantina nedir?
Karantina kısaca, bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümü, sağlık yalıtımı. Kelimenin kökeni italyancadır.
Karantina ismi nereden geliyor?
Ekonomisi ticarete dayanan Venedik Cumhuriyetinde, başkent Venedik'e salgın hastalık bulaşmasın diye kentte gelen gemiler 40 gün şehir açıklarında denizde beklermiş. Karantina kelimesi buradan gelir. ‘Cuaranta’ yani ‘kırk’ kelimesinin +in eki almasıyla ortaya çıkmıştır. Türkçe telaffuz Venedikçeden alınmıştır.
ilk hangi hastalığa uygulandı?
Karantina uygulamasını anlattıktan sonra sıra ilk nerede uygulandığına bakalım. Yunan hekim Hipokrat ile Antik Roma'nın en önemli hekimlerinden Bergamalı Galen veba gibi hastalıklar için en önemli önlemin ‘derhal uzaklaşma’ olduğu yönünde çalışmalar yapmıştı. Ayrıca 1300’lü yıllarda kara veba Asya'ya, Avrupa'ya ve Afrika'nın bazı kesimlerine yayılırken tıbbın verebileceği en iyi öğüt buydu.
ismi koyulmamıştı
Ancak karantina ismi o yıllarda daha telaffuz edilmiyordu. Çünkü modern tıp tam olarak gelişmemişti. Alınan tedbirler sadece tavsiye niteliğindeydi.
Veba yayılıyor
Avrupa tarihinin kara yıllarından biri de 14. yüzyılın ortasında yaşanmıştır. Kıta genelinde yayılan veba kitleler halinde insanların canını alıyordu. Salgın neticesinde Avrupa nüfusunun 3’te 1’i yok oldu.
1374'te Milano lordu Barnabas Visconti, vebalı herkesin şehirden çıkarılıp kırsal bölgeye götürülmesini, orada iyileşmelerinin veya ölmelerinin beklenmesini emretmişti.
Yasa çıkardılar
1377'de Yüksek Konsey "Terentino" uygulaması için bir yasa çıkardı. Bu yasaya göre vebadan etkilenen bir bölgeden geliyorsanız kente girmek için 30 gün boyunca şehirden uzak bir yerde duracak, hastalık olmadığı takdirde şehre girecekti.
Salgın Venedik’te
Bu yasa yıllar boyu Avrupa’nın çeşitli yerlerinde uygulandı ancak 1423 yılına gelindiğinde veba salgını Venedik kapılarına dayanmıştı, önlemler işe yaramıyordu. Venedik de uygulanan önlemleri bir üst kademeye taşıdı. Venedikliler buna çözüm olarak, Lazaretto Vecchio adını verdikleri küçük bir adada tarihteki ilk yalıtılmış hastaneyi kurdular.
Veba belirtisi varsa…
Venedik’te ticaret çok yoğun gerçekleşiyordu ve veba salgınının yayılması kolay oluyordu. Bu yüzden birinde veba belirtisi varsa hemen şehirden uzaklaştırılıyordu. Lazaretto Vecchio adasına götürülüyordu. Bu ada tam bir ölüm adasına dönmüştü, günümüzde yapılan kazılarda her bir noktada insan kemikleri çıkıyor.
'Karantina' geldi
Ancak ismi konmamıştı bu uygulamanın. 1468'den itibaren Venedikli yetkililer, kente gelen tüm gemilerin 6,5 km uzaktaki başka bir adada bir lagünde 40 gün bekletilmesi emri verdi.
Böylelikle karantina ortaya çıkmış oldu. Yalıtma işlemi süresinin 30 günden 40 güne çıkarılması nedeniyle de 'Terentino' ismi 'Quarantino' ile değişmiş oldu (italyanca 'quaranta' (40) kelimesinden türetilmiş).
Neden 40 gün?
Neden 40 gün beklenildiğinin kesin bir cevabı yok. Tevrat ve incil’de geçen 40 sayısına dayandığını söyleyenler olduğu gibi Pisagor teorisiyle de bağlantılı olduğunu söyleyenler var.