oğuzların avşar boyuna mensup,osmanlı'nın diş geçiremediği tek türk beyliği. osmanlı himayesine girmemek için ellerinden geleni yapmış fakat sonunda makedonya'ya sürülmüşlerdir. osmanlı bu beyliğin halkını itinayla yunanistan, romanya, bulgaristan civarına dağıtmış ve tehlikeyi uzaklaştırmıştır.1924 mübadelesiyle anadoluya geri dönen karamanoğlu beyliği kökenli vatandaşlarımız muhacir diye adlandırılsalarda yanlıştır,mübadildir doğrusu. (bkz: selanik)
700 yıl keşke onlar hüküm sürselerdi dediğim, türkçeden başka bir dil konuşmayan, türk medeniyetinden bsşka bir medeniyete hizmet vermeyen, sürgün yemelerine karşın vatan elden giderken içinden bir atatürk çıkaran ve sanırım bir kaç yıla kadar bir atatürk daha çıkarmak zorunda kalacak olan,uyuyan ama uyanacak dev.
yunanistan, bulgaristan göçmelerinin ataları olduğu iddia edilen beylik. eğer doğruysa aynı zamanda benim de atalarım olan beylik. bende diyorum neden durduk yere her yere davud yıldızı çiziyorum**, bizim bayrakmış zamanında. zamanında farsça konuşan devlet adamlarına tepkilerini göstermek için türkçeyi resmi dil olarak kabul etmişler... şimdi her şey, hadi her şey demeyelim, bazı şeyler açıklık kazandı sözlük.*
iç Anadolu'da kurulup Akdeniz kıyılarına kadar topraklarını genişleten zamanın en güçlü Türk beyliklerinden birisi. türkçeyi tek resmi dil olarak kullanan ilk anadolu beyliğidir. oğuzların salur veya Avşar boyuna bağlı olan Türkmenler tarafından kurulmuştur. keşke zamanında Osmanlıların yerini alabilseydiler dedirtir.
karaman ibrahim bey imareti,hatuniye medresesi,karaman kalesi,ermenek ulu camii,arapzade camii,yollarbaşı camii,dik basan camii,kazım karabekir camii,aksaray ulu camii eserlerindendir. zinciriye ve hatuniye medreselerinin taç kapıları harikadır.
anadolu'da beylikler döneminin (13.yy. sonları - 15.yy. başları arası) ilk başlarda en güçlü konumda olan beyliğidir. anadolu selçuklu devleti'nin başkenti konya'ya hakim olmaları da bu iddiayı güçlendirmelerine yaramıştır. ayrıca ilk dönemlerde diğer beyliklerden genelde belli bir saygı görmüşlerdir. zaman zaman moğollara karşı isyan hareketleri içinde olmuşlardır. ancak zaman içinde osmanlı beyliği karşısında bu konumlarını muhafaza edememişlerdir. türkmen topluluklarına dayanan geleneksel ordu yapısı, gelişen osmanlı ordu sistemi karşısında bir noktadan sonra yetersiz kalmıştır. ayrıca, osmanlı devleti rumeli'ye doğru ve anadolu'nun bazı bölgelerinde genişlerken karaman beyliği belli sınırların içinde kaldığından ekonomik olarak da bir süre sonra osmanlılara göre geri kalmaya başlamıştır.
karaman beyliği, 14.yy sonlarında yıldırım beyazıt tarafından yenilmiş, ancak (bkz: ankara savaşı) sonrasında yeniden egemen duruma gelmişlerdir. daha sonra fatih sultan mehmet tarafından beylik ortadan kaldırılmışsa da , 2. beyazıt döneminde de bir süre direnişleri sürmüştür. döneminde iç anadolu ve akdeniz bölgelerinde eserler bırakmış bir beyliktir.ayrıca karamanoğlu mehmet bey'in resmi ortamlarda türkçe'nin kullanılması konusundaki fermanı meşhurdur. karaman beyliği ile ilgili olarak dönemin osmanlı kaynaklarından bilgi edinileceği gibi, karamanoğulları'nın kendi bakış açılarından farklı bir yorumu görmek açısından beyliğin tarihçisi şikari tarafından yazılmış (bkz: şikari tarihi) de incelenmesi yararlı bir kaynaktır.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin ardından kurulan Karaman merkezli devlet.
Karamanoğulları Devleti'nin kurucusu Karamanoğlu Mehmet Bey, yayınladığı ünlü ferman ıyla Türkçeyi Türkiye devleti 'nin resmi dili yaparak bir ilke imza atmıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1308 yılında yıkılmasından sonra Karamanoğulları, Konya ve çevresine tamamen egemen oldular. Selçuklu başkentine sahip oldukları için, bu devletin mirasçısı olduklarını iddia edip, Anadolu'daki siyasi birliği sağlamaya çalıştılar. Bunun için Moğollar la çok uzun süren savaşlar yaptılar. Topraklarını Akdeniz sahillerine kadar genişlettiler. XIV. y.y. 'ın başına gelindiğinde, Karamanoğulları Anadolu'daki en güçlü devlet konumundaydı. Toprakları, Karaman, Konya, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana, Ankara, Antakya, Antalya, Silifke, Anamur, Mut, Ermenek, Gülnar, Alanya, Gazipaşa, Isparta ve Beyşehir'i içine alıyordu. Bu tarihte, Osmanlı Devleti henüz kurulmamıştı.. Bu bakımdan son zamanlarda Türkiye tarihi, Selçuklu Hanedanı, Karamanoğulları Hanedanı, Osmanoğulları Hanedanı şeklinde sıralanmaya başlanmıştır. Buna sebep olarak da, Karamanoğulları'nın Selçuklular' ın devlet teşkilatını devralmış ve bütün kurumlarıyla devamlılığını sağlamış olmaları gösterilmektedir. Bu güçlü konumları yüzünden uzun süre Osmanlı Devleti onlardan uzak durmuş, kendisinde yeterli gücü bulduktan sonra Karamanoğulları devleti'nin varlığına son vermiştir. Bu güçlü hanedan ı, gelecekte devletin güvenliğini tehlikeye düşürmemesi için, Anadolu'nun çeşitli bölgelerine ve yeni feth edilen Balkan topraklarına, özellikle de Tuna kıyısındaki Bulgar ülkesine sürmüştür. Hatta Atatürk'ün dedelerinden Kızıl Ahmet Efendi'nin Karaman'ın Kızıllar (Taşkale) Kasabası'ndan Yunanistan'a göç ettiği belirtilmektedir.
konya ankara yolu değil. konya mersin antalya üçgeni olarak düşünülebilir. beyliğin başkenti ermenektir. oguz boyları ermeneneğe 1071 malazgirt savaşından 50- 60 yıl önce gelmeye başlamışlardır. ermenekde bulunan balkusan köyünde türkçenin resmi dil olarak kabul edilişi her yıl kutlanır. benim de atalarım bu beyliğe tabi idi.