henüz diriliş ertuğrul dizisi yoktu.
sene sanırım 2010 ya da 2011.
ofisimde söğüt'ten aldığım kayı boyu flaması asılı.
urfa'lı bir müşterim geldi.
teklif vermişiz, pazarlık yapacak.
hoşgeldin, beş gittin, çay-kahve faslından sonra adam bana "hemşerim" dedi.
adam urfalı, ben bursalı, bana hemşerim diyor.
şaşırdım haliyle.
"ne zaman geldin buraya hemşerim" diye sordu.
dedim "ben doğma büyüme buralıyım, bizimkiler mübadelede gelmişler."
şaşırdı, "sen urfalı değil misin?" dedi kayı boyunun flamasını göstererek.
gülümsedim.
anladım ne demek istediğini, bunun kayı boyunun tamgası olduğunu, kayı boyunun güneydoğu'da da yerleşmiş aşiretlerinin olduğunu bunlardan birinin karakeçili aşireti olduğunu, ne yazık ki bunların kürtleştiğini, kürtleştirildiğini anlattım.
adam şaşırdı.
"karakeçili türkmeniyiz" biz dedi, "ama ne türkler, ne kürtler bunu bilmiyor, bizimkiler bile bilmiyor, bizim evlerimizde de bu işaretten var..." diye devam etti.
bu adam ünlü bir tekstil firmasının sahibi, aşiretin ileri gelenlerinden biri.
o dönemden beri her projesinde birlikte çalışıyoruz. güzel de çalışıyoruz, pazarlık dahi etmeden.
çünkü o da ben de biliyoruz ki türk, türkü düdüklemez, kazıklamaz...
Kadınlar başta olmak üzere Karakeçili aşiretinin 1932'de yapılan Birinci Dil Kurultayı'na Atatürk tarafından davet edildiğini biliyor muydunuz?
Bozokların Kayı boyundan olan ve "Ulu Yörük" olarak bilinen Karakeçililerin dil kurultayına çağrılmasının nedeni, unutulan Türkçe sözcükleri saptamak ve kullanıma almaktı.
Kadınlarımız Cumhuriyet'in direği olmuştu artık ...
"malesef" coğrafi nedenlerden ötürü zamanla "kürt"leşmiş oğuz soylu türkler'in mensup bulunduğu aşiret.
türkler'in baskın, empoze edici bir kültürünün olmamasından, yani türk kültürünün bir nevi çekinik olmasından ötürü türkler, farklı ırktan nüfusun baskın olduğu yerlerde bir şekilde baskın kültürü alıp oraya uyum sağlıyorlar ve neredeyse asimile oluyorlar. nitekim bu aşiretin güneydoğu'daki kolunun türkçe bilmeyen mensupları var.
türkler'in diğer ırkları asimile edememesi ayrı bir konu tabi. nüfus olarak yoğun bulunduğumuz noktalardaki yabancı ırkları bile asimile edememişiz. sanırım bu göçebe toplum olduğumuzdan. kim bilir? belki hoşgörü, belki de iyi niyet.
geçmişe baktığımızda türkler'in çin'e yaptığı seferler ve göçlerin sonucu sadece oraya yerleşen türkler'in asimile olmasıydı. geçmişte avrupa'ya yapılan göçlerin tek kalıntısı gagavuzlar. daha sonrasında ise osmanlı'nın iskan politikasının sonucunda yabancıların türkleşmemesi...
öte yandan ispanyollar ve portekizliler'e baktığımızda az sayıdaki nüfuslarıyla güney amerika yerlilerini nasıl latinleştirdiklerini görüyoruz. bu durumun onların baskın, empoze eden kültürlerinin sonucu olduğu aşikar.
belki de doğanın dengesi türkler'in asimile edici bir kültürünün olmasını kaldıramazdı. düşünsenize, dünya türk olurdu.
kendileri kürtçe konuşssada öz be öz türktürler. hem de hemen her köyde korucu vardır. pkk ya adam vermezler. hakimiyet alanlarında pkk faaliyet gösteremez.
öz be öz türk aşiretidir. sivasta 1,5 yıl kadar ileri gelenlerinin yanlarında kaldım. çok misafirperverdirler. iyilik yapmak için dünyaya gelmişlerdir sanki. sözleri senet, isimleri imzadır.
bizler bugün anadolunun dört bir yanına yayılmış durumda olan, oğuzların bozoklar ana kolundan oğuz hanın büyük oğlu gün hanın mensup olduğu, oğuzların en büyük boyu olan kayı boyunun en büyük aşireti; karakeçili aşiretine mensup büyük bir aileyiz.
atalarımız gündüz alp (süleyman şah) önderliğinde moğol istilası ile birlikte aral havzasından ayrılarak önce merv-mahan bölgesine sonra sırasıyla maveraünnehir ve horasan, ahlat ve adilcevaz, muş, malazgirt, eleşkirt, sürmeliçukur, amasya, mardin, elbistan, halep, caber, şam, çukurova, urfa, diyarbakır, erzurum, pasin ovası, kayseri, kızılırmak vadisi, sivas, kırşehir, ankara-karacadağa kadar uzanan bir göçten sonra selçuklu sultanı tarafından domaniç ve söğüte yerleştirilmişlerdir.
gündüz alp (süleyman şah)in dört oğlu vardı; sungur tigin, gündoğdu, dündar ve ertuğrul. sungur tigin ve gündoğdu ailelerini alarak türkistana geri dönmüşlerdir. (sungur tekin ve gündoğdu ile orta asyaya giden aşiretin akıbeti hakkında tarihler de bir kayıt ve bilgi yoktur. )
halepe yerleştiklerinde aşiretin bir kısmı burada kalarak şam türkmenlerini oluşturmuşlar. bir kısmı da çukurova yöresine gitmiş ve sonradan adanada kurulacak olan ramazanoğullarının kökünü oluşturmuşlardır.
sitemizin yeni kurulması itibari ile detaylara çok değinemedik. bilgileri aile mensuplarımızın da katkıları ile yeniden güncelleyeceğiz.
ayrıca makaleler bölümünde de atalarımız hakkında yapılmış olan makaleler ve tarihi araştırmaları da yayınlayarak daha zengin bir içerikle siz ziyaretçilerimize sunacağız. http://www.karakecili-asireti.com/viewpage.php?page_id=1
aşiret, oğuzların 2 kolundan biri olan bozokların kayı boyundan gelmektedir. moğol hükümdarı cengiz hanın orta asyadaki istilaları üzerine, 13. yüzyılda bugünkü türkmenistan topraklarında yaşamaktayken büyük bir göçle irana yerleşirler. bir süre iğdır ve çevresinde konakladıktan sonra güneye doğru göçerek ahlat, şanlıurfa ve suriye bölgelerine geçmişlerdir.
aşiret mensuplarının bir kısmı, osmanlı döneminde anadoluyu türkleştirmek için elazığ, malatya, adıyaman ve batı anadoluya yerleşmiştir.
ankarada nallıhan, beypazarı, bala ve sincan olmak üzere 4 ilçede karakeçili aşiretine mensup aile vardır bugün sadece siverekte, karakeçili aşiretine ait 58 köy mevcuttur. http://tr.wikipedia.org/wiki/karake%c3%a7ili_a%c5%9fireti
türkiye'de bulunan eski bir yörük aşiretidir. aşiret sistemi her ne kadar doğu anadolu'da devam etse de batı anadolu'da yoktur. benim de dahil olduğum yörük boyudur. bir de kızılkeçilili yörükler vardır.
--spoiler--
aşiret, oğuzların 24 kolundan biri olan bozoklar kolundandır. moğol hükümdarı cengiz han'ın orta asyadaki istilaları üzerine, 13. yüzyılda bugünkü türkmenistan topraklarında yaşamaktayken büyük bir göçle iran'a yerleşirler. bir süre iğdır ve çevresinde konakladıktan sonra güneye doğru göçerek ahlat, şanlıurfa ve suriye bölgelerine geçmişlerdir.
osmanlı zamanında, anadolu'yu türkleştirmek için eskişehir, elazığ, malatya, adıyaman ve batı anadolu'ya aşiret mensupları yerleşmiştir. bugün sadece siverek'te, karakeçili aşiretine ait 58 köy mevcuttur.*
--spoiler--