oyunlarda, kitaplarda veya filmlerde olayı yaşayan kişilere denir.
Mesela;
Ahmet canavarlarla savasirkan geberdi.
Buse Ahmet'in olumunu goz yaslariyla izledi
gibi*
Karakter, insanları birbirinden ayıran kişiliğin kalıcı özelliklerinden biridir. insanlar birbirlerinin karakterine her zaman çok önem verirler, davranış ve tutumlarında bunu dikkate alırlar. Karakterin en önemli yönü, kişiliğin tüm özelliklerini değil, önemli ve kalıcı bireysel özelliklerin bütününü yansıtmasıdır. insanın karakteri, dünya görüşü ve inançlarıyla da yakından ilgilidir. Şahısın ilişkiler sistemini oluşturan dünya görüşü ve inançları, kaçınılmaz olarak karakter özelliklerinin oluşumuna temel oluşturur.
kişilikle eş anlamlı olarak kullanılan bir kavramdır. ancak karakter kişiliğin bir parçasıdır ve onun ahlaki yönünü ifade eder. karakter toplum tarafından kazandırılan ve toplumca olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilen davranışların sürekli hale gelmesidir.
malesef her şeyin başı karakter. ben demiyorum en karakterli benim diye ama karaktersiz denilmeyecek kadar da karakter sahibi biriyim. gel gör ki hanzo olarak yetişip 20 yaşına kadar adap saygı nedir bilmeyen il dışından gelen öküze bunu anlat. doktor olsan ne mühendis olsan ne profesör olsan ne yazar bu saatte ses yapılır mı götveren.
üniversite hocasının biri bir gün tahtaya 1 rakamını yazmış ve;
"bakın bu sizin karakterinizdir. hayatta sahip olacağınız en değerli şey" demiş.
daha sonra 1 in yanına 0 yazmış. "bu ise başarıdır. başarılı bir karakter 1'i 10 yapar" demiş. sonra bir 0 daha yazmış. "bu tecrübedir. 10 iken 100 olursunuz." demiş.
sıfırlar böyle uzayıp gidiyor. yetenek, disiplin, sevgi... eklenen her 0 da sayının 10 kat arttığını anlatır hoca. sonra eline silgi alır ve baştaki 1'i siler. geriye bir sürü 0 kalır. ve şöyle der;
yaşanılan devrinde, zamanında; bunun, gelişiminde veya gerilemesinde etkili olan duruş. belki kendi içinde bir kavram ama, günümüz teknolojisinde her şeyden haberdar olup, bundan olumlu veya olumsuz etkilenme olayı var. ve bu illet bir şekilde karaktere sıçrayabilir. ben kendimi bilirim demeyin, gün gelir kendini bilmezlikten her şeyi yapabilirsiniz. cahillik her zaman kötüydü ve kötü, ama günümüz teknolojisinin içine aldığı etkiyle, ultra hale geldi bence.
insandan insana değişen bir Oluşma süreci vardır karakterin.
Ve o süreçten sonra bir kişinin asıl karakterini asla ama asla değiştiremezsin.
Kişi bunu kendi istese bile değişmez hatta.
Ve bir insanın asıl karakteri ve size gösterdigi karakteri çoğu zaman aynı değildir.
"nasılsan öyle görün" prensibini çoğu insan gözardı edip "nasıl olmak istiyorsan öyle görün" prensibine değişir.
pek çok tanımı olan kişilik... en basit anlamda kişilik diye tanımlanır. toplumların idealleri ekseninde evrilir veya yokedilir. Türkiye gibi toplumlarda karakterden ziyade yapılan önemlidir. yani ne iş yapıldığı ve kadar maaş alındığı. bu durumda da karakter kitaplıkta okunmaya kitap gibidir.